#103 – Visszatérő viták | Mégjobban megrogyók |  Kiállíthatatlan kiállítók

#103 – Visszatérő viták | Mégjobban megrogyók |  Kiállíthatatlan kiállítók
Nem postaláda

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Hosszabb volt ez a hírlevél, de komplettírozás közben töröltem három bekezdést. Vannak hazugságok, csúsztatások, amikre tényleg kár figyelmet szentelni, szavakat fecsérelni, ellenérveket sorolni, cáfolatokat rögzíteni. Századszorra már nem szórakoztató, mindegyikre meg úgysem lehet reagálni. Szóval, inkább maradjunk a tényeknél és a tényekre alapozott véleményeknél.  

Üdv, 
Ervin


#közgyűlés

Csak múlt csütörtökön derült ki, hogy a rendes őszi szezon előtt még egy rendkívüli közgyűlést is beiktat a városvezetés. A teljes, egyórás közvetítést itt lehet visszanézni, a PécsMa részletes tudósítása itt olvasható

A két napirendi pontból a lényegesebb tartalma hétfőn, azaz a közgyűlés előtti napon vált csak elérhetővé a hivatali oldalon. Szabó Szilárd, családi tragédiára hivatkozva a nyár közepén mondott le a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) éléről, a helyére pedig a szabályos működés érdekében sürgősen új vezetőt kellett kinevezni. A városvezetés Jedlicska Zsófia Melindát javasolta, aki 2020 óta az PVH gazdasági vezetője.

Topán László, egykori momentumos képviselő a javaslat kapcsán azt nehezményezte, hogy:

  • ilyen fontos ügyben túl gyorsan, pályázat nélkül kell dönteni,
  • a kiszemelt női vezető bruttó 400 ezer forinttal kevesebbet keres majd, mint férfi elődje.

Ezekre Ruzsa Csaba válaszolt, aki határozottan visszautasította a nemi diszkrimináció vádját. Szerinte Szabó Szilárdnak többletfeladatai voltak a PVH holdinggá alakításával, de ez végül nem valósult meg. És azért kellett sürgősen új vezetőt kinevezni, mert az önkormányzati cég helyettesítési rendje szerint 10 millió forintnál nagyobb kifizetésekről csak a vezérigazgató dönthet. Az alpolgármester szerint a PVH esetében ezt a határt pedig gyakran a rezsiszámlák is elérik. 

⚖️
A vezércsere hozadéka, hogy a korábbi, fideszes cégvezetést elszámoltató perekben szeptembertől Jedlicska Zsófiának, mint pótmagánvádló kell majd jelen lenni a tárgyalásokon, és nem csak tanúként, mint például áprilisban.
🍊
Szabó Szilárd lemondásáról megjelent közlemény családi tragédiára hivatkozott, ugyanakkor a fideszes médiumok és a párt politikusai ezt a körülményt rendre elhallgatták, és a városvezetés körüli káosz képzetét próbálták erősíteni.
🦓
Az ülésen meghozott másik döntéssel bruttó 857 millió forintot különítettek el 28 gyalogátkelőhelyre és három ún. gyalogos átvezetésre. A tervek és az engedélyek megvannak, a teljes lista itt található (pdf), a pénz a kivitelezési közbeszerzésre kell. Ezen kívül további 19 millió forintot a beruházások műszaki ellenőrzésére, valamint 19 millió forintot további gyalogátkelőhelyek ( tervezésére különítettek el a költségvetésből.
💡
Ünnepi közgyűlés szeptember 1-jén lesz a Kodály Központban, a következő rendes közgyűlésre pedig szeptember 19-ig várni kell.

#nagykötőjel

– ELLENSÚLY: Két pécsi döntőse van a Szabad-díjnak, amit 2019-ben alapított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet szerint Magyarországon „egyre nagyobb kockázatot vállal, aki kiáll a véleményéért, a saját vagy a közössége jogaiért, szabadságáért”, a díj pedig ezt próbálja némi elismeréssel ellensúlyozni. 

Májusig bárkit lehetett jelölni, a nyertest zsűri választja ki, de a 444.hu-n szeptember 17-ig leadott szavazatok segítségével közönségdíjas is lesz. Ráadásul a díj idén egy új, ifjúsági kategóriával gyarapodott, és ebben Pankotai Lili is szerepel, aki az oktatásért zajló tüntetések egyik legismertebb arca lett. A másik pécsi jelölt Buzás-Hábel Géza, tanár, emberi jogi aktivista, a Pécs Pride-ot is szervező Diverse Youth Network alapítója és vezetője.   

– RELAX: Új kivitelező fejezheti be azt a pogányi szállodafejlesztési beruházást, amit még a NER-kedvenc B Build & Trade kezdett el építeni. A cég gondjairól – kifizetetlen alvállalkozók, felmondott szerződések – még a Telexre írtam májusban részletes cikket. Azóta több fejleményt talált az Átlátszó:

  • elindult a cég felszámolása, 
  • egy második közbeszerzésnek köszönhetően új kivitelezővel folytatódhat a pogányi szállodakomplexum építése. 

Viszont a PTE és PVSK beruházásaival kapcsolatban nincs előrelépés, lényegében ugyanaz a helyzet, mint nyár elején.

😘
A pogányi szállodaprojekt második közbeszerzése is elég érdekesen zajlott: a meghívott öt cégből végül csak adott be ajánlatot. Így a nyertes Paralelbau Kft. nettó 272 millió forintért fejezheti be a Relax Hotelt – várhatóan 2024 tavaszára. 
🚒
Egy másik bebukott Fidesz-közeli vállalkozás (Octopus Invest f.a.) pécsi projektjében is van előrelépés: a Dunántúli Napló/BaMa érdeklődésére az Engel János úti, 2022 őszén félbehagyott tűzoltólaktanya kapcsán a katasztrófavédelem azt közölte, hogy beperelték a kivitelezőt. A beruházás folytatása, új közbeszerzés kiírása pedig „folyamatban van”.

– SKOLA: Országszerte változatos a helyzet, de Pécsen nincs kifejezetten iskolakezdési támogatás. Azonban még az energia- és megélhetési válságra reagálva 2022 októberében – több szociális intézkedés mellett – ún. nevelési támogatást is bevezettek. A családsegítő központoknál rászorultság alapján igényelhető, egyszeri 10 ezer forintos támogatást eredetileg ideiglenesnek szánták, de 2023 júniusától tartósan beemelték a rendszerbe. A rendeletmódosításnak köszönhetően a jogosultak köre is bővült, és azok is igénybe vehetik, akik az előző időszakban már részesültek benne. 

  • Évnyitók miatt „rugalmasan kezelik” a közfenntartók a parkolási kihágásokat. Az augusztusi bérletek szeptember 4-ig érvényesek, az szeptemberi bérletek pedig augusztus 28-tól. | pecs.hu

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth