Mi a Mecseki Müzli?

Mi a Mecseki Müzli?

🤔 Röviden:

 • rövid, könnyű, de tartalmas olvasnivaló Pécsről,
 • egy hetilap, ami e-mailben érkezik,
 • minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten,
 • helyi alapanyagokból készül, mesterséges ízfokozóktól mentes, az egészséges hírdiéta alapja.

✋ Kinek szól?

Nem mindenkinek. Neked szól, ha:

 • nem akarsz vagy nem is tudsz a pécsi hírek, történések követésére hetente órákat szánni,
 • a lényeg viszont érdekel, ami nem mindig azonos a cikkek címével,
 • a híroldalakon megjelenő cikkek nagy részét teljesen felesleges időpazarlásnak tartod,
 • azt gondolod, hogy a világ nem egyszerű, de ettől még lehet róla érthetően és egyszerűen, de nem leegyszerűsítve beszélni,
 • szeretsz olvasás közben szórakozni is. Meg amúgy is.

😊 Olvasók mondták:✅ Mi van benne?

A Mecseki Müzli egy hetilap, amit e-mailben kapsz. Pécsi, baranyai vonatkozású hírek, jelenségek vannak benne, amiknek valóban hatása van az itt élőkre. Egyszer rövidebben, máskor hosszabban, de minden esetben körültekintően és érthetően. És mivel a közéleti, kulturális, gazdasági, társadalmi folyamatokat sokszor tágabb összefüggésekben érdemes vizsgálni, így előfordulhatnak kitekintések is. Ezen kívül lesznek még benne hasznos információk, érdekességek, interjúk, ajánlható szolgáltatások, tesztek, elemzések. És benne lesz a véleményem is. Mindezt mások híradásaira is alapozva, de ez esetben hozzáadott értékkel, kontextussal ellátva.

A legegyszerűbben akkor tudhatod meg, hogy milyen a Mecseki Müzli, ha megnézel néhány korábbi számot: itt találod őket.

Érdekel, hogy melyik rovat mit takar? Itt szedtem össze.

Mivel egy heti hírlevélről van szó, így olyasmi is van, mint egy klasszikus lapzárta. Ezért, ami szerda 10.00 után jut a tudomásomra, csak rendkívüli esetben kerülhet be az adott heti kiadásba.


❌ Mi nincs benne?

Hírdömping, öncélú bulvár, clickbait, „krimi", kopipésztelt sajtóközlemények. A Mecseki Müzli nem egy híroldal, ahol az időjárástól a pillanatnyi közlekedési információkon át a szélesre tárt pumákig minden van. Ha ilyesmire vágysz, akkor ezt máshol, mások sokkal jobban megcsinálják neked.


💸 Miért nem ingyenes?

Szinte semmi sincs teljesen ingyen. A médiában meg végképp nem. Legfeljebb nem neked kell fizetned érte, esetleg te vagy az áru, de az is lehet, hogy valójában fizetsz érte, csak nem tudsz róla.

A Mecseki Müzli nem ilyen, de legalább részben ingyenes. Azok a cikkek, hírlevelek, amiket bárki elolvashat itt vannak.

A Mecseki Müzli azért nem teljesen ingyenes, mert nekem is munkám, időm van abban, hogy a tartalmakat elkészítsem. Költsége van az oldalnak és a hírlevélküldésnek is. Sőt, költségekkel járó fejlesztési terveim is vannak.

Szóval, ha tetszik, amit olvasol, hasznosnak, érdekesnek találod, ráadásul minden tartalomhoz könnyen hozzá szeretnél férni, akkor válaszd az előfizetést vagy a támogatói előfizetést!⚖️ Ez valami független-objektív izé?

Független a külső befolyástól. Objektív meg annyira, amennyire a szubjektivitásom engedi. De, ami ezeknél is fontosabb, hogy törekszem a szakmai szabályok betartására és ragaszkodom az általános újságírói etikai irányelvekhez. Persze, előfordulhat, hogy hibázok, tévedek, de akkor ezeket elismerem, és megpróbálom kijavítani. Ha találsz ilyet, akkor írd meg!


✍️ Na, de ki csinálja?

Gűth Ervin vagyok, 15 éve dolgozom újságíróként. Voltam már magazin szerkesztője (Made in Pécs, Pécs City Guide, Pécsi Borozó), napilap újságírója (Dunántúli Napló), helyi híroldal szerkesztője (Szabad Pécs). Csináltam videókat és podcastokat.

Sokat foglalkozom közélettel, kultúrával és gasztronómiával. Jelentek meg cikkeim angolul és németül. Előadtam már konferencián angolul és németül. Tartottam már médiafoglalkozásokat németül és magyarul. Segítettem összerakni brosúrát, iskolamagazint, tematikus kiadványokat. Nem ijedek meg, ha kódokban kell turkálni vagy pixeleket kell hegeszteni.

Jelenleg újságírást tanítok a PTE-n külföldi egyetemistáknak angolul, a Telex olvasóinak tudósítok Pécsről – és ezt a hírlevelet írom. Ha érdekel, hogy hosszabb távon mik a terveim a Mecseki Müzlivel, akkor írj egy e-mailt! A saját oldalamat, cv-met, elérhetőségeimet itt is megtalálod.


⭐ A Mecseki Müzliről a sajtóban:


🙏 Támogatók

Itt azokat az intézményi támogatókat, szervezeteket sorolom fel, amelyek nagy mértékben segítették, támogatták a Mecseki Müzli működését.

 • Google News Initiative (2021)
 • German Marshall Fund of the United States (2022)
 • International Press Institute (2023–2024)
 • Internews (2023–)