#15 – Tartalomkísérletekbe' | Óralap a pincében | Láthatatlan szabadságharcosok

A mecseki müzliben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudnod érdemes a héten.

Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább a barátodnak, aki azt se tudja, hogy mi került idén a pécsi értéktárba!


#aszerk.

Nagyon köszönöm a segítséget a múlt heti kérdőív 21 kitöltőjének. Ez majdnem 15%-a a feliratkozóknak, ami önmagában is elég jól esett. És persze tanulságos válaszokat is kaptam, voltak alaposan megfontolandó visszajelzések is. Ezek leginkább az #ingyenreklám, #csak1kérdés rovatokat érintették, de nem ezért maradnak ki pont ezek a héten. Tovább szeretnék a formátumokkal kísérletezni, újakat kipróbálni és megnézni, hogy mi működik hírlevélben. És mi nem. Ennek eldöntésében pedig nyilván a te véleményed is számít.

Üdv,
Ervin

ui.: A kérdőívet már nem lehet kitölteni, de bármikor válaszolhatsz a hírlevélre, és elmondhatod, hogy mit gondolsz a mecseki müzliről.


#kispont

Perre mennek a Pécsi Sörfőzde tulajdonosai, Matolcsy György unokatestvérei az mfor.hu beszámolója szerint. A Szemerey testvérek közötti, látható konfliktus egy részvénykibocsátás körül bukott ki, amivel Szemerey Zoltáné lett volna a döntő szó cég irányításában. Egyelőre kétséges, hogy ez tényleg össze fog jönni, hiszen Szemerey Tamás, a másik testvér, a Pécsi Törvényszék elé vitte az ügyet, mivel annak jogszerűtlenségét feltételezi. Az érintettek nem reagáltak az újság megkeresésére.

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán cégeiken keresztül 2017-ben vették át a korábban lefelé ívelő pályán lévő, ámde mégiscsak szépmúltú sörfőzdét. Azóta a cég látványosan stabilizálódott – a termékek minősége is javult – ehhez pedig komoly változások kellettek. A 2020-as árbevétel ugyan csak kevesebb mint fele a 2016-osnak (6,5 milliárd helyett 3 milliárd forint), de a többi mutató tekintetében folyamatosan javítanak, most már erősen pluszos a sörgyár.

A stratégiaváltás lényege a kisüzemi minősítés, ami azzal is jár, hogy fele annyi jövedéki adót kell fizetni, mint a „nagyoknak". Érdekesség, hogy a kisüzemi minősítés felső határát éppen akkor emelte meg a fideszes törvényhozás 8 ezerről 200 ezer hektoliter/évre, amikor a Szemerey testvérek megvették a Pécsi Sörfőzdét.

A termékek száma azóta folyamatosan növekszik, és két, elég friss domainnév-bejegyzésből arra lehet következtetni, hogy a sörkínálat nemsokára tovább nő. Vagyis egy kóser pécsi sörrel és a sörgyár alapítójáról (Hirschfeld Lipót) elnevezett sörrel bővülhet a paletta.

Azt pedig már csak nagyon mellékesen teszem hozzá, hogy Szemerey Zoltán – úgy tűnik – eléggé otthonosan érzi már magát Pécsen. Nem csak a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány felügyelő bizottságának elnöke lett, de a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ Zrt. vezetője is, ráadásul vendéglátóhelyet üzemeltetnek a Széchenyi téren.


⁉️
Új feliratkozó vagy és nem tudod, hogy mi miért van a mecseki müzliben? Itt leírtam, hogy mi is ez az egész.

#nagykötőjel

– NEVEK: Apropó domainbejegyzésből születő hírek! Az is árulkodó, hogy nemrég a kovarijanospecs.hu és szeretempecset.hu címeket is lefoglalták. Ezzel pedig még egyértelműbbé vált, hogy a 2022-es parlamenti választáson Pécsen, illetve a Baranya 01-es egyéni választókerületben kit is fog indítani a Fidesz. A friss, de egyelőre semmit sem mutató domainek Kővári János kampányának a központi elemei lehetnek. Nagy meglepetés nincs (#3), de most már nem „csak" a megyei önkormányzattól kapott biztosi poszt, a kiemelt propagandamédia-figyelem erősíti a gyanút, hanem a fideszes politikusokkal elkövetett standupok, átadók sora is. Amikből minden bizonnyal még jó sok lesz a választásokig.

– FUTÓGEG: Mellár Tamás – aki Kővári János ellenzéki ellenfele lesz – egészen jó sorozatot hozott össze az elmúlt hetekben a Facebook-oldalán. Az országgyűlési képviselő semmi mást nem csinált, mint bemutatta azokat a kormányzati válaszokat, amiket szakpolitikai kérdésekre kapott. Itt, itt, itt, itt, itt és itt lehet ezeket a kérdéseket megnézni. Többek között a Pécs–Pogány repülőtér jövőjéről, a pécsi gyermekonkológiai osztályon tapasztalható nővérhiányról (#11), a Budapest–Belgrád-vasútvonal megtérüléséről kérdezett kormányzati politikusokat. A konkrét kérdésekre konkrét válaszokat nem nagyon találni, de gyurcsányozást annál inkább. Viszont legalább jól illusztrálja ez a sorozat, hogy miért nehéz ellenzéki képviselőként a választókerületért dolgozni.

– EX-EXIT: Pécs volt alpolgármestere – nem éppen váratlanul – a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kilép a Demokratikus Koalícióból. Ha jól számoltam, akkor alig 13 hónapot töltött hivatalosan a Gyurcsány-párt kötelékében, bár tény, hogy az alpolgármesteri pozícióra is a DK jelölte. Belépésének konkrét előzménye a 2019 utáni városvezetésen belüli első nyílt konfliktus volt: a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) vezetőjének kiválasztása körüli nézeteltérés. Bognár Szilvia, kulturális és civil ügyekért felelős alpolgármesterként teljesen más karakterű vezetőt szeretett volna a ZSÖK élén látni, mint a polgármester, aki inkább egy „menedzser-típust" akart a kulturális gigaholding vezérének. A konfliktusok folytatódtak, amik végül koalíciós szakadáshoz, és Bognár lecseréléséhez vezettek. És mivel formálisan a DK-frakció hívta vissza, így az ex-alpolgármester kilépése tényleg csak idő kérdése volt.