Közelebb jött a jogi segítség – Pécsen is irodát nyitott a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már márciusban megnyitotta az irodáját Pécsen (akárcsak az Amnesty International), de hivatalosan – a vírushelyzet miatt – csak múlt pénteken. Kéthetente személyes tanácsadás eddig is volt, de az irodanyitás egy újabb lépés az ügyfelek felé. Brumecz Viktóriát, jogászt, a TASZ Regionális Programjának a munkatársát kérdeztem.

Miért nyitottatok Pécsen irodát?
Azt gondoljuk, hogy a TASZ a regionális irodákkal közelebb kerül az emberekhez. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a budapesti, központi irodánkon keresztül, hanem helyi szinten is meg tudjanak minket keresni, akik például tanácsadáshoz, ingyenes jogsegélyszolgálathoz szeretnének jutni. Kiemelten kezeljük a fogyatékosok helyzetét, a mélyszegénységben élők problémáit, romák helyzetét. A másik nagy témánk a politikai szabadságjogok köré szerveződik, azaz többek között a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a választással kapcsolatos jogok. A harmadik tématerületünk egyebek mellett az egészségügyi önrendelkezést és az oktatáshoz való jogot érinti.

Utóbbiban van is olyan pécsi ügy, amiben sikert értünk el. Egy sajátos nevelési igényű kislánynak olyan iskolát jelölt ki a pedagógiai szakszolgálat, ahol fizikailag nem érezte magát biztonságban, mert piszkálták és az oktatás sem volt megfelelő számára. Beadvánnyal fordultunk a szakszolgálathoz, és – mivel nem reagáltak – az ombudsmanhoz is. Ezután már megtörtént a kötelező felülvizsgálat és a kislány már új iskolába jár. De a többi területen is tudtunk már hatékonyan segíteni Pécsen és környékén. Abban bízunk, hogy még több embernek tudunk majd ezután a megnyitó után segítséget adni az egész Dél-Dunántúlon.


Az írás először ebben a hírlevélben jelent meg:

#8 – Pótlólagosan | Kivételesen | Titokzatosan
Ez a mecseki müzli – kivételesen – most kicsit más. Bár ugyanúgy csütörtök reggel érkezik, mégsem a szokásos tartalommal készültem. Rövidebb és hiányzik belőle az egyik legfontosabb rovat. A #nagykötőjel. Meg még más is. Ennek okát még kicsit titkolom, de legkésőbb a következő számban beszámolok ról…

Kérsz még mecseki müzlit? Kóstold meg!

Szuper! Most nézd meg az e-mailjeidet (ha kell, akkor a spam mappát is), és a kattints a megerősítő linkre. Ezután pedig add hozzá a feladót a névjegyzékedhez, hogy biztosan ne kerüljön a levélszemétbe a következő hírlevél.

Hmmm, valami nem okés. Próbáld újra.