#105 – Cenzúrázott buszbotrány | Képesített háború | Elindított bezzegelés

#105 – Cenzúrázott buszbotrány | Képesített háború | Elindított bezzegelés
Olyan szépek, amikor még ártatlanok

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Közkívánatra (jó, valójában egy olvasói ötlet-kérés alapján) új rovat indul #bezzeg címmel. A jelzés annyi volt, hogy szinte semmit sem tudunk más magyar városok közéletéről, pedig gyakran Szeged, Debrecen vagy éppen Kecskemét is a pécsi problémákhoz hasonló kihívásokkal küszködik. Esetleg már megoldásuk is van. Esetleg sokkal rosszabbul csinálnak valamit, mint mi. Esetleg hasonló botrány bontakozik ki éppen. Ezentúl tehát előfordulhatnak olyan tartalmak is a hírlevélben, amik nem kifejezetten pécsiek, de mégiscsak rezonálnak itt, mondanak valamit a pécsi olvasóknak. A jó kezdés fontos, szóval Pécs most kifejezetten pozitív kontextusban bukkan fel. Hallatlan!

Üdv, 
Ervin

ui.: A héten már egy új csapattag, Kalmár Kristóf közreműködésével készült a hírlevél. Köszi, Kristóf!


#nagykötőjel

– KÖZELEG: Hamarosan dönteniük kell a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvényben kínált új szabályokat vagy elhagyják a közoktatást. Sok fontos részlettel kapcsolatban vannak félreértések, ezért a jogszabályi háttér tisztázásában a Társaság A Szabadságjogokért és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet nyújt helyben segítséget. A Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás keddi (szept. 19., 17h, Made in Pécs Café) rendezvényén a részvétel regisztrációhoz kötött. Az elkövetkező hetek nagy kérdése, hogy elindul-e egy újabb felmondási hullám vagy a jelenlegi, amúgy is válságos szakemberhiány stabilizálódik valamelyest az oktatásban?

– RESTART: Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és az ügy újratárgyalását indítványozza a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Volvo-botrányban. A Szabad Pécs pénteki cikke után ezt egy saját közleményben is tudatták. Az indoklás szerint a Kaposvári Törvényszék nem tett eleget az indokolási kötelezettségének, ami másodfokon javíthatatlan eljárási szabálysértést eredményezett.

Az ügy egészen 2015-ig nyúlik vissza, amikor a Tüke Busz 115 használt, hollandiai autóbuszt vásárolt közel 3,5 milliárd forint értékben egy közvetítő cégtől. Később kiderült: a Volvo Hollandia ezt a flottát körülbelül 2,8 milliárd forintért már korábban árulta. A Holdról is látható különbség ellenére hivatalos eljárás csak azután indult, hogy a holland hatóságok is akcióba lendültek. Az ügy egyik vádlottja ugyanis a gyanúsnál már jóval több készpénzzel besétált egy amszterdami bankfiókba. A magyar eljárásban a három vádlott közül egy pénzmosásban bűnösnek vallotta magát és 2 év börtönbüntetést kapott, felfüggesztve. Míg a további vádlottakat felmentették. Az ügyben felmerült Bánki Erik és Csizi Péter fideszes képviselők felelőssége is, akik szintén Hollandiában tartózkodtak a pécsi buszos tárgyaló küldöttséggel egyidőben. Teljesen véletlenül, nyilván... Mindenestre, Bánki, illetve a politikus testvére az egyetlen pécsi kapcsolat az első fokon elítélt pénzmosóval. Az említett fideszes politikusokat és Páva Zsoltot csupán tanúként hallgatták meg az elsőfokú eljárásban. Ez az újratárgyalás során – ha lesz – akár még változhat is.


#hájper

Még a buszbotrányról. Bár a Szabad Pécs pénteki híre végigment a fél magyar sajtón, a buborékpukkasztáshoz az ügyészség hétfői közleménye kellett. Azt már ugyanis az MTI is szemlézte, így több fideszes médiumban megjelenhetett egy-egy teljesen semleges hangvételű és viszonylag korrekt cikk. A lehetőséggel azonban az ellenzéki elhajlással nehezen vádolható Pécsi Újság egyáltalán nem tudott élni. 

A kormányzati propaganda helyi ékénél, a Dunántúli Napló online kiadásánál a történet kicsit kanyargott, de aztán a szakemberek most is ráfordultak a pártközpontilag helyes útra. Na, de sorban. Bár a korrupciós ügy tárgyalásairól egyáltalán nem számoltak be, az első fokú, részben felmentő ítéletet már hangzatos címekkel és alcímekkel hozták. „Kipukadt a lufi” – írták még májusban. Most pedig, az MTI friss cikkét előbb kitették, de nem sokkal később eltüntetésre került az anyag, aminek a hűlt helye azért itt van. Sőt, a cenzúrázási folyamatok valahol elakadhattak, hiszen a BaMa Facebook-oldalán még mindig ott éktelenkedik a KESMA-univerzum csupán pár perces anomáliája.


Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth