#39 – Homályosról opálosra | Kispadról kispadra | Vízügyről vízügyre

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten az előfizetők, a támogató tagok és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Májusban minden hírlevélhez podcast is készült. Teszthónapnak szántam ezt az időszakot, megnézni, hogy jelenleg mennyire fér nekem bele egy hetente jelentkező adás. Belefér, meg lehet csinálni, de úgy érzem, hogy a minőség rovására megy. A műfaj több gondoskodást igényel.

Az alapkoncepció megmarad, vagyis a #csak1kérdés rovatban olvasható lesz az egyes adások legfontosabb kérdése, de ritkábban fogok új epizódokkal jelentkezni. Cserébe – reményeim szerint – jobb színvonalon.

Üdv,
Ervin


#kispont

Átláthatóság szempontjából Pécs a vizsgált 30 nagyváros és fővárosi kerület középmezőnyében van az Ez a Minimum! program félidős auditja szerint. A K-Monitor, a Transparency International és az Átlátszó közös kezdeményezésében az önkormányzatok gyakorlatait értékelték egységes szempontrendszer alapján. Például azt vizsgálták, hogy elérhetőek-e a legfontosabb dokumentumok? Mennyire könnyű keresni a határozatok vagy éppen a szerződések között? Összefoglalójukban azt is hozzáteszik, hogy a veszélyhelyzeti rendelkezések (polgármesterek teljhatalma) nem segítették az átláthatósági törekvéseket.

A vizsgálat több javaslatot is megfogalmaz Pécs esetében. Például egy egységes, könnyen kereshető adatbázis létrehozását az önkormányzat és önkormányzati cégek szerződéseiről. De a közbeszerzések nyilvánosságán is volna mit javítani. A képviselők számonkérhetőségét segítené, ha az egyes szavazások eredményét nevekhez lehetne kötni (ahol lehetséges). És az sem ártana, ha az előterjesztések dokumentumai beszédes neveket kapnának, és nem kódokat. A jelentésben ezekre jó példákat, ebben az önkormányzati ciklusban megvalósított jó gyakorlatokat is bemutatnak.

A jelenlegi pécsi képviselőtestületből heten még megválasztásuk előtt aláírták, hogy segíteni, kezdeményezni fogják az átláthatóbb működést. Éppen részben az átláthatóság miatt kialakult belső konfliktusok miatt közülük már csak hárman vannak a városvezető frakciószövetségben. Viszont a K-Monitor önkormányzati szakértője, Merényi Miklós szerint Pécsről megválasztásuk után senkitől sem kaptak semmilyen visszajelzést az Ez a minimum! programmal kapcsolatban.

Megkerestem az önkormányzatot, és reálisnak érzik az audit eredményét. Sőt, sikerként értékelik, hogy Pécs a „középmezőnyben, átlag feletti eredménnyel szerepel”. A jelentést még elemzik, és: „a szükséges intézkedéseket lépésről lépésre megtesszük annak érdekében, hogy a pécsi önkormányzat működése még átláthatóbb legyen a jövőben." Mivel az auditban vizsgált legtöbb gyakorlat már a fideszes vezetésű önkormányzat idejében is ugyanez volt, így azt is megkérdeztem, hogy milyen konkrét lépések köthetőek a 2019-ben megválasztott városvezetéshez? Erre egyelőre nem kaptam választ.

A Pécsre vonatkozó részletes eredmények itt érhetőek el.

🔍
Tavaly tavasszal, én is alaposabban megnéztem, hogy mennyivel lett átláthatóbb a város működése a 2019-es önkormányzati választás után. Tldr: minimális javulás és néhány törekvés mellett leginkább ugyanazok a gyakorlatok vannak életben, mint korábban, bár tény, hogy közérdekű adatok miatt egyelőre nem kellett perelni. | szabadpecs.hu

#nagykötőjel

– KISPAD: Az új kormánystruktúra helyi szinten is változásokat hoz: Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy az eddigi négy helyett ezentúl már öt területi kormánybiztos dolgozik majd a miniszterelnökségen. Közben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter égisze alatt összevonják az irányító hatóságokat. A volt pécsi alpolgármester, ősfideszes Mikes Éva, Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos helyett a somogyi parlamenti képviselőt, Móring József Attilát nevezik ki, immár dél-dunántúli régióért felelős kormánybiztosnak.

Mikes Éva 2020 őszétől dolgozott területfejlesztési koncepciókon (a kereskedelmi és iparkamarával, az egyetemmel, gazdasági szereplőkkel közösen), de a Szabad Pécsnek adott, igen egykedvű nyilatkozata alapján, nem úgy tűnik, hogy sok minden hasznosulni fog az elvégzett munkából.

📸
Mosolygós fotóval köszönt be Baranyába a kaposvári Móring József Attila, a megyei közgyűlés fideszes elnökének, Őri Lászlónak az oldalán. | Őri László FB

– AKVA-AQUA: Rendkívüli közgyűlés volt kedden (egy hosszabb és egy rövidebb részletben lehet visszanézni), amin az akvapark tervpályázatának kiírásáról döntöttek. A építészeti tervpályázat a beszerzési eljárások külön kormányrendeletben szabályozott formája, amiben fontos a pályázók anonimitása a nagyrészt kvalifikált szakmabeliekből (+ akár politikusokból) álló bírálóbizottság döntéséig.

Pécsen utoljára ilyet a befejezés előtt álló vásárcsarnokra írtak ki még 2015-ben. Ami rögtön azt is mutatja, hogy mennyi ideig tarthat mire meg is valósul egy hasonló kaliberű projekt. Illetve, az akvapark esetében egy még nagyobb, ugyanis most már 50-60 milliárd forintos költségvetésről, szállodafejlesztéssel bővűlt koncepcióról volt szó a közgyűlés előtti sajtótájékoztatón.

Ezekre a változtatásokra a városvezetés szerint kormányzati szinten, azaz a Modern Városok Programját felügyelő miniszterelnökségen belül is rábólintottak. A tervpályázatra pedig azért van szükség, hogy kész terveket (költségbecslést) lehessen letenni a kormány elé, ugyanis Péterffyék szerint ez a feltétele a támogatásnak.

Az akvaparkkal természetesen a pécsi fidesz is egyetértett, azonban a megvalósulást több mint kétségesnek látják, hiszen nincs kormánydöntés a finanszírozásról. A városvezetés mindenesetre befogadta a fideszes ellenzék módosítóját és a gazdasági környezet alakulása miatt megpróbálnak haladékot kérni a tervpályázat kiírására.

Plusz három kapcsolódó érdekesség:

  • A pécsi nagyberuházások szent gráljának eddigi történetét – nem véletlenül – éppen nemrég foglaltam össze. | mecsekimuzli.com
  • Az ülés elején lemondott mandátumáról Bognár László, fideszes képviselő, magánéleti okokra hivatkozva. Évek óta Pogányban él, a szigetvári tankerületi központ vezetője, így nem tudja kellően ellátni feladatait. Mivel kompenzációs listáról jutott be a közgyűlésbe – mint minden fideszes képviselő – így nem lesz időközi választás. | ÖnkormányzatiTV
  • Paprikás hangulatban zárult a közgyűlés, ugyanis a fideszes Hári József ezúttal nem a média okozta székletürítési problémáival, hanem halászléfőzési jótanácsaival vonta magára figyelmet. | ÖnkormányzatiTV

Tetszik, amit olvasol? Mindig az egész hírlevelet szeretnéd? Válts előfizetésre/tagságra, hogy jövő héten is a teljes müzlit kaphasd!

Kérem a prémium müzlit!

– TERHELVE: Június 1-jétől a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kerül sor a Mohácsi Kórház „területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti esetek” ellátására. Magyarul: a mohácsi kórházban már nem lehet szülni, ilyesmiért már Pécsre kell jönni. Az ok: „szakmaspecifikus koncentráció", amit bővebben egyelőre sehol sem fejtettek ki.

Pedig a Másállapot a szülészetben oldalon olvasható kommentek tanulsága szerint a mohácsi szülészetnek jó a hírneve. A statisztikáik is ezt mutatják: a császármetszések aránya, az országos trendekkel ellentétben 8%-kal csökkent 2020-ban Mohácson. Ugyanebben az évben az osztályt a „Családbarát Szülészet” pályázat segítségével 64 millió forintból és a Mohácsi Kórház saját forrásaiból újították fel.

A hír megjelenése után a PTE KK is kiadott egy tömör közleményt, mintha őket is meglepte volna a fejlemény.

🚑
Csaknem teljesen leáll a sürgősségi betegellátó ambulancia a komlói kórházban. A belgyógyászati eseteket csak munkaidőben látják el reggel nyolctól fél négyig, az ezen kívüli időszakban Pécsen fogadják a pácienseket. A tájékoztatást kiadó kórház bővebben nem nyilatkozott, viszont Komló fideszes polgármestere szerint a problémás időszakban működik városi ügyelet. | ATV

#ingyenreklám

A Kikelet az elmúlt időszakban csak azért szerepelt a mecseki müzliben (#19), mert a tulajdonos Da Vinci Magánklinika Kóka János érdekeltsége lett. Az étterem üzemeltetője egyelőre a régi, amit nem is bánok, mert egy ideje már stabilan hozzák a helyhez illő színvonalat.

Nyilván nem ide járok menüzni (jó is lenne), de azért 2-3 havonta benézünk. Most azért is érdemes, mert múlt héten ismét megújult az étlap.

