Az emberek segíteni akarnak – Akadálymentes turizmusról szerveznek konferenciát Pécsen

Akadálymentes turizmusról szervez konferenciát november 10-én, a Civil Közösségek Házában a People First Egyesület. Három éve kezdtek közösségi tereket, üzleteket a saját módszertanuk szerint vizsgálni, és a valóban akadálymentes helyeket adatbázisba gyűjteni. Amit aztán frissítenek is, ha kell. Erről a munkáról Pataki Veronikát, az egyesület elnökét kérdeztem.

Vissza kellett már vonni valakitől az akadálymentes minősítést?

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Általában, ha egy hely tulajdonost vált. Az gyakoribb, hogy eleve nem adunk matricát. De legtöbbször pozitív megerősítést kapunk. Volt, aki azt sajnálta csak, hogy nem mentünk korábban, mert akkor az átalakítás során jobban tudta volna alkalmazni az általunk ismertetett szempontokat.

A magyar és angol nyelven elérhető online adatbázisunkban jelenleg 71 helyszín található, ezeket kategóriánként is lehet szűrni például szállodákra, éttermekre, kávézókra, nyilvános wc-ékre. A felmérést többfajta fogyatékossággal élő egyesületi tagjaink közösen végzik, egy általunk kidolgozott módszertan alapján. Mindent fotókkal is dokumentálunk, annak érdekében, hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani, amikor valaki eltervezi a programját.

Ezzel a munkával nem csak az itt élőket szeretnénk segíteni, az akadálymentes turizmus a szívügyünk. És itt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a fogyatékossággal élőkre kell gondolni, amikor akadálymentesítésről van szó, hanem idősekre, vagy éppen babakocsival közlekedőkre is. Vagy akár olyanokra, akik például egy sérülés miatt ideiglenesen nehezen mozognak. Azt tapasztaljuk, hogy óriási információhiány van arról, hogy mi az, hogy akadálymentes. Pedig, és ezt szintén tapasztaljuk, az emberek segíteni akarnak.


A cikk először ebben a hírlevélben jelent meg:

#10 – Támogatás | Gyűjtés | Szlogenek
Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. #aszerk.Mivel egyik hétről a másikra elég nagyot ugrott a feliratkozók száma, így köszöntök mindenkit, és elmondom a legfo…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Szuper! Most nézd meg az e-mailjeidet (ha kell, akkor a spam mappát is), és a kattints a megerősítő linkre. Ezután pedig add hozzá a feladót a névjegyzékedhez, hogy biztosan ne kerüljön a levélszemétbe a következő hírlevél.

Hmmm, valami nem okés. Próbáld újra.