Vizek, sarcok, ügyek – itt a mecseki müzli -3. száma

Vizek, sarcok, ügyek – itt a mecseki müzli -3. száma
Tavaly ki sem nyitott az orfűi akvapark, és idén sincs rá sok esély – bár új tulajdonos már van | Fotó: Gűth Ervin

#aszerk.

„És, akkor te most ebből szeretnél élni?" – szólt a kérdés, amire nagyon őszintén mondhattam, hogy nem. A cél nem ez. A kibővített válasz persze az, hogy el tudom képzelni, nem lenne rossz, de addig nagyon sok munka van, és egyáltalán nem biztos, hogy lehetséges.

Az olvasók eleve hozzászoktak az ingyenes hírekhez, még akkor is, ha azok valójában nem ingyenesek. Akkor miért fizetnének egy olyan hírlevélért, amit legfeljebb 10 perc alatt el lehet olvasni?

De, ha még értékelik is néhányan a befektetett energiát, hozzáadott értéket, vannak-e annyian Pécsen, hogy „megérje" ezzel foglalkozni? Hány embert tudok egyáltalán ezek közül megtalálni, elérni?

Nem tudom. Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő hetekben, hónapokban. Addig is örülök bármilyen visszajelzésnek, javaslatnak.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ELSZÁMOLTATÁSI Az előválasztás hivatalosan is megkezdődött: hétfőtől regisztrálhatnak a jelöltek a beszavazóshowba. De nem csak a szervező hat párt jelöltjei számára nyitott a casting, ami egyúttal az eddigi megállapodásoknak is keresztbe tehet. Rögtön az indulás napján egy meglepetésjelölt jelentkezett be a Baranya 01. egyéni választókerületben. Bodnár Imre eddig a főátvilágító szerepet vitte Pécsett, az ő jogi irányítása alatt nézték/nézik át a városi cégek és az önkormányzat korábbi működését. Eddig, ahogy az a bejelentkező videóban is elhangzott, 17 feljelentést tettek a fideszes vezetés idejére tehető, vélt szabálytalanságok miatt. Bodnár a helyi elszámoltatási törekvésekből kovácsolna politikai tőkét, azaz ígérete szerint pont az itt megkezdett munkát vinné tovább a parlamentben, országos szinten. Ezzel az indulással még jobban felkavarodott az amúgy sem zavartalan ellenzéki térfél: Mellár Tamás (MSZP-P-LMP-Jobbik-MoMa) és Nemes Balázs (Momentum-DK) szerintem komoly ellenfelet kapott. Ráadásul, a villámgyors facebookos megosztásokból úgy tűnik, hogy a DK és az MSZP helyi erői, és Péterffy Attila mintha inkább pont Bodnár mögé sorakoznának fel.

– AKVAPARKAVAR A nemlétező pécsi helyett a valóságos orfűi akvapark ügyében van fejlemény: kiderült, hogy ki az új vevő. A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő  az értékesítése mellett döntött pedig a jegybevételek alapján nem ment rosszul. A létesítmény tavaly már nem nyitott ki, de első és második körben sem sikerült vevőt találni a liciteken. Aztán, 2021 tavaszán – ezúttal már egy csomag részeként – csak megvette valaki. A helyi fideszes sajtó akkor a fővárosi önkormányzatot emlegette vásárlóként. Az információ nem bizonyult helyesnek, ugyanis a hvg.hu kiderítette, hogy ugyanaz a tulajdonosi kör áll a vásárló cég mögött, akik a lélegeztetőgép-bizniszből is jól profitáltak.

– VALAMIÚJ És közben valami régi. Nem véletlen a dalos felvezetés: a Balokányban ismét lesz koncerthelyszín. De nevezhetjük rendezvénytérnek is. Amit pedig nem lehet elvitatni az a dicső múlt, hiszen a Balokány-tónál egykor legendás zenekarok léptek fel. És tényleg felléptek, mert a színpad a tó víztükre felett volt. Most ismét alkalmas lesz erre a helyszín, és a fejleményekről A pécsi könnyűzene története Facebook-oldal rendszeresen beszámol. A projekt jól illeszkedik egy átfogóbb városi koncepcióba, amiben egy ún. könnyűzenei centrum is szerepel. Remélem, azért ennél szebb nevet kap.

– SARC A pécsi, baranyai vállalkozásoknak idén utoljára kell befizetni az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulást a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának. Na, nem azért, mert valamelyik megszűnik, hanem azért, mert jövőre már nem a területi kamarák szedik be. Ugyanis egy idei törvénymódosítás szerint 2022-ben már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gyűjti be ezt a pénzt, és osztja tovább. Ez az éves hozzájárulás leánykori nevén regisztrációs díj volt, 2012-ben vezették be és többek között egy naprakész adatbázis lenne a célja. Annak idején legalábbis ezzel is indokolták, és ami akkoriban is elég feleslegesnek tűnt. Illetve, amit sokan talán nem is tudnak: bizonyos szolgáltatásokhoz (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) is hozzájuthatnak a regisztrált vállalkozások. A befizetés határideje minden évben március 31., azonban eddig nem kaptak értesítőt a fizetési kötelezettségről a vállalkozások. Most azonban mégis. A PBKIK esetében egyébként a 2020-as évben ez a hozzájárulás összesen 147 millió forint volt, ami majdnem háromszor annyi, mint az önkéntes tagságból származó bevételük. És, ami a helyi kamara teljes bevételének több mint negyedét teszi ki az éves beszámolójuk szerint.


#csak1kérdés

Augusztus 1-jétől 5%-ról 27%-ra áll vissza a kiszállított és elviteles rendelések áfája a vendéglátásban. A kedvezményes adókulcs – bár az ellenzék már az első lezárások alatt, 2020 tavaszán javasolta a bevezetését – csak tavaly november óta volt érvényben, mégis sok étteremnek a túlélést tette lehetővé. A Bohémia Sörkonyha a körülményekhez képest jól vette a járvány miatt kialakult akadályokat. Az új helyzetről az üzletvezető-tulajdonost Hovorka Tamást kérdeztem.

Hogyan fogtok reagálni az áfa-változásra?
Árkorrekcióra sajnos szükség van. De nem az áfa miatt, hanem azért, mert minden drágul. Az alapanyag, a rezsi, a csomagolóanyag, a munkabér, az üzemanyag stb. Persze, nem lenne baj, ha az a 22 százaléknyi rész maradna. De a kiszállítás csak mellékág, az a lényeg, hogy az étterembe jöhessenek az emberek. Akik már visszatértek, de nem annyira, mint a tavaly nyári őrületben. Viszont azzal a forgalommal, ami van, már szépen lehet tervezni.


#köz.ügy

Helyi emberek, helyi ügyekért. Valami ilyesmi lehetne az 5 évvel ezelőtt alapított Pécsi Közösségi Alapítvány szlogenje is, akik már több, a városban újdonságnak számító adománygyűjtő akciót is meghonosítottak. A Swimathon is ilyen, amiben közösségi, jó ügyek követei úszva (is) kampányolnak. Tavaly, a vírushelyzet ellenére is sikerült megszervezni az elsőt, igaz, az eredeti tervektől eltérő volt a zárórendezvény.

A követek vállalásokat tesznek, ezeket megpróbálják teljesíteni a négyhetes kampány alatt, amire a PKA felkészíti őket. Mivel ez a kampány elsősorban az online térben zajlik, és az ismerősi körüket tudják megcélozni a kampányüzenettel, így nem nehéz kitalálni, hogy minél népszerűbb, ismertebb személyt sikerül megnyerni egy jó ügyhöz, annál könnyebb adományokat gyűjteni. Itt persze nem celebekre, influenszerekre kell gondolni, hanem hiteles, a saját közösségeikben népszerű, elismert emberekre. Egy akkora városban, mint Pécs, nem is biztos, hogy nehéz ilyeneket találni.

Ha neked van egy közösségi, jó ügyed, vagy tudsz egy jó ügyről, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a PKA-val. Ha pedig már konkrét elképzelésed van, hogy miért úsznál, akkor itt jelentkezhetsz.

Egyébként Parag Csillával, az alapítvány igazgatójával ebben a podcastban beszélgettem a PKA-ról és swimathonról is.


Tetszett, amit olvastál? Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth