#3 – Lakhatás | Összeférhetés | Tangózhatás

#3 –  Lakhatás | Összeférhetés | Tangózhatás

Ez itt a mecseki müzli hírlevél, ami minden csütörtök reggel érkezik. Hétről hétre elolvasok mindent, és összefoglalom neked a lényeget. Ha tetszik, akkor továbbítsd annak, aki szereti a szalonnát.

Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És fel is iratkozhatsz.

#aszerk.

Köszöntöm az új feliratkozókat! És köszönöm az ajánlásokat, meghívókat, továbbított e-maileket a »régieknek«!
A mecseki müzli történetében egy új szakasz következik. E-mailben továbbra is minden feliratkozó a teljes hírlevelet kapja, de az oldalon regisztráció, feliratkozás nélkül csak egy részét lehet már elolvasni. Regisztráció után az egészet. Ez egyelőre csak egy jelzés: előbb-utóbb csak a jövendőbeli előfizetők (tagok?) fognak majd hozzáférni minden tartalomhoz. A részleteken még dolgozom, és ezzel kapcsolatban is kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– MEGYERINEGYED: Gyakorlatilag egy kisebb városrésszel gyarapodhat a város, ugyanis a pécsi Artmoon Kft. 399 lakásos negyedet tervez a pláza szomszédságába. Az előzetesen 10 milliárd forintosra becsült fejlesztéshez módosítják az építési szabályzatot, ehhez pedig a közgyűlés hozzájárulása is kell. Alaposan átalakítja majd a városképet a beruházás: az övezeti átsorolás miatt a terület beépíthetősége is megváltozik. Akár 20 méteres épületeket is fel lehet majd húzni, ami 7 szintet jelenthet. A változtatás szerint a lakásokhoz tartozó garázsokat (várhatóan 294 db) és felszíni parkolóhelyeket (170 db) az övezeten belül alakítják ki. A 13 lakóépület és egy központi parkolóház a tervek szerint „légiesen", helyezkedik majd el a területen, erről a ritkított elhelyezkedés és a maximális 50%-nál jóval alacsonyabb beépítettség gondoskodik. A lakások mérete 38 és 140 m² között alakulhat.

– ÖSSZEFÉR: A Fidesz pécsi exalpolgármesterének, Decsi Istvánnak a PTE kancellári megbízatását július 31-gyel visszavonták, pedig kevesebb mint egy éve, 2020 őszén nevezték ki. Nem volt egyedül, hiszen több modellváltó felsőoktatási intézmény kancellárjával is ez történt. Aggódni nem kell, a gyakorlatban nem is igazán történt semmi, így látja ezt a pécsi egyetem is, mert a visszahívás csak technikai jellegű. Decsi azóta is kancellár, a megbízatása nem is szűnt meg. Ez pedig azért lehet, mert a fenntartó alapítvány kuratóriuma erről – vagyis a pozíció és a személy megtartása mellett – döntött. Csakhogy, a kuratóriumban Decsi is benne van. Hiába az a kellemetlen NER-es mellékíz: az egyetem szerint nincs gond, hiszen nincs olyan jogszabály, ami alapján a két pozíció összeférhetetlen lenne.

– ZEBRAHORDA: Három ütemben, összesen 34 új gyalogátkelőhelyet alakít ki az önkormányzat az elkövetkező években. Első körben, azaz még idén, 11-hez tervek és az engedélyek is elkészülhetnek (ha sikeres lesz a beszerzés), a kivitelezésük így jövőre marad. A helyszíneket lakossági jelzések alapján választották ki, minden választókerület képviselőjének lehetett leadni az igényeket. Az első helyszínek listája itt érhető el. A projektet még tavaly indította a városvezetés, akkor még 37 gyalogátkelőhelyről volt szó. Megkérdeztem, hogy miért csökkent a tervezett zebrák száma, de egyelőre nem kaptam választ.

– KONCEPCIÓ: Felmutatható termék született egy nagyon fontos társadalmi kérdésben, ugyanis elkészült a pécsi lakásgazdálkodási koncepció. A nyilvános felmutatása ugyan még nem történt meg, így annak tartalmát sem láthattuk, de véleményezésre már több civil szervezet is megkapta a 240 oldalas dokumentumot. Korábban lakhatási kerekasztal is alakult, amivel a kezdeményezők azt szerették volna elérni, hogy a témában érdekelteket, azaz a civileket és az érintetteket is vonják be a koncepció megalkotásába. Mert valami ilyesmi lehetne egy kérdés valós társadalmasítása. Ez az üdítő kezdeményezés elbukott, így most az ügymenet a megszokott lett. Tehát durván négy lépésben így néz ki a folyamat: a városvezetés felügyelete mellett 1) kidolgozták ezt a koncepciót, a civilek, érintett szervezetek 2) véleményezik azt és a javaslataik esetleges beépítése után a közvélemény is 3) megismerheti, véleményezheti, hogy miről 4) dönt majd a közgyűlés. A dokumentumot hivatalosan elkértem, egyelőre nem kaptam választ.
+ ÖDÖN: Uránváros elismert tervezőjéről elnevezett programot jelentettek be a városvezető frakciók egy sajtótájékoztatón. A Dénesi Ödön-program telekvásárlási támogatást jelent, Pécs különböző részeiben.

– KURÁZSIK: Az előző mecseki müzliben még csak kérdésként merült fel, hogy mihez is kezd majd a városvezetés a pride támogatottságát/elutasítottságát firtató közvélemény-kutatással? Most már tudjuk, hogy leginkább semmit, azaz hivatalosan, politikai szinten inkább csak passzív szemlélők maradnak a saját városukban – egy igencsak aktuális emberi jogi kérdésben. Mondhatnánk, hogy nem kellene elégedetlenkedni, legalább nem hoznak szégyenteljes határozatot, mint elődeik az Emberség Erejével Alapítvánnyal szemben. Sőt, azt is mondhatnánk, dicséretes, hogy több képviselő jelezte: magánszemélyként ott lesz a szombati eseményen. De mégis inkább azt mondom, amikor egy hátrányosan megkülönböztetett kisebbség jogairól van szó egy egyértelmű kiállás sokkal reménykeltőbb lenne. Semmi fakszni, csak valami olyasmi, amilyet pécsi civilek megfogalmaztak.

– HERMETIKUSAN: És, akkor még egyszer a pride-ról. A rendőrség minden magyarázat nélkül tette közzé, hogy a felvonulás útvonalát 6 órára gyakorlatilag teljesen lezárják. Ezzel nem csak a belvárosi vendéglátósokat hozzák nehéz helyzetbe, de az elszigeteltség akár szimbolikusan is értelmezhető. Hogy ennek a se ki, se be lezárásnak mik a szakmai indokai (pl. konkrét fenyegetés?) az vészjóslóan hiányzik a közleményből, de a szervezők sem reagáltak érdemben. Arra pedig már a Mérce.hu emlékeztet, hogy a Budapest Pride kapcsán „​​2019-ben ismét kordonozást tervezett a rendőrség, végül bíróság mondta ki annak szükségtelenségét, napjainkra pedig szinte teljesen kordonmentessé vált a rendezvény, így a vonuláshoz bárhol szabadon lehet csatlakozni, a rendőrség pedig inkább a jellemzően maroknyi ellentüntetőt zárja körbe kordonokkal."
+ PARKOLNISZABAD: a Biokom más zónákban is elfogadja a korlátozással érintett területre vonatkozó parkolóbérleteket a szombati napon.


#2022

Az ellenzéki bemelegítő (másnéven előválasztás) mellett egy másik választási kampány is elindult, amihez a vezérfonalat a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" jelszó adja. A Fidesz médiagépezete az elmúlt hetekben helyben pedig egyre konkrétabban dolgozik bizonyos személyek körül, vagyis – bár még nincs kimondva – erőteljes jelei vannak, hogy kiket fognak indítani a baranyai választókerületekben.

Két személy indulása gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen volt eddig is. Hargitai János az elmúlt választások eredményei alapján verhetetlen befutónak tűnik a Baranya 03-ban – akárkit indítson az ellenzéki összefogás. Éppen ezért a Fidesz jól teszi, ha nem változtat. A másik biztos induló Hoppál Péter a Baranya 02-ben, akinek a pécsi elnöki pozícióját éppen a héten erősítették meg a helyi fideszesek. Azonban neki nem elég az ismertség (sőt!), nagyon is aktivizálnia kell magát. Bár mintha leginkább a rutin mozgatná csak cselekedeteit: nélküle nincs is talán falunap a választókörzetében. Akárhogy is, itt az ellenzéknek – teljes összefogás esetén – nagyon komoly esélye van. Nem véletlen az könyöklés, ami az előválasztás körül kibontakozott.

A másik két körzetben – ahol az ellenzéknek ugyancsak komoly esélyei vannak – sokáig nem volt ennyire egyértelmű a helyzet a kormánypárt körül. Viszont a fokozódó Facebook-aktivitása, médiaszereplései alapján, úgy tűnik, Nagy Csaba indul neki megint a Baranya 04-nek. Azaz folytatni szeretné (kell neki?), amit eddig csinált (?). Az előző választás alapján van is esélye győzni, de egy komolyan vehető összellenzéki jelölt esetén itt is igazi csatatér fog kialakulni. A Baranya 01 pedig – hasonlóan a 02-höz – a Fidesz szempontjából több, mint problémásnak tűnik egyetlen összellenzéki jelölt esetén. (2018-ben teljes összefogás sem kellett Csizi Péter bukásához.) Nem véletlen, hogy nem tülekednek az alkalmas jelöltek, és a kispadról Kővári Jánost hozhatják be. A városi közgyűlésbe a választókerületéből az Összefogás Pécsért színeiben éppenhogy becsúszó, magát rendszeresen civilként beállító politikus nemrég kapott szép apanázzsal járó biztosi pozíciót a fideszes vezetésű megyei önkormányzatban. Ezzel együtt a videós bejelentkezései is megszaporodtak Facebookon, és a kormányközeli média kiemelten foglalkozik a megszólalásaival. A héten még a minimális nézettséggel és hatalmas problémákkal küzdő PestiTV-be is behívták prájdozni. Az, hogy az egyik legsokszínűbb és legliberálisabb vidéki városban pont Kővári önjáró, konzervatívoskodó karakterét indítja a Fidesz csak egy kényszer vagy az all-in taktika eredménye lehet. És, amibe esetleg még Őri László, volt pécsi alpolgármester, megyei közgyűlési elnök „jobb számai" tudnak beleszólni. Ha vannak neki olyanok.


#ingyenreklám

Boci és Pipi A 25 emeletes lebontásával nem csak egy játszótér, de egy vendéglátóhely helye is létrejött. Előbbit már régen használni lehet, utóbbit többkörös pályáztatás után tudta bérbe adni a város. És örülök, hogy mégsem kávézó-cukrászdaként üzemel, mert az közben lett a szomszédban. Inkább egy erősen kopirájtoltnak tűnő arculattal egy gyorsétkezdét nyitottak itt. Ami szerencsére nagyon önazonos: gyorsan, jó áron lehet reggelizni, ebédelni, vacsorázni.

A kávégép kissé esetlen elhelyezése is arról tanúskodik, hogy a kínálat a hely méreteihez, lehetőségei képest nagy vállalás – bár, tény hogy nem láttam be a kulisszák mögé. Édes és sós palacsinták, bundáskenyér, marhapofapörkölt (!), alaposan megpakolt baguettek, rántott dolgok. Szóval, elég eklektikus, ami nekem általában nem túl bizalomgerjesztő, de egy próbát megért. Nem is kell nagy elvárásokkal hozzáállni, viszont tényleg azt kapjuk, amit ígérnek. Jó, nem sikerült még túl sok mindent tesztelni, hiszen nagyon friss a nyitás, de amit próbáltunk, abban – az ár-érték arányt szem előtt tartva – nem is volt hiba. És azért is dicsérem, mert az elősütött krumplit is lehet jól csinálni és el is lehet rontani. Első körben nem is bocit, nem is pipit próbáltunk, hanem sertést. Rántva, édesburgonyával, és pulled porkot baguette-ben. Előbbi (950+790 Ft) a vékony iskolát képviseli, de hiba nélkül elkészítve, utóbbi pedig korrekt bőséges szendvics (1990 Ft), egy kis rafinériával, ami kifejezetten passzolt hozzá.

A hely nem a gasztronómiai világmegváltásról szól, de korrekten hozza a kötelező köröket. Az is lehet, hogy a profil még tisztulni fog. Az viszont biztos, hogy most már több bizalommal felvértezve, több mindent fogok kipróbálni itt.  

Boci és Pipi | Hungária u. 53. (Megyeri tér)


#csak1kérdés

A pécsi poszt-fideszes városvezetés 99 év után végre visszateszi az erotikát a tangóba Pécsen! Felszabadítja! Szükség nem volt rá, valójában egy kis gegről lehet szó, amit a Tangó Ünnep – Argentin Kulturális Napok alkalmából eszeltek ki. Vagy gondoltak túl. A kulturális bizottság szándéka – egy órával az erről szóló bejegyzéseim (1, 2) után – az országos sajtót is megjárta, és így találkozott vele az előterjesztésben hivatkozott írás szerzője is. Vámos Eszter történészt, a téma kutatóját kérdeztem.

Korlátozva volt, illegális volt eddig a tangó Pécsen?
Kétlem. A korabeli helyi sajtó 1922 márciusától cikkezett arról, hogy a pécsi rendőrkapitányság betiltotta a modern táncokat. Ahogy más városok lapjaiban is előfordultak hasonló hírek akkoriban. Ugyanabban az évben ősszel már arról számoltak be, hogy a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete arról határozott, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat, majd egy bemutató keretében mutatták be elképzeléseiket, a belügyminiszter és a polgármesterek előtt.
A Baranya Megyei Levéltárban sajnos nem találtam olyan iratot, amely megerősítené, hogy valóban betiltották a táncokat Pécsett, a rendőrség iratai ugyanis nincsenek meg ebből az időszakból. Az is lehet, hogy csak a sajtó fújt fel egy kisebb ügyet. A következő táncszezonban, viszont már biztos tanították a tánctanárok a tangót és a többi modern táncot Pécsett is. Lehet, hogy letompítva, egységesen, de ettől még taníthatták.
Aztán 1925-ben országosan szabályozták a táncmesterképzést és a nyilvános táncoktatást, 1927-ben az ún. rögtönzött táncokat. Tehát ezek nemcsak Pécsre, hanem az ország egész területére vonatkoztak. A rendeletek a Horthy-korszak alatt érvényben maradtak, nem találkoztam egyik közlönyben sem a hatálytalanításukkal, csak kiegészítéssel. De gyanítom, hogy 1945 és 1949 között az összes ilyen jogszabály érvényét veszítette.


#gyűjtő

  • Bár a műfajon még gondolkodom – nem interjú, nem riport, nem portré – de mindenképpen érdekes olvasmány egy pécsi szabóról, Gangel Benjaminról | Pécs Aktuál
  • Még mindig előválasztás, de most már élesben, szeptember 18-tól lehet szavazni – itt összeszedték, hogy hol, hogyan és kire | PécsMa
  • Koncepció készült több városi tulajdonú – de a fideszes városvezetés idején felvett jelzáloggal terhelt – ingatlan értékesítésére, hasznosítására. Van, amit semmiképpen sem adnának el | PécsMa
  • A pécsváradi Pannonpharma kapacitásbővítő beruházását támogatta a kormány: több koronavírus elleni készítmény jöhet a gyárból | Portfolio
  • Több hónapos forgalomkorlátozásra kell számítani a Veress Endre utcában vízvezeték rekonstrukció miatt |  Tettye Forrásház
  • A PTE ÁOK új zászlóshajójának a generáltervezője a TPSC volt, akik egy látványos videót is készítettek az épületről | TPSC Youtube
  • Számomra ideális hosszúságú (18 perc) és elég sok új információt előcsalogató podcastadás Szemerey Zoltánnal, a Pécsi Sörfőzde ügyvezető igazgatójával | Fejlődik a hazai

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth