#102 – Máshogy kulturált | Vállaltan válogatott | Szomorúan nyitott

#102 – Máshogy kulturált | Vállaltan válogatott | Szomorúan nyitott
Nem dobok. Szívesen!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A helyi közéletben, politikában még mindig az uborkaszezon (silly season, das Sommerloch, la morte-saison) tombol. Amivel nincs is semmi baj, legalább kicsit több szó jut a kultúrára, oktatásra, emberségre. Így vagy úgy.  

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– HOPPÁLING: Semmi új nincs abban, hogy Hoppál Péter valamelyik kolosszálisnak szánt facebookos bejegyzése fordítva sül el és hatalmasat fut a médiában. De az még az egyházzene doktorától is szép teljesítmény, hogy két nap alatt két (lopott) posztja is címlapos legyen. Augusztus 21-én, hétfőn – más pécsi fideszesek posztjait átvéve – arról írt, hogy Horthy hadserege 102 évvel korábban „szabadította fel” Baranyát a „hazaáruló szocialisták” alól. Valójában ekkor a szerbek vonultak ki Pécsről, a csendőrök meg be, másnap jöttek Horthy seregei, de harci cselekményekre egyáltalán nem került sor. A fehérterrortól tartva pedig már korábban ezrek hagyták el a várost és Baranyát.

Hoppál kedd reggel viszont korán kelt és ismét egy kölcsönzött poszttal ment nagyot, ami lényegében azt állította, hogy csak Oroszország, Kína, Törökország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Katar köszöntette fel Magyarországot augusztus 20. alkalmából. A Nyugat, de még Lengyelország is mulasztással vétkezett. Persze, ez még Novák Katalin posztja szerint is nettó hülyeség, de Hoppálék listája már csak azért is tanulságos, mert kizárólag ún. sérült demokráciák, hibrid rezsimek, autokráciák vannak rajta. Magyarország IGAZI barátai. Sajnos, így már az is egyértelmű, hogy elvi okokból az Európai Csalás Elleni Hivatal sem fért fel rá, pedig a twitteres bejegyzésük egész kreatív.       

🔌
A sajtó ingerküszöbét az már nem érte el, hogy Hoppál másfél év „hivatalos tárgyalási szünet” után leült beszélgetni Péterffy Attilával a városházán. Erről a polgármester is beszámolt, bár nála a #pécsiségmindenkor hashtag ezúttal sem maradt el. Mindenesetre a megbeszélés témája a „pécsi művészeti produkciók részvételi lehetősége a 2024-es magyar–török közös kulturális évadban” volt. A kormány még januárban 835 millió forintot különített el erre a célra, és mindez ugyanabból a Magyar Közlönyből derült ki, amelyik Hoppál Péter kulturális államtitkári lemondását is tartalmazta.

– PARADICSOMI: Bár a Város Napjának (szept. 1.) részletes programsorát még nem találtam sehol, az egyik főfellépőről (aka headliner) egy polgármesteri döntés árulkodik. A Hooligans zenekar eseményéből pedig az is kiderül, hogy a koncertjük a Széchenyi téren lesz, 21.30-tól, a részvétel ingyenes. Ami igaz is, hiszen a márciusi fellépésükkel szemben most nem kell belépőt fizetni. De a beszerzési eljárást eredményessé nyilvánító, átruházott hatáskörben hozott polgármesteri határozatból kiderül: a Paradicsomtól a Káoszig 25 év alatt eljutó együttes legújabb pécsi koncertje a városi költségvetést nettó 3,85 millió forinttal terheli. Ami nagyjából középkategóriás gázsinak tűnik, ha a szárnyaló infláció nem reptette el a Blikkben még tavasszal megszellőztetett popsztárgázsikat

– MEGTÖRHETETLENEK: „Fényképészetünk fő célja, hogy hitelesen és művészien közvetítsük a háború által sújtott hétköznapi emberek fájdalmát és reményét. Igazságosan és művészien, mert ebben a szimbiózisban születnek a fotóink, és ezeknek köszönhető, hogy a lehető legnagyobb mértékben terjednek a közösségi hálózatokon. Ami azt is eredményezi, hogy a lehető legtöbb ember kiált a hazánkban zajló háborúról.” Ezek a sorok két ukrán fotós, Kostiantyn Liberov és Vlada Liberova oldalán olvashatóak, akik az orosz–ukrán háború kezdetétől dokumentálják azokat a pillanatokat, helyzeteket is, amik a külföldi sajtófotósok számára megközelíthetetlenek. A válogatás a Budapest Fotófesztiválon is látható volt, és az Emberség Erejével Alapítványnak köszönhetően került a Civil Közösségek Háza pincegalériájába szeptember 15-ig. A kiállítás időtartama alatt több kísérőrendezvény is lesz.

– EDFP: A közoktatásért zajló tüntetések is hamarosan visszatérnek a nyári szünetről, és előzetesen az Egységes Diákfront országszerte fórumokat szervez. Sőt, szeptember 1-jére a parlament elé tanévnyitó tüntetést jelentettek be. Pécsen – a Pécsi Oktatási–Nevelési Társulással közösen – a Made in Pécs Caféban (Kazinczy u. 1.) tartják meg a Mi fáj? Gyere mesélj! néven a rendezvényüket ma (aug. 24.) délután 5 órától, amire előzetesen regisztrálni kell. Részletek a Facebook-esemény leírásában