A szemem rögtön megakadt az egyik előételen, a rántott marhanyelven (2800 Ft), ami teljesen hozza, amit ígér. Puhára, már-már krémesre készített nyelv, tényleg ropogós bundában, enyhén tormás brie-vel és egy jóval pikánsabb zöldalmás-zelleres relish kíséretében.

Marhanyelv nuggets – Ilyen miért nincs a mekiben?

Sejtettem, hogy az előétel tartalmas lesz, ezért is tűnt jó választásnak egy könnyebb főétel: a ricottás gnocchi (3600 Ft). A saját készítésű tészta egy kicsit száraznak bizonyult, ami szerintem nem a pirításra vezethető vissza (inkább arányokra, esetleg tárolásra tippelnék). Egyébként így is bőven ajánlható maradt, pláne a rákerülő zöldségeknek köszönhetően, de azért fél csillagot le kell vonni.

Kikelet Étterem és Kávézó | H-Cs, V: 8:00–15:00, P, Szo: 8:00-20:00


#köz.ügy

Közösségi Kiállás a Pedagógusokért néven indult egy Facebook-csoport, aminek célja, hogy a pécsi pedagógusokat helyi vállalkozások, szolgáltatók segítségével támogassa. Az ötlet lényege egyszerű: a csatlakozók tetszőleges kedvezményeket kínálnak a pedagógusoknak.

Megkerestem Putz Ádámot, a csoport alapítóját, aki elmondta, hogy két cikk késztette cselekvésre. Az egyik szerint az orosz–ukrán háborúra, gazdasági válságra hivatkozva mégsem kapják meg a pedagógusok a beígért béremelést. A másik pedig többek között azt mutatta be, hogy mennyire sikeres volt egy közösségi kampány Kaliforniában, amivel a fizetős középiskolai oktatást sikerült mindenki számára ingyenessé tenni. „Így az volt az ötlet, hogy a beígért bérnövelést próbáljuk meg összehozni, mi pécsiek. De ez irreálisan magas cél. Viszont egy ilyen kedvezményes rendszer már nem annyira, és valós segítség lehet" – mondja az ötletgazda. Ádám szerint a felajánlásokat rugalmasan kell kezelni, és mindig a kedvezményt igénybe vevőnek kell – például tanári igazolvánnyal – igazolni a jogosultságát. A csatlakozó vállalkozásokat egyelőre egy táblázatban tartja nyilván, és teszi közzé a csoportban, valamint a pedagógusokat támogató helyekre egy matrica is kerül. | #kkp


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón a Balokány fürdő romos állapotú, műemlékvédelem alatt álló épületeinek egyik bejárata látható a Balokány-liget nyugati oldalán. A fürdő az 1990-es évek elejéig működött, de korszerűtlen megoldásai, sorozatos technikai és közegészségügyi problémák miatt be kellett zárni. Az évtizedek során több terv is született a felújítására, bővítésére. Még 2007-ben, az akkori szocialista városvezetés alatt adták el az Aquaprofit Zrt.-nek – igen jó áron – abban a reményben, hogy néhány éven belül fejleszteni fogják. Hát, egyelőre nem.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#gyűjtő

  • Legkedvesebb pécsi instagram-fiókom interjút adott. Hogyan tud egy instagram-fiók interjút adni? Anonim módon. | bahir.hu
  • Életbe lép az új parkolási rendelet, ami még úgy is sokak számára meglepetés lesz július 1-jén, hogy elég sok cikk, magyarázó videó született a témában. Most még egy. | pecsma.hu
  • Amerikai bölény született a pécsi állatkertben az első fotót szombaton, gyereknap előtt közölték. Érdekesség: tavaly pont gyereknapon született amerikai bölény a pécsi állatkertben. | PécsZoo
  • Hoppál Péter volt az egyik utolsó vendége a „pártszolgálatos trash tévé”-nek, ahol megszűnéséig még a pécsi politikus egyik fiának is volt „műsora”. Búslakodásnak alig találtam nyomát az adásban. | pestitv.pestisracok.hu
  • Drónos pécsi videókat tett ki a rendőrség, már megint, de a május 26-i akcióban a gyalogátkelőhelyekre koncentráltak. | police.hu
  • Ősszel adták át a megújult egyházmegyei könyvtárat, amiről most fotóesszé jelent meg. A kísérőszöveget az intézmény vezetője jegyzi. | jelenkor.net
  • Elitklub volt, most pedig a Mathias Corvinus Collegiumhoz került az egykori Fegyveres Erők Klubjának épülete. Mindezek tükrében pláne érdekes a pécsi Nemzeti Casino tagdíjkönyve (1871–1900). | mnl.gov.hu

Tetszett, amit olvastál? Próbáld ki a hírlevelet, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten!