#109 – Visszaforgatott kerék | Életszerű konteó | Külsős jelöltaspiráns

#109 – Visszaforgatott kerék | Életszerű konteó | Külsős jelöltaspiráns
Most

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Apró, de annál fontosabb ráncfelvarrást kapott a Mecseki Müzli. Nem a hírlevél, hanem maga az oldal. Az ok egyszerű: a jövőben több olyan tartalom lesz, ami nem kifejezetten a hírlevélbe készül, és ezeket szeretnénk jobban megmutatni a látogatóknak. 

Üdv, 
Ervin


#kispont

A Demokrácia (vissza)építése címmel tartott konferenciát civileknek és nemzetközi támogatóiknak az Emberség Erejével Alapítvány Pécsen, immár másodjára. A kétnapos konferencia zárt ajtók mögött zajlott, hogy a résztvevők őszintén beszélgessenek a szektor problémáiról. Egyetértettek abban, hogy egy működő demokrácia szerves része a civil független szektor, azonban Közép- és Kelet-Európában ezek a szervezetek bajban vannak. Scsaurszki Tamás (Gyökerek és Szárnyak Alapítvány) előadásában megállapította, hogy a balti államokban erősödött, a Balkánon stagnál a civilek helyzete. Viszont a visegrádi országok esetében, különösen Magyarországon és Lengyelországban az USAID civil fenntarthatósági indexe drámaian csökkenő tendenciát mutat. Az egyik résztvevő, Móra Veronika (Ökotárs) úgy látja, a csüggedtség, fenyegetettség és a bizonytalanság lett az elmúlt évtized meghatározó élménye. Mindez azt is mutatja, hogy a 1990-es évek kezdetén sikeres, becsült, népszerű és reményekkel teli hazai civil szféra ma már hanyatlik. 

Fotó: Csortos Szabolcs / Emberség Erejével Alapítvány

Közben a régióban átrendeződés zajlik: régi támogatók kivonulnak, mások visszatérnek és megjelentek újak is. A donorok szerint nagy szükség van az ő segítségükre, mert ugyan a helyi szervezetek jó úton járnak, de ők is látják a helyzet nehézségeit; ezért elkötelezetten támogatják a kisebb közösségeket. A pécsi rendezvényen olyan nagy nemzetközi szervezetek, mint a National Democratic Institute, National Endowment for Democracy, USAID, Open Society Foundations, German Marshall Fund és a civil ügyeket, demokratikus értékeket gyakran támogató nagykövetségek (Hollandia, Egyesült Királyság) képviselői vettek részt. Míg a fogadói, forrásközvetítő oldalt szlovák, magyar, cseh, moldáv, horvát, osztrák, román civilek képviselték. A varsói Fundacja Stocznia (Hajógyár Alapítvány) munkatársa, Maria Perchuć-Żółtowska szerint a demokratikus értékekkel foglalkozó lengyelországi civil szervezetek lényegében már nem törekszenek arra, hogy kormányzati szinten érjenek el sikereket, az önkormányzati szereplőkkel van értelme demokráciáról tárgyalni.

A teljes cikk a Mecseki Müzli oldalán olvasható


#nagykötőjel

– FOROG: Három év után visszatért a „Pécs Eye”. Az 50 méter magas óriáskerék májusig fog üzemelni a Lánc utcai rendelő előtti területen. Az ajkai Horváth Lunapark Kft. hozta a három hasonló attrakciójukból az egyiket ismét a városba, ez a nyári szezonban Siófokon működik. Leginkább üzleti megfontolásból került ide, ugyanis így lesz valamennyi bevétele szezonon kívül is a cégnek, egyébként csak kiadásaik lennének (tárolás). A nem éppen ideális helyszín oka is ismert: statikailag és méretben is megfelelő szabad helyből elég kevés van a városban. Az elmúlt években nem jött be a cégnek a téli matek: a Tatabányán, Szombathelyen is megforduló (!) kerekek az üzemanyag és áramárak miatt tavaly nem gurultak sehova.

Fideszes önkormányzati képviselők és médiájuk, akárcsak legutóbb, most is azt a látszatot próbálták kelteni, hogy a városvezetés kezdeményezésére forog itt a kerék. Erre a félreértésre erősíthetett rá a széttartó kommunikáció is. Például a PécsMa 2020-as videójában Ruzsa Csaba alpolgármester egyenesen arról beszélt, hogy az volt a látványossággal a céljuk, hogy „erősítse a belváros és a Zsolnay-negyed kapcsolatát, valamint támogassa a turizmust az őszi-téli időszakban”. Ezeket a zavarokat is kihasználva a helyi Fidesz nem hagyhatta(?) szó nélkül az ügyet, és nagyívűen most azt írták, hogy „az óriáskerék szimbólum: a városvezetést jellemző pótcselekvés és cirkuszi mutatványok, valamint a Péterffy Attila által a pécsieknek kínált kilátástalanság szimbóluma.” Kicsit bonyolult, de meglepően szórakoztató felütés, amit mégiscsak helyén kell kezelni és a teljes közleményt már az önkormányzati PécsMa körítésével együtt érdemes elolvasni.

🎯
A fideszes Pécs Aktuálnál annyira célpontba került a téma, hogy még az ország strómanját is belekeverték. A hangzatos címet és cikket javítani kellett: csúnyán benézték a helyrajzi számokat, és a kerék mégsem Mészáros Lőrinc területén lett felállítva. Az ilyen tévedés bárhol előfordulhat, bár tény, hogy három éve már azt is elmondta az önkormányzat, hogy mennyi területbérleti díjat fizet a cég.

– ALUSAPKA: Elég érdekes és hetek óta terjedő konteót írt körbe a momentumos Pokorádi Gábor, önkormányzati képviselő ebben a posztban. Azt hangsúlyozza, hogy Kertvárost a többi városrésszel összekötő utakon (Siklósi és Megyeri) zajló (illetve csak nehezen zajló) munkák állami projektek. „Annak a megítélését, hogy vajon miért pont a választások előtt, vajon miért egy ellenzéki városban, vajon miért egy olyan városrész közlekedését lehetetlenítik el, ahol csak ellenzéki képviselők vannak, az Önök fantáziájára bízom” – írja, és ideget találhatott, mert már több mint 300 megosztásnál tart a bejegyzés. Az önkormányzati közlemények egyelőre csak finoman emelik ki, hogy állami beruházásokról van szó, nem is mennek ekkorát.

🍊
A NER második évtizedének közepe felé haladva sok aljasságot már el sem kell képzelni, mert tényleg megcsinálják (lásd Iványi Gáborék kálváriája), de ez a büntetőberuházás-elmélet nem tűnik túl logikusnak. Szóval, igazából csak azért kételkedem benne, mert ha szándékos lenne, akkor sokkal közelebb időzítették volna az önkormányzati választáshoz. Az, hogy rosszul lett (nem lett) összehangolva a két beruházás viszont teljesen összeegyeztethető az állami vállalatok és beruházások szervezési rutinjával. Mondhatjuk: életszerű.

– LANTOS: Ugyan nem foghattam kézbe, hiszen egyelőre csak a zártkörű bemutatóját tartották meg, de a fotók alapján nagyon igényesnek tűnő Lantos Ferenc monográfiát adott ki a Zsdrál Art. A Pécsről indult galériának megmaradt a pécsi vonal, nem csoda, hogy a pécsi Lantos Ferenc kiemelt figyelmet kap a portfólióban. „A monográfia többéves kooperáció és kutatás eredménye: Lantos Ferenc (1929-2014)  pályájának tematikus áttekintése. A szerző és szerkesztő, Mészáros Flóra célja Lantos nemzetközi kontextusba helyezése és a nagy ívű pálya globális jelentőségének megrajzolása, emellett egy műtárgy-hatású kötet megszületése volt, amely egyedi nemzetközi grafikai s kötészeti megoldásokat követ” – írják a galéria oldalán. A most megjelent kötetnek Pécsen és Budapesten is lesz nyilvános bemutatója.

– PROLÓG: Jövő kedden (okt. 17.) ismét közgyűlés lesz, aminek a legfontosabb pillanatait úgyis összefoglaljuk. De, ha valaki előzetesen szemezgetni szeretne, itt, a bizottsági előterjesztések között már megtalálható a napirendi pontok egy része. Néhány érdekesség: 

 • meg kell emelni a Tüke Busz támogatását, év végéig további 763 millió forinttal,
 • meg kell emelni a PSN Zrt. idei támogatását, több mint a duplájára, azaz 456 millió forintról 972 millió forintra,
 • egy bejelentést követően belső ellenőrzést folytattak le a közterület-felügyeletnél, és rengeteg hibát, mulasztást szabálytalanságot tártak fel, a legtöbb foglalkoztatással, munkaköri leírásokkal kapcsolatos, de megdöbbentő módon a pilotkabeszerzés rendben volt,
 • és várhatóan szó lesz majd az önkormányzati, intézményi átvilágításokról is, amivel a Fidesz nagyon nem elégedett.

#hájper

Régen kapott akkora médiahátszelet Párton kívüli szereplő, mint amennyi felület az elmúlt hónapokban a Bama.hu-n Szentgyörgyváry Péternek jutott. A felhajtás már-már ahhoz hasonlítható, ahogyan a fideszes újságok Vári Attila arcát adagolták a helyi nyilvánosságba a 2019-es önkormányzati választások és a Hivatalos Nagy Bejelentés előtt pár hónappal. 

Szentgyörgyváry esetében volt már tudósítás szomszédolásról, véradásról, állatsimizésről, sőt – egy éven belül másodszorpodcastvendég lett a siklósi várkapitányból. Aki persze címke is. A rendőrséggel ronda pólóban kollaboráