#106 – Tiltott tilalom | Drága címke | Szegény lakhatás

#106 – Tiltott tilalom | Drága címke | Szegény lakhatás
Hát, nem kiteszi az ablakba?!?

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Legalább egy évre irodát bérelnénk. Nem kell nagy, sőt, leginkább egy kicsi helyet keresünk. Kb. 10-15 négyzetméterest. Ahol egyszerre minimum ketten tudunk dolgozni. Ahová bármikor, saját kulccsal bemehetünk és ott is hagyhatunk néhány eszközt, felszerelést. Ráadásul jó lenne, ha Belváros–Egyetemváros-tengelyen vagy közelében találnánk valamit. A nyilvánosan elérhető ingatlanpiaci kínálatot végignéztem, de a piaci ár és az irodára jó szívvel elkölthető összeg közötti különbözetet is inkább minőségi tartalmak előállítására fordítanánk. Minden megoldás érdekel!

Üdv, 
Ervin

ui.: A héten egy újabb csapattag, Kapás Réka közreműködésével készült a hírlevél. Köszi, Réka!


#közgyűlés

Az őszi szezon első rendes ülésének teljes mozgóképes közvetítése itt, a PécsMa írásos tudósítása itt található. A hírlevélben csak a legfontosabb, legérdekesebb napirendi pontokat veszem végig:

 • Egy augusztusi lakossági petícióra reagálva teljes Gyükés városrészben építési tilalmat rendelt volna el az önkormányzat. Az ivóvízbiztonság megőrzésére és a környezetterhelés elkerülésére hivatkozó terv csak múlt héten derült ki, és az itt építkezni készülő magánszemélyeket is ellehetetlenítette volna a módosítás. Az önkormányzat szerint, mivel a kormányzat minden más szabályozási lehetőséget elvett, így csak ez a lehetősége maradt a városnak. Azonban a felzúdulás miatt a közgyűlésre már egy átdolgozott, enyhített, 240 helyett 35 telket érintő javaslat került be, így a megjelent lakosok támogatták a kompromisszumos megoldást. Az is kiderült, hogy az építési tilalmat lényegében egy család kezdeményezte, akik egy szálláshelyfejlesztést (70 m²-es, 4 fős, könnyűszerkezetes kabinházat) próbáltak ellehetetleníteni. Sikerrel. A cég – amiben az önkormányzat gazdasági osztályának vezetője is tulajdonos – jogi útra terelheti az ügyet. Minderről részletesebben itt írtam.
 • Több soron módosult a város idei költségvetése, ezek közül a legérdekesebb, hogy az eredeti előirányzathoz képest 1,25 milliárd forinttal nőtt a tényleges helyi iparűzési adóból származó bevétel. (Teljes előterjesztés itt érhető el.)
 • Nyílt közbeszerzésen a Géplak Kft. nyerte el a Hungária, Rókus, Nagy Jenő és Petőfi utcák által határolt terület rendezését, aminek a fedezetét egy uniós pályázat adja, nettó 148 millió forint értékben. Azonban a város rögtön megrendelte az úgynevezett opciós munkákat is, így a költségvetésből további nettó 57 millió forintot szavazott meg a közgyűlés a Zöld Kapu projekt második szakaszára.
 • A Diána tér és piac kapcsán helyrehozzák Fürtös György alkotását, az évekkel ezelőtt megrongálódott Barátság szökőkutat a Berek sétányon. Ez további nettó 20 millió forinttal növeli a teljes projekt költségvetését.
 • Borzasztóan rossz állapotban van a Bóbita Bábszínház egykori épülete a Mária utcában, ami több mint 10 éve áll üresen. A szakvélemény szerint életveszélyes a helyzet, semmilyen munkát nem lehet megkezdeni biztonsági állványozás nélkül, és csak ezután dőlhet el, hogy mi legyen az épület sorsa. Az állványozásra megvannak a tervek, a kivitelezésre bruttó 175 millió forintot szavaztak meg.
 • Az előzetes számítások szerint a városi intézményeknek, cégeknek, valamint a közvilágítási célú áramszámlának a végösszege jövőre bruttó 5 milliárd forint lehet. Ezt 85 Ft/kWh-val kalkulálták, de a piac hektikusságát jól mutatja, hogy 2023-ban 59 és 149 Ft/kWh között alakultak az ajánlatok. 
 • A közgyűlés már korábban elfogadta a város új logóját és arculati kézikönyvét, most ezek használatát rendeletbe is foglalták. Az arculatot, logót bemutató prezentációt itt lehet visszanézni
 • Egy következő napirendi pontban pedig szelfipad elkészítésével bízták meg a Pécsi Kommunikációs Kft.-t, így hatmillió forintot fordíthatnak a feladatra. A 3D-a látványtervek megvannak, az új arculati elemeket felhasználó installáció várhatóan a Széchenyi térre kerül majd.

#nagykötőjel

– 2RULE: Csizi Péter évekig állami megrendelésekkel árasztotta el Bajnok utcai szomszédait, erről számolt be részletesen a Magyar Hang. A helyettes államtitkár, volt fideszes országgyűlési képviselő 2018 és 2022 között a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cégcsoport (Kézmű, Főkefe, Erfo) ügyvezetőjeként havonta több milliós nagyságrendű munkákkal bízta meg a vele egy társasházban lakó Sabján Lászlóhoz és párjához köthető cégeket. A Hess & Partners tanácsadást, beszerzési feladatokat látott el, de a Kézműn keresztül Mészáros Lőrinc sportmárkájának is bedolgoztak: nettó 440 Ft/db áron címkéket varrtak esőkabátokba. Az ex-alpolgármester, ex-képviselő Csizi 2022-ben ex-cégvezető is lett, ugyanis államtitkári megbízást kapott a belügyminisztériumban, pont ott ahová a cégcsoport is átkerült. Szomszédjai pedig azóta is üzleti kapcsolatban vannak a cégekkel, amit már egy másik pécsi fideszes politikus, Koszorus László vezet(#60). A Magyar Hang kérdéseire az érintettek érdemben nem válaszoltak, de legalább perrel fenyegetőztek. (A Magyar Hang fizetős cikkét a Pécsi Stop részletesen szemlézte.)

– LAKNI: Közösségi összefogással, a PTE oktatójának, Dányi Tibor Zoltánnak és hallgatóinak közreműködésével épül ház egy rászoruló párnak. Jelenlegi lakóhelyük minden komfortot nélkülöz és minőségi életvitelre alkalmatlan, így gyűjtőakció indult egy könnyűszerkezetes otthon megteremtésére. Az építkezés alapanyagai felajánlásokból gyűltek össze, az október elején kezdődő munkálatokra pedig az egyetemisták önkéntes alapon jelentkeztek. A kezdeményezés célja, hogy a hideg téli napokra már a pár rendelkezésére állhasson új otthonuk.

 • A pécsi Támasz Alapítvány legfrissebb beszámolója szerint 2022-ben összesen 1037 főt részesítettek hajléktalanellátásban. 
 • 7242-ről 9790-re nőtt a nem lakott lakások száma 2011 és 2022 között Pécsen – a KSH adatai szerint. Így a lakóingatlanok 13%-a nem lakott, és ez a potom 35%-os növekedés országosan az 5. helyet biztosította be a Pénzcentrum összesítése szerint. 
 • A botrányok hatására sem álltak le a végrehajtói ingatlanárverések, zajlanak Pécsen is. A Periféria Központ országos, éves listáján 3. helyen áll a város 249 befejezett árveréssel. Csak Budapest (1606) és Miskolc (314) teljesített jobban! Az 5. helyen pedig Komló (124) áll.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth