#107 – Fogyó kölcsön | Szép arc | Beszélő müzli

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Sokak kérése teljesül: visszatérnek a podcastok. Tavaly májusban, egy hónapon át minden héten volt próbaepizód, de ezalatt kiderült, hogy egyéb elfoglaltságaim mellett a tempó nem tartható. Most visszafogottabban, egyelőre kéthetente jönnek az új adások. És, ahogy korábban, most is elérhető lesz a hírlevélben a beszélgetések leglényegesebb mondanivalójának az összefoglalója: ez pedig a #csak1kérdés.Ami a héten mindenkinek jár azonban legközelebb előfordulhat, hogy csak az előfizetők kapják. A teljes adásokat viszont bárki ingyen meghallgathatja majd.

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– ARC: Hivatalosan is használatba vette a város az új arculatát, amit a múlt heti közgyűlésen (#106) rendeletbe foglaltak. Tehát nem csak a Mecsek lankáit és az öt tornyot ötvöző új logót, de új arculati kézikönyvet is kaptak a városi intézmények, rendezvények és a promóanyagok készítői, mindezt pedig ebben a videóban is láthatjuk. Az új arculat bevezetésével megújult a város honlapja, a pecs.hu is, és a városmarketingesek – némi külsős segítséggel – új csatornákat is indítottak a közösségi médiában. Az OfficialPécs oldalakat itt lehet követni: Facebook, Instagram, TikTok

A logót a PTE művészeti karával együttműködve kereste a város, a nyertes pályamunka (Hudák Eszter) alapján többen dolgoztak a kézikönyv megalkotásán. A győztes 500 ezer forintot nyert, míg az arculati kézikönyv elkészítésére a PTE kapott megbízást 3,9 millió forint értékben. A projektnek Böhm Gergely, a tervezőgrafika tanszék volt a témavezetője, aki a város címerét is átdolgozta. 

– ALLAHU: Pénteken nyitotta meg a Magyarországi Muszlimok Egyháza (MME) az Al-Furqan Mecsetet a József utcában. A helyszín és az avató több szempontból is érdekes. A Rácz Aladár Cigány Közösségi Ház működött itt korábban, de pénz hiányában már 2020 óta próbálta eladni az üzemeltető, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület (#94). A Szabad Pécs cikke szerint az ingatlant most egy kifejezetten ilyen célokra szolgáló kuvaiti pályázat segítségével vásárolta meg és alakította át a MME. Az épület azért kellett a helyi muszlim közösségnek, mert még 2019-ben nagyon furcsa körülmények között tették ki őket Jakováli Hasszán dzsámijából. Az új állami üzemeltető a felújításra hivatkozva zárta ki a híveket az imahelyről, de valamiért a 2022-es újranyitás után sem térhettek vissza (#30). Így évek óta problémás volt, hogy hol is találkozzon a nagyjából 150 fős közösség, akik között sok a külföldi hallgató. 

☪️
Az Al-Furqan Mecsetnek a nyitást követő napon már nagyon VIP látogatója is volt: az Egyesült Államok nagykövete, David Pressman egyeztetett Sulok Zoltánnal, az MME vezetőjével. A diplomata ezután egy határozottan diplomatikusat nyilatkozott, majd megtekintette a dzsámit (aka belvárosi templomot) is.

– TÖRLESZTŐ: Ismét 1,75 milliárd forintot fizetett vissza az önkormányzat abból a 9,5 milliárd forintos kölcsönből, amit Páva Zsolt és a Fidesz vezetése alatt kellett felvennie a városnak. Ez már az utolsó előtti részlet volt, 2024 őszén jön az utolsó. Péterffy Attila polgármester és a Pécs Jövője Frakciószövetség a közleményében azt is jelzi, hogy hiába próbálták ingatlanokkal kiváltani a tartozást, hogy a pénzt inkább beruházásokra, fejlesztésekre költhesse a város, csak a kölcsön visszafizetésének átütemezését tudták elérni. 

– 2024: Nyilván meglepetés még az utolsó pillanatban is lehet – például egy párton kívüli jelölt személyében –, de az elmúlt hetek közösségi médiás jelenségei (videók, kopipésztelt kommentek), a helyi fideszes politikusok, médiumok és kapcsolódó oldalak összehangolt aktivitásai alapján azt mondanám, hogy a casting befejeződött és a következő önkormányzati választásra már Csizmadia Péterrel fordulnak rá a kormánypártok. A teljesen random helyekre beszuszakolt politikus stratégia egyébként ismerős lehet: így próbálták Vári Attila arcát minden lehetséges fórumon megmutatni, ezzel nagyon sok kellemetlen szituációt okozva minden érintettnek.


#javítás

Balra a Mecseki Müzli múlt heti, jobbra Pécsi Városfejlesztési Nzrt. friss fotója

A rovat ezúttal rendhagyó, ugyanis nem a Mecseki Müzliben vétett hibát kell javítani, hanem a múlt heti hírlevélben jelzett problémát oldotta meg a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. A #holmiez rovatban szereplő botlatókövek (deportáltak emlékművei) miután visszakerültek Szigeti úti helyükre nem voltak éppen rendeltetésükhöz méltó állapotban. Az önkormányzati cég szerint sem, így a kivitelező a kérésükre megtisztította a járdába süllyesztett feliratokat.