#9 – Előszoba | Ellen-MTI | Matricaszív

#9 – Előszoba | Ellen-MTI | Matricaszív

Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget.

Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez.


#aszerk.

A jó hír bejelentése ugyan elmarad, de legalább már elmondhatom, hogy miért volt vékonyka a múlt heti mecseki müzli. Három napot a Google News Initiative Startups Lab-jében töltöttem. Nyilván virtuálisan, zoomokban, de az a megtiszteltetés ért, hogy bekerültem az GNI európai programjának előszobájába. Európa számos országából több mint száz pályázó volt, így jutottam be a 18 esélyes közé. Pár napos „tréninget" követően egy zsűri előtt vázoltuk fel terveinket 5+5 percben (pitch+q&a), de sajnos a tíz (euróval és mentorálással) támogatott közé már nem fértem be.

Búslakodásra semmi ok, a felhozatal eléggé erős volt. Az is szép, hogy alig néhány hónap működés után egyáltalán beválogattak évek óta működő online újságok, magazinok, médiavállalkozások mellé. Elég sok megerősítést is kaptam, hogy jó úton jár a müzli, és úgy érzem, nem csak tapasztalatokkal, hanem azonnal hasznosítható tanulságokkal is gazdagodtam. A lényeg: eddig is nagyjából irányban volt a hírlevél, szóval megfontoltan haladunk tovább, de most talán még pontosabban látom, hogy merre és hogyan.

Üdv,‌‌
Ervin

ui: A részletekkel nem akartam terhelni a hírlevelet, itt egy kicsit bővebben is megírtam a GNI-es kalandot.


#nagykötőjel

– ELLEN-MTI: A múlt heti – a momentumos képviselők kigolyózásával – elég botrányosra sikerült közgyűlésen az önkormányzati tulajdonú Pécsi Kommunikációs Központ Kft. (PKK) további támogatásáról is döntöttek. Duplán.

  1. Az idei évre előirányzott 90 millió forint működési célú támogatás nem lesz elég. Egy polgármesteri döntés, amit utólag szentesített a közgyűlés, 20 millió forint juttatásáról szól. Ennek oka a cég féléves beszámolójában is szerepel, amit kedden tárgyalt több bizottság, és a legnagyobb problémát a Pécs TV fenntartása jelenti. A számok összességében egyébként nem rosszak: évek óta csökkenő támogatás mellett sikerült egyre kisebb hiányt összehozni. Tény, hogy közben a műsorkínálat is apadt, és a nyomtatott Pécsi Hírek már csak kéthetente jelenik meg.
  2. Bár a másik PKK-t érintő döntés jóval kisebb összegről szól, mégis érdekesebb: az önkormányzati cég szolgáltatásokat rendel meg az ellen-MTI-ként is beharangozott helyben.hu-tól, havi nettó 100 ezer Ft értékben. Ez a gyakorlatban „cikkek, szöveges összefoglalók, infografikák, megosztható rövidebb videós tartalmak (magyarázó videók), és komplett napi videós hírblokkok" vásárlását jelentheti. Az idén nyáron elindított tartalomszolgáltató működésével a kormánypropagandává silányított magyar hírügynökség tevékenységét próbálhatják ellensúlyozni, bár a cég vezetői ezt túlzásnak tartják. Nyilván már csak az erőviszonyok miatt is. Viszont a szándék valami hasonló lehet, amit nem nehéz a saját oldalukon található leírás alapján feltételezni. Az együttműködés nyomait egyelőre nem láttam a PécsMa.hu felületein. A szerződés egyelőre fél évre szól, és természetesen figyelni fogom, hogy mi lesz ebből.

– VAKÍTÓ: Külön aloldalt szentelt a jelenlegi városvezetés az előző városvezetés idejéből származó és már feltárt ügyeknek. Egyelőre csak minimális új információt tartalmaz az oldal, de mégiscsak érdekes összegyűjtve látni, hogy mi is lehetett az önkormányzat és az önkormányzati cégek átvilágításának az értelme. Új információ például, hogy vannak újabb olyan ügyek, amelyekben a rendőrség megszüntette a nyomozást, az érintett új cégvezetés viszont pótmagánvádat vagy panaszt nyújtott be.

Ráadásul ez a gyűjtemény nem is sorol fel minden ügyet, amiket érdemes volt feltárni, ugyanis az átvilágításnak több következménye is lehet. Például, ha nem is sikerül jogi útra terelni egy-egy problémás beszerzést, bérlést, mert kellően körbe volt papírozva minden, attól még lehet racionalizálni egy cég működését a szerződések felbontásával, és újak megkötésével. A helyi fideszes képviselők szerint persze ez az egész csak átverés, figyelemelterelés, de minden konkrétumot nélkülöző közleményük nem igazán támasztja ezt alá.

Az már viszont valós felvetés, hogy ezek politikai ügyek is. Ezt viszont nem is igazán tagadja a városvezetés, hiszen sok esetben eleve politikai szál rejtőzik a gyanús ügyletek hátterében.‌‌

– JÓBÓT: Bár a kormányközeli médiát végigszántotta a Magyar Falu Program újabb vívmánya, amiben falusi kisboltok nyitását segítik, a konkrét támogatási listát is érdemes végignézni. Ezt az Átlátszó is megtette és Baranyában elég sok érdekes kedvezményezettet találtak. Ezek közül kiemelkedik a Pécsi Hírek és a PécsMa volt főszerkesztőjéhez, ma a KESMA-féle fideszes médiabirodalomban tevékenykedő Bóka Máté Cipriánhoz is köthető családi betéti társaság. Ami alapvetően mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozik, mégis falusi üzleteket nyitnának Apátvarasdon és Erdősmárokon. Előbbihez, 44 millió forint, utóbbihoz 18,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Mindenesetre érdemes az átlátszós anyagot végigolvasni, több polgármester is hangot ad a programmal kapcsolatos kétségeinek, de talán Alpár György fogalmazta meg legjobban a problémát, ebben a videóban.


#csak1kérdés

Rabosították a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) két pécsi passzivistáját, sőt házkutatást is tartott a rendőrség. Szívecskés matricákat kerestek, ugyanis azokkal – a gyanú szerint – júliusban kormányzati plakátokat rongáltak meg a város több pontján. Elképzelhető, hogy erről bizonyítékok is vannak. Mivel az anyagi kár (kb. 88 ezer Ft) meghaladja a szabálysértési értékhatárt, bűncselekményről van szó. Pincehelyi „Sittes" Zitát, az ismert helyi passzivistát, az MKKP volt és leendő képviselőjelöltjelöltjét kérdeztem.

Mi a tanulság?‌‌
Hú, basky ezen el kell gondolkodnom... Inkább elmesélem, mi történt. A Kutyapártnak rendszeresen vannak országos akciói: padokat újítunk fel, járdákat festünk. Ilyen volt ez a nyári eset is, amikor imádott kormányunk emojis plakátkampányát ragasztottuk fölül országszerte. Ö… vagyis ragasztották fölül VALAKIK itt, Pécsen is. Olyan rég volt már, nem emlékszem, hogy én is részt vettem-e benne. Szóval, szívecskés meg szivárványos matricák kerültek „Nem vagy egyedül” meg „Az élet szép” felirattal a Brüsszel és az LMBTQ-emberek ellen uszító plakátokra.‌‌Na, ez nem mindenkinek jött be, mert egy lakossági bejelentés nyomán helyszínelőket vezényeltek az egyik hirdetőoszlophoz, ahol szépen, akkurátusan ujjlenyomatot is vettek. A hengerről. Közterületen. Egy tök forgalmas helyen. Gondoltuk, ezzel vége is a sztorinak.

‌De nem. Múlt héten jött az idézés az Életvédelmi Alosztályról, hogy fáradjak be, mert gyanúsított vagyok. Bementem, kihallgattak, aztán rabosítottak – ami igazából csak annyi, hogy ujjlenyomatot vettek, és készült rólam ötmillió fotó. Kicsit rosszul esett, hogy hiába kértem, nem mutatták meg a képeket. Mi van, ha rosszul állt a hajam? Na, aztán jött a házkutatás. Kérdeztem, mit keresünk? Azt mondják: matricákat. Hm, mondom, ez van olyan jó, mint az ujjlenyomatos sztori… Egyébként jó fejek voltak és tapintatosak, érezték a dolog súlyát. De mivel a felszólításukra csak az ismert, pici MKKP-s matricákat tudtam átadni, foganatosították a kényszerintézkedést: házkutattak. Aztán visszavittek az őrsre, mert a biciklim meg ott maradt. Az autóban kiderült, hogy harcsapörkölt lesz a rendőrségi menzán, úgyhogy, gondoltam, maradok még egy kicsit. Tök jól főznek, úgyhogy rájöttem, új távlatok nyíltak meg előttem: ha tavasszal nem jutunk be a Parlamentbe (ami kizárt, persze), a rendőrséghez épülök be. Végül is a Parlamentben is az olcsó büfé a lényeg, a rendőrség menzája meg egyenesen pazar – és ehhez teleport sem kell.


#korona

Részleges látogatási tilalmat vezetett be a PTE Klinikai Központ „a koronavírus és más szezonális fertőzések kockázatának csökkentése érdekében" október 26-tól. Az érintett intézmények listája itt található. Vannak törvény által garantált, engedélyezhető kivételek, például kiskorúak, súlyos állapotú betegek mellett tartózkodhat valaki.

Az intézkedés nem meglepő, inkább a központi (kormányzati) intézkedések hiánya az, ami problémás. Elég csak megnézni a statisztikákat, a már ismerősen meredek, felfelé ívelő görbét. És, hogy milyen központi intézkedésekre gondolok? Azokra, amikre mások már hetek óta hívják fel a figyelmet. Igen, elsősorban a kötelező maszkviselésre zárt, közösségi terekben, tömegközlekedési szituációkban. Ezzel kapcsolatban Kemenesi Gábor osztott meg egy újabb tanulmányt, ami arra mutat rá, hogy mennyire gátolja a maszk a vírus terjedését például egy buszon. Nagyon. Nem lehet véletlen az sem, hogy az MTA már hetekkel ezelőtt arra kért mindenkit, hogy viseljen maszkot. És ne csak zsebben legyen nála. Erre kérte már október elején is a Tüke Busz is az utasait.

Közben egy újabb pécsi óvodában bukkant fel igazoltan a koronavírus, ezúttal egy óvónő tesztje lett pozitív egy keleti városrészi intézményben. Mivel éppen őszi szünet van, csak 9 gyerek volt szoros kontaktusban vele, ennyien kerültek járványügyi megfigyelés alá. Éppen az őszi szünet végéig.

Amit még látunk, hogy az NNK mérései szerint Pécsen is emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. Ez egy jó heti mutatója annak, hogy mi várható. De közben az átoltottsággal kapcsolatban továbbra sincsenek friss, megyei szintű adatok, csak ez a júliusi térkép, amit meglepő módon a 444.hu megkapott. Azon Baranya a középmezőnyben volt, 54,9%-os átoltottsággal, de a települési szintű adatok nagyon eltérőek lehetnek. És, amit már akkor sem lehetett megmagyarázni: az adatok miért nem érhetőek el a magyar közigazgatás legkisebb szintjén? Azaz járásokra bontva. Az ok persze sejthető, a kétes beszerzésekből származó kínai és orosz vakcináknak köszönhető kezdeti előny elolvadt, és rengeteg nyugat-európai országnak jobb már az átoltottsága. Így már ezt sem tudja a kormány a siker mérőszámaként kommunikálni.


#gyűjtő

  • Felújítják a Kossuth teret – a megsüllyedt, töredezett burkolat helyreállítása és a közvilágítási problémák javítása a tervek szerint az adventi időszakra befejeződik. | PécsMa
  • Öko-játékteret alakítottak ki pályázati támogatásból a Balokány-ligetben. Nem ez az első jó hír onnan mostanában, nemrég adták át a víziszínpadot. Viszont a rendszeres használatba vételre tavaszig várni kell, hiszen a környezettudatos neveléssel foglalkozó kihelyezett tanórákra leginkább jó időben van lehetőség. | PécsMa
  • Eltüntették a Komló–Mánfa közötti, erdős szakaszon két éve (!!!) felfedezett illegális szemétlerakót a Biokom munkatársai. A Kormányhivatal, mint környezetvédelmi hatóság, megbízásából most elvégzett feladat majdnem nyolcvan tonna műanyag elszállítását jelentette. Annak ellenére, hogy 2019-ben tettenérés történt, a sztori elég kacifántos, és az elkövetőt (a szemét tulajdonosát) mindössze 240 ezer forintra bírságolták. | Biokom
  • Emeletes, egykori pécsi buszt vett a Volán, ami felújítás után a nosztalgiaflotta éke lesz. A jármű persze már évtizedek óta nem volt forgalomban, a tulajdonos gyűjtőtől az EKF alatt is meg akarta venni a város, de sokallták az árát. | bama.hu
  • Műjégpálya nyitás lesz pénteken (okt. 27.), és idén sem változtatnak az árakon. Azaz ebben a szezonban is a felnőtt belépő 1300 Ft, míg a diák, nyugdíjas jegy 1100 Ft lesz. | PSN
  • Szavazatszámláló bizottsági tagokat toboroz a helyi választási iroda a 2022-es parlamenti választásra. A tagok tiszteletdíjat kapnak, meg szabadnapot a munka után. A pontos díjazást a felhívás nem részletezi, de a 2018-as összegek alapján lehet tippelni. Jelentkezni december 15-ig lehet. | gov.pecs.hu
  • Durmolással mutatkozott be első diplomáciai bevetésen Páva Zsolt, Pécs expolgármestere. Esélyes, hogy a chicagói melóba való eljutás, az időzónák közötti utazgatás viselte meg a fideszes politikust, de ez akkor sem túl elegáns. | Szabad Pécs
  • Minisorozat keretében Pécsen vendégeskedik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ugyanis az idei szemle három filmjét november 4–6. között vetítik az Apollóban. | Apolló/BIDF

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth