#118 – Újabb elszámoltatások | Nyomott egyediségek | Aksigyárellenes fideszesek

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

  1. Érezhetően közeleg az év vége, jövő héttől a Mecseki Müzli is csökkentett üzemmódban működik csak. A legfontosabb hírek így is minden csütörtökön megérkeznek majd a postafiókodba. A két ünnep között is. Újult erővel, még több tartalommal viszont csak január első hetében érkezünk majd.
  2. Idén is lehet éves Mecseki Müzlit tenni a fa alá. Ha éves előfizetést/támogatói előfizetést ajándékoznál valakinek (esetleg magadnak), akkor most kedvezményesen, 10 hónap áráért december 19-ig begyűjtheted. Ez egy nagyon exkluzív, kézműves dolog, és kinyomtatható ajándékkártyát is küldünk. Ha érdekel, akkor írj egy válasz e-mailt!

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– ELSZÁMOLGATÁS: Előkészítő tárgyalást tartottak a Biokom egykori ügyvédje ellen indított pótmagánvádas eljárásban. A fideszes Bánki Erikhez kötődő vádlott intézte a városi cég parkolási bírságokkal kapcsolatos jogi ügyeit 2019 előtt. A vád szerint a bírságokból befolyt összegek az ügyvédnő saját számlájára kerültek, aki pedig onnan fizette többek között a fodrászát, kozmetikusát és színházi látogatásait is. Félévente számolt el a céggel, a munkadíjának levonása után, így utólagosan teremtett magának jogalapot a pénz elköltésére. Habár az elszámolás utáni összegek rendben voltak, az eljárás így sem szabályos a vád szerint, mert ügyvéd idegen pénzt csak letéti számlán tarthat, azt nem költheti önmagára. A nyomozás után a hatóságok nem állapítottak meg jogsértést, ezért a Biokom ügyvezetője pótmagánvádas eljárást indított. A per érdemi szakasza márciusban indulhat.

De egy másik eljárás is indult a közelmúltban: 2019-ig fiktív számlákat fizethetett ki 44 millió forint értékben az önkormányzati Pécsi Kommunikációs Központ. Az önkormányzat átvilágítási és elszámoltatási oldalának legújabb bejegyzése szerint a 2015-ben kötött szerződésben egy MTVA közeli vállalkozás tanácsadást vállalt, amit évente meg is hosszabbítottak. A vád szerint a számlákon megjelölt tevékenységet valójában végig a PKK végezte saját erőforrásaiból. Egy idő után már a fideszes ügyvezető sem fizette ki a számlákat, helyette azok a fiókjában landoltak. Az ügyben feljelentés történt, de a Szabad Pécs szerint a rendőrség megszüntette az eljárást, emiatt nemrég beadták a pótmagánvádas keresetet.

💡
Az átvilágítást végző és az ügyet felderítő pécsi ügyvéd további részleteket és sarkos politikai véleményt is megosztott a furcsa tanácsadási szerződésekkel kapcsolatban. | ujnepszabadsag.com

– KÉRDEZZ: Az év utolsó városinfóját is megtartotta Péterffy Attila. A polgármester videóját a PécsMa foglalta össze részletesen, itt csak a legérdekesebb pontokat szedtük össze:

  • A Net Zero Cities program keretében nem terveznek kötöttpályás vonalakat, inkább például az elektromos buszok arányát szeretné növelni.
  • A kelet–nyugat közösségi közlekedési tengely terve alapján a Rákóczi út Irgalmasok útja és a Felsőmalom utca közötti szakaszon lesz buszsáv, máshol nincs rá lehetőség.
  • A Búza tér melletti Corso Hotel szomszédságában lévő építési területen található már szerkezetkész mélygarázs leghamarabb jövő nyáron nyithat meg. A felszínt pedig ideiglenes növényekkel szépítenék. 
  • A Biokom tavasszal kijavítja a Színház tér burkolati hibáit.
  • A polgármester többször is hangsúlyozta, hogy a város ügyeiről a helyben élőknek kell dönteniük, ezért kérés, kérdés esetén elsősorban a területi önkormányzati képviselőkhöz forduljanak a lakosok.

– SZÁLLHAT: A Fleet Air International Kft. és Pogány polgármestere Pécsen írt alá együttműködési megállapodást: hamarosan karbantartóbázis épülhet a reptéren. A beruházás nem csak a Pécs–Pogányi repülőtér jövőbeli fejlesztését segíti, hanem az azt működtető cég éves bevételét is 107-115 millió forintra fogja emelni. A fejlesztés feltételeinek megteremtésére a pécsi önkormányzat idén tavasszal 54 millió forintos támogatást nyújtott. A megállapodás aláírásával biztossá vált, Pogány ezt a támogatást vissza fogja fizetni Pécsnek. A reptér 2021 óta állami többségi tulajdonban van, és egy kormányhatározat szerint nemzetstratégiai cél a reptér fejlesztése. 

– TETŐPONT: Befejeződött a Misina-tető felújítása, de az új létesítmény csak tavasszal nyit. Az idén 50 éves tévétorony mellett található egykori étterem évekig elhagyatottan állt, több terv is volt a megmentésére. Az előző városvezetés jégpályát vizionált a tetejére, de még a szerényebb – és korrupciógyanús – projektet is le kellett fújni. Az új tervezési fázisba a helyieket is bevonva az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” tervezetei kapták a legtöbb szavazatot, így a kávézó és rendezvényterem mellett felnőtt kondipark, játszótér és biciklis szervizpont is lesz a komplexumban. A fejlesztés 1,2 milliárd forint EU-s támogatásból valósult meg, minden infó itt található.