#14 – Bonyolódó buszbeszerzések | Kádárék undergroundja | Ízes vegaság

#14 – Bonyolódó buszbeszerzések | Kádárék undergroundja | Ízes vegaság

Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit.

Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább egy ismerősödnek! Annak, aki szeret jó borokat kóstolni.


#nagykötőjel

EBUSZOK: Ismét elektromos buszokat próbálhatnak ki a pécsiek, ezúttal december 3-tól egy héten át. Most Mercedes Benz eCitarók érkeznek és a Főpályaudvarról indulnak majd menetrend szerint, ráadásul a tesztút most is ingyenes.

Legutóbb, vagyis szeptember végén Ikarusokkal bővült ideiglenesen a pécsi közösségi közlekedés. Bánkuti István, a Tüke Busz vezetője akkor azt mondta, hogy kicsi az esélye, hogy azokból az Ikarusokból vásároljon a város, mert a gyártásuk nem kezdődik el a folyamatban lévő buszbeszerzési pályázat lezárásáig. Azóta viszont a 8 jármű vásárlására kiírt tender eredménytelen lett, a felhívást visszavonták. Az októberben tárgyalt bizottsági előterjesztésben a visszavonást és egy új pályázat kiírását azzal indokolták, hogy nagyon megváltoztak az elbírálás szempontjai. Ez a gyakorlatban részben könnyítő, részben nehezítő módosításokat jelent: például a buszokra vállalt garancia időtartama csökkenhet, viszont olyan elemek, mint a gyalogosbiztonság, bekerültek az elvárások, elbírálási szempontok közé.

HIÁNYZÓK: Micsoda véletlen! Még egy buszbeszerzéses hír volt a héten, ami régi ügy, de még mindig nem látni a végét. Ugyanis, a héten folytatódott a Volvo-per a kaposvári törvényszéken, ahol a tanúként beidézett két sztárfellépő végül nem jelent meg. Páva Zsolt, volt pécsi polgármester diplomatikusan a tengeren túli elfoglaltságaira hivatkozott, míg Csizi Péter, volt alpolgármester koronavírus-kontaktként hiányzott igazoltan. A per, amiben a Tüke Busz volt vezetője az elsőrendű vádlott, és amiben a védelem stratégiája az, hogy a döntéseket valójában politikusok hozták meg, februárban folytatódhat. További részletek a PécsMa és Népszava cikkében.

– KÉRELEM: Tárgyalás nélkül, korábbi bizonyítékok alapján ítélték el Jancsula Dezső, pécsi tanárt, amiért egy cigiző diákot visszatartott (=személyi szabadság megsértése). A pedagógus 36 éve van a pályán, és azért fellebbezett, kért tárgyalást, mert az ítélet jogerőre emelkedése esetén három évig nem lehetne tanár. Most a tárgyalás elnapolását kérte az ügyvédje, közben kegyelmi kérvényt nyújtottak be a köztársasági elnökhöz. A tanár egyébként elismeri, hogy jogsértést követett el, ugyanakkor úgy látja, „nem a visszatartott fiút akarta bántani, hanem iskolája 700 diákját szerette volna megvédeni".

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth