Összeállt a szupercsapat – Őket indíthatja a Fidesz Baranyában

Összeállt a szupercsapat – Őket indíthatja a Fidesz Baranyában
Kővári, Hoppál, Nagy, Hargitai - Fotók: a politikusok Facebook-oldala

Az ellenzéki bemelegítő (másnéven előválasztás) mellett egy másik választási kampány is elindult, amihez a vezérfonalat a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" jelszó adja. A Fidesz médiagépezete az elmúlt hetekben helyben pedig egyre konkrétabban dolgozik bizonyos személyek körül, vagyis – bár még nincs kimondva – erőteljes jelei vannak, hogy kiket fognak indítani a baranyai választókerületekben.

Két személy indulása gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen volt eddig is. Hargitai János az elmúlt választások eredményei alapján verhetetlen befutónak tűnik a Baranya 03-ban – akárkit indítson az ellenzéki összefogás. Éppen ezért a Fidesz jól teszi, ha nem változtat.

A másik biztos induló Hoppál Péter a Baranya 02-ben, akinek a pécsi elnöki pozícióját éppen a héten erősítették meg a helyi fideszesek. Azonban neki nem elég az ismertség (sőt!), nagyon is aktivizálnia kell magát. Bár mintha leginkább a rutin mozgatná csak cselekedeteit: nélküle nincs is talán falunap a választókörzetében. Akárhogy is, itt az ellenzéknek – teljes összefogás esetén – nagyon komoly esélye van. Nem véletlen az könyöklés, ami az előválasztás körül kibontakozott.

A másik két körzetben – ahol az ellenzéknek ugyancsak komoly esélyei vannak – sokáig nem volt ennyire egyértelmű a helyzet a kormánypárt körül. Viszont a fokozódó Facebook-aktivitása, médiaszereplései alapján, úgy tűnik, Nagy Csaba indul neki megint a Baranya 04-nek. Azaz folytatni szeretné (kell neki?), amit eddig csinált (?). Az előző választás alapján van is esélye győzni, de egy komolyan vehető összellenzéki jelölt esetén itt is igazi csatatér fog kialakulni.

A Baranya 01 pedig – hasonlóan a 02-höz – a Fidesz szempontjából több, mint problémásnak tűnik egyetlen összellenzéki jelölt esetén. (2018-ben teljes összefogás sem kellett Csizi Péter bukásához.) Nem véletlen, hogy nem tülekednek az alkalmas jelöltek, és a kispadról Kővári Jánost hozhatják be. A városi közgyűlésbe a választókerületéből az Összefogás Pécsért színeiben éppenhogy becsúszó, magát rendszeresen civilként beállító politikus nemrég kapott szép apanázzsal járó biztosi pozíciót a fideszes vezetésű megyei önkormányzatban. Ezzel együtt a videós bejelentkezései is megszaporodtak Facebookon, és a kormányközeli média kiemelten foglalkozik a megszólalásaival. A héten még a minimális nézettséggel és hatalmas problémákkal küzdő PestiTV-be is behívták prájdozni. Az, hogy az egyik legsokszínűbb és legliberálisabb vidéki városban pont Kővári önjáró, konzervatívoskodó karakterét indítja a Fidesz csak egy kényszer vagy az all-in taktika eredménye lehet. És, amibe esetleg még Őri László, volt pécsi alpolgármester, megyei közgyűlési elnök „jobb számai" tudnának beleszólni. Ha vannak neki olyanok.

A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#3 – Lakhatás | Összeférhetés | Tangózhatás
Ez itt a mecseki müzli hírlevél, ami minden csütörtök reggel érkezik. Hétről hétre elolvasok mindent, és összefoglalom neked a lényeget. Ha tetszik, akkor továbbítsd annak, aki szereti a szalonnát. Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth