#72 – Előzetes kedvszegő | Alázatos évértékelő | Kamerába találgató

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A héten nincs extra mondanivalóm, csak annyit kérek, hogy terjesszétek a mecseki müzlit!

Üdv,
Ervin


#kispont

Idén először jövő kedden ülésezik a pécsi közgyűlés, és ugyan a hírlevél írásakor még nem érhetőek el a napirendi pontok, a bizottsági előterjesztésekből már most is több érdekesség derül ki. Például:

Csörgedezik

Jogi akadálya van (pdf), hogy elkezdődhessen a „Magyarürögi vízfolyás rendezése” néven, 2016 óta futó, többször áttervezett projekt fizikai megvalósítása. Túl sok idő telt el a szerződés megkötése óta, ráadásul a kiviteli tervek is jelentősen módosultak. Viszont így a szerződést fel kell bontani a vállalkozóval, és a Baranya-Házépítő Kft.-t 21 millió forinttal kármentesíteni kell, mivel már voltak költségei és haszontól esett el. Például legyártott betonelemek formájában, ami (illetve a teljes projekt) ki is verte a biztosítékot néhány civilnél. Álláspontjuk szerint a beruházás megöli a patak ökoszisztémáját. A tiltakozás nem vezetett eredményre, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a városvezetés ökológiai szakértőt kért fel a beruházás ellenőrzésére. Aki – az előterjesztés szerint – úgy látja, hogy a beruházás rendben van. Mindenesetre most egy újabb közbeszerzést kell majd kiírni, ráadásul a projekt egyik elemét (északi szakasz) újra kell terveztetni, engedélyeztetni.

Nem termel

Ugyan 2020 októberében elkészült a Füzes-dűlőben egy 1,5 MW összteljesítményű napelempark azt még mindig nem lehetett beüzemelni. A működés akadálya a pályázati finanszírozás szigorú szabályaiban, valamint a hazai szabályozásban keresendő. A probléma megoldására a városvezetés szakértőt kért fel. Az előterjesztés (pdf) szerint a három felvázolt lehetőségből kettő lényegében nem valós alternatíva, így úgy tűnik, hogy le kell mondani a beruházás 100% finanszírozottságáról. Azaz nagyjából 231 millió forintos önrészt kell átvállalnia a városnak, hogy végre áramot termelhessen a naperőmű. Ugyanakkor, így már az energia egy része szabadon értékesíthető lesz, és ez ki fogja termelni a szükséges önrészt. A jelenlegi tervek szerint…

Átnevezik végre

A város szociális díja félhivatalosan már 2021 óta nem viseli az egykori pécsi polgármester Esztergár Lajos nevét. Legalábbis nem így adták át, de a város oldalán és a hatályos önkormányzati rendeletben még mindig a vitatott politikus szerepel. Ez hamarosan megváltozhat, ugyanis egy előterjesztés (pdf) szerint most már hivatalosan is átneveznék a díjat. Az új névadó Balikó Zoltán, volt városházi SZDSZ-es képviselő, evangélikus lelkész lenne. És díj tartalma is bővül: a javaslat szerint a szociális szektor mellett a társadalmi felelősségvállalás területén elismerésre méltó tevékenység is díjazható lesz.

🎧
Hogy mi a probléma Esztergár Lajossal? Podcastban és cikkben jártam körül még 2020-ban. | szabadpecs.hu

Egyúttal új díjat is alapítana a városvezetés: „Bogdán János-díj – Pécs Város Roma Közösségért Díja” megnevezéssel. Bogdán János Európa első cigány iskolaigazgatója és a Gandhi Gimnázium egyik alapítója volt, a díjat pedig minden év április 8-án, azaz a roma világnapon adnák át.


#nagykötőjel

- OSZTÁS: Nagyívű évértékelőt tartott az alig nyolc hónap után, februárban leköszönő kulturális államtitkár Hoppál Péter és Csizmadia Péter, a városházi Fidesz-frakció vezetője. Az eseményről rendkívül részletesen számolt be a kormánypárti Baranya Vármegye Ma Pont Hu, de a cikkben szereplő politikusi csúsztatások olyan mennyiségű tényellenőrzést kívánnának, hogy érdemben nem tudok (és akarok) ezzel a hírlevél keretei között foglalkozni. Ezt egyébként a városvezetés sem tette meg, azaz nem cáfolták tételesen a sajtótájékoztatón elhangzottakat, inkább egy ugyancsak politikai nyilatkozatot adtak ki.

⚖️
Hoppál még tavaly novemberben kürtölte tele a Facebook-oldalát, és a pártmédiát, hogy pert nyert a „pécsi baloldali hazugsággyárral szemben”. Mivel rendkívül népszerű posztjaiba konkrétumokat nem írt, már akkor megkérdeztem (#62), hogy pontosan kit és miért perelt be? Erre nem érkezett válasz, de az Ezalényeg múlt héten megírta, hogy róluk volt szó. Csakhogy, a novemberi ítélet nem volt jogerős, viszont most Hoppál immár jogerősen elbukta a pert – és ez 300 ezer forintjába fájhat. A per tárgya nekem még mindig homályos, mivel az Ezalényeg sem feltétlenül érdekelt a tisztánlátásban.

– KIÁLLÁS: A PTE nemzetközi igazgatója, Tarrósy István és Koczka Viktor, a PTE EHÖK elnöke rövid videóval jelentkezett. A nemzetközi igazgató lényegi állítása – ami eddig is ismert volt – hogy az egyetem 2024 júliusáig megkötött szerződésekkel rendelkezik az Erasmus programban, tehát a mobilitásokban addig semmilyen fennakadás nem lehet. Kocka szerint pedig azután is lesz valahogy. Ha máshogy nem, akkor támogatják, hogy az alapítvány által már korábban létrehozott nemzetközi láthatósági alapból pótolják a kieső költségeket. Az EHÖK elnöke szerint ráadásul az Erasmus és a Horizont által kínált lehetőségek, illetve azok mértéke „politikai álláspontokon felülálló kérdést kell, hogy képezzenek”. Ez valóban fontos szempont, amit akkor is hangoztatni lehetett volna, amikor elmozdíthatatlan fideszes politikusokkal, strómanokkal, oligarchákkal töltötték fel a modellváltó egyetemek kuratóriumait. Ami a kialakult helyzet egyik oka.

👨🏻‍🎓
Két évvel ezelőtt fogadta el a PTE szenátusa, hogy az egyetem vezetése folytasson tárgyalásokat a modellváltásról. Az EHÖK nem sokkal korábban ezt a közleményt adta ki, ami azóta valamiért eltűnt a szervezet oldaláról. Valamiért az a bejegyzésük is eltűnt, amiben politikai nyomásgyakorlással vádolták Nemes Balázst, a Momentum képviselőjét, aki korábban az EHÖK álláspontjára volt kíváncsi.