Márti néni, a sajtónak nem nyilatkozunk – hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak

Szombaton megkezdődött az önkormányzati és az európai választás hivatalos kampányidőszaka. Az ellenzéki városvezetés és a Fidesz polgármesterjelöltje is már koradélutánra begyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásokat, de pultozni még sokáig fognak a pártok.

Az ajánlóívek átvételére a választási iroda szombat reggel nyolcas nyitása előtt a Mi Hazánk, a Pécs Jövőjéért Egyesület (DK-MSZP-Jobbik-Momentum), a Fidesz-KDNP-ÖPE és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistái vártak. Ennél már most több jelölőszervezetről lehet tudni (Mindenki Pécsért Egyesület, Tiszta Kezek), de van, amelyiknek még nem jogerős a nyilvántartásba vétele.

Nem volt tülekedés, de négy jelölőszervezet képviselője már reggel 8 előtt a városházán várakozott az ajánlóívek kiadására – Fotó: Gűth Ervin

A kormánypártok elsősorban a négy pártiroda környékén gyűjtik majd az aláírásokat, de a városvezető ellenzéki pártszövetséghez és a kutyapárthoz hasonlóan a Pécs forgalmasabb pontjain is lesznek pultjaik. A Mi Hazánk a mai napra bejárást elsősorban kopogtatást tervez, mert „ilyenkor vannak otthon az emberek”. Pécsen a jelöltállításhoz az egyéni választókerületek méretétől függően 67-73 ajánlásra van szükség, míg a polgármesterjelöltséghez 500 aláírás kell.
A pécsi vásárban vasárnap várhatóan minden szervezet egyszerre fog pultozni, éppen ezért itt – a korábbi kampányok tapasztalatai alapján – érdekes helyzetek szoktak kialakulni.

„Márti néni, a sajtónak nem nyilatkozunk”

– mondta az egyik fideszes aktivista az uránvárosi pártiroda közelében kihelyezett pultnál. A külön felvilágosított nyugdíjas néni nem sokkal korábban mondta el, hogy a változásra szeretne szavazni, ezért támogatja a kormánypártokat. Közben egy idős bácsi a korkedvezményes nyugdíj miatt hálálkodott a kormánypártoknak, ő ezért támogatja a pécsi jelöltjeiket.

Innen alig 50 méterre pultoztak az ellenzéki városvezetés aktivistái is, a Mecsek Áruház előtti kitelepülésnél délelőtt 10 órakor már elég sokan aláírtak. Az aláírásgyűjtők, köztük a város MSZP-s alpolgármestere, Nyőgéri Lajos nem aggódtak. A támogatói aláírásokat gyorsan össze tudták szedni, de a pultozás nem csak erről szól, hanem a láthatóságról és a beszélgetésekről is.

Koradélután az ellenzéki városvezetés és a Fidesz is bejelentette, hogy összegyűjtötték a polgármesterjelöltjük indításához szükséges aláírásokat.

Tartalmi együttműködés keretében a szöveg először a Telexen jelent meg.