#19 – Városszéli magánkórház | Kampányindító bulizene | Csobogásmentes szökőkút

#19 –  Városszéli magánkórház | Kampányindító bulizene | Csobogásmentes szökőkút
#arcokmindenhol – ez például a Rózsakertnél bukkant fel

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.

Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább annak az ismerősödnek, aki szereti a lángost!


#aszerk.

Hirtelen elég sok új feliratkozója (+20) lett a mecseki müzlinek. Aminek nyilván örülök, és köszönöm a kíváncsiságot. És el kell megint mondanom, hogy a hírlevél még mindig alakulóban van, témák és formátumok tekintetében is. Arra törekszem, hogy hasznos és informatív legyen. Olyan, amire érdemes heti 5-10 percet rászánni, mert jól összefoglalja a legfontosabb helyi történéseket, támpontokat ad a további tájékozódáshoz, és még szórakoztató is.

Ahhoz, hogy ez tényleg így alakuljon segítségre van szükségem: olvasói visszajelzésekre. Legegyszerűbb, ha válaszolsz a hírlevélre. Írd meg, hogy mi tetszett és mi nem tetszett. Rendszeresen vannak kérdőívek is, aminek a kitöltését előre is köszönöm, mert nagyon sokat tanulok belőlük, a válaszaitokból.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– PRIVÁTBA: Új tulajdonosa van a pécsi Da Vinci Magánklinikának, ugyanis a versenyhivatal is engedélyezte, hogy a Doktor24 és az Union Biztosító egy közös leányvállalaton keresztül felvásárolhassa. A Portfólió 2020-as árbevételi adatokra épülő gyűjtése szerint ezzel a hazai magánegészségügyi piac 6. és 8. legnagyobb szereplője került egy cégcsoportba. A bejelentésről szóló közleményben azt írják, hogy a pécsi klinikán 2021-ben több mint 42 000 orvos-beteg találkozó, a járóbeteg-ellátásban 39 000 konzultáció és vizsgálat történt, illetve 3200 műtétet végeztek el; árbevétele elérte a 3,6 milliárd forintot. A mecseki, ötemeletes magánklinikát 2011-ben adták át, ami aztán 2018-ban a szomszédjával, az egykori Kikelet szállodával bővült.

A Doktor24 a piacvezető versenytársakhoz hasonlóan országos magánegészségügyi hálózat kiépítésére törekszik, és az őshelikopteres, a NER-ben is jól érvényesülő SZDSZ-es exminiszter, Kóka János is érdekelt benne. Posztolt is a felvásárlásról LinkedIn-en.

– EZSEMPÉCS: Nyilván nem helyi hír, hogy Tokajban 2 km hosszú libegő épülhet, ami a fesztiválkatlanból a Kopasz-hegy felső részére, a tévétoronyhoz szállítja majd az utasokat. De a déjà vu nem véletlen: hasonló terveket a pécsi önkormányzat is meglibegtetett a Mecsek-oldal fejlesztésével kapcsolatban. A városi főépítész legutóbbi tájékoztatása (#14) szerint azonban a nyomvonal sem tisztázott még, a lakosságot pedig be szeretnék vonni az elképzelések alakításába. A kísértetiesen hasonló tokaji projektet azért is érdemes figyelni, mert fogalmunk lehet a költségek alakulásáról, és arról, hogy egy ilyen beruházásnak milyen környezetkárosító hatása lehet. Például: hány fát kell kivágni, mennyi betont kell beleönteni a hegybe?

– PLAKÁTAGGÁLY: Míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi aktivistáit egy fideszes politikus feljelentése nyomán rabosították a kormányzati plakátok szívecskés matricákkal való átragasztása miatt (#9), addig Heindl Péter minden probléma nélkül csinálhat hetek óta valami hasonlót. A jogász-aktivista nem öncélúan ragasztgatja át (lásd nyitókép) az elsősorban fideszes propagandaüzeneteket hordozó reklámfelületeket: arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy alkotmánysértő, amit a kormány művel. Ugyanis a jogász véleménye szerint pártpolitikai kampányokról van szó, amiben egyrészt az állam (és így a kormány) nem vehetne részt, ráadásul a törvényi előírásokkal ellentétesen kampányidőszakon kívül folytat kampányt. Heindl Péter az ügyészségen bejelentést is tett a Kormányzati Tájékoztatási Központ ellen (most arról a miniszterelnökséghez tartozó szervről beszélünk, amelyik a korábbi ígéret ellenére az oltásregisztrációhoz elkért adatokat propaganda terjesztésére használja fel), de nem kapott a törvényi határidőn belül válasz.

Egyébként jóindulatú magyarázatom is van arra, hogy a közismert, fényes nappal tevékenykedő plakátátragasztó, Heindl Péter esetében miért nem indul nyomozás: az unalmasnak tűnő jogi szövegek sokkal kevésbé zavaróak már, mint egy szívecske.


#2022

Kiszivárogtatott dokumentumokból már kedden délelőtt sejteni lehetett, ami délutánra bizonyossá vált: Áder János, köztársasági elnök április 3-ra tűzte ki a következő országgyűlési választást. A pécsi Helyi Választási Iroda oldalára pedig máris kikerültek a jelöltállításhoz szükséges dokumentumok. Ezek elérésével azoknak az indulni szándékozó állampolgároknak lehet gondja, akik a világ legelterjedtebb böngészőjét vagyis Google Chrome-ot használnak. Ugyanis azon keresztül hetek óta – egy biztonsági figyelmeztetés kíséretében – elérhetetlen a város hivatali oldala. (Az okokról kérdeztem a városházát, de egyelőre nem kaptam választ.) De természetesen van megoldás. Több is. Üljön át egy másik böngészőbe, szerezze be a dokumentumokat a valasztas.hu-ról vagy nyújtsa be azokat elektronikuson ugyanott.

– Kampányidőszaknak hivatalosan csak 50 nap tekinthető, de valójában már jóval régebben elkezdődött a jelöltek építése mind fideszes, mind ellenzéki oldalon. És van persze, akit építeni sem kell. Ilyen például Hoppál Péter. A Baranya 2-es választókerület képviselője országosan is ismert politikus: volt a párt szóvivője, kulturális államtitkár is, de saját jogon, azaz bulváros, formabontó megszólalásai, közösségi médiás aktivitása miatt is gyakran kerül címlapra. Ezeket az eseteket nem is sorolnám, ráadásul ezúttal a karmester karnagy lelkes hívei gurítottak nagyot. A pécsi Chache Rom Együttes egyértelműen kampánydalt adományozott a fideszes politikusnak, amit Hoppál Péter meg is köszönt. Csak röviden idéznék a dalból: „Hajrá Fidesz, Hoppál Péter, / mi veletek vagyunk, / míg a világ világ lesz, / mi összetartozunk".

Ebből is látszik, hogy a roma közösség egy bizonyos részével alapvetően jó kapcsolatot ápol a képviselő (és jelölt). De abból is, hogy december 6-án egy roma szervezettel vitt ajándékokat pécsi oktatási intézményekbe, az egészet Facebookon élőzték, de készített fotókat a fideszes politikus is. Pont, amikor a járvány miatt sok nevelési intézménybe külsősök (például különórákat tartó pedagógusok) be se tehették a lábukat.

Bár Hoppálék hivatalos kommunikációjában egyelőre nem találkozni a fülbemászó és lendületes dallal, kétségtelen, hogy maga az üzenet imponál a sokat látott politikusnak. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy biztosan nem jön zavarba, hiszen volt már karácsonyfadísz, pózolt gigantikus kocsonya előtt és nem is olyan régen a pécsi polgármesterrel folytatott kedélyes beszélgetése alkalmából a saját parlamenti felszólalásaink könyvbe kötött változatát adta ajándékba. Szóval, ez a dalocska teljesen illik a sorba.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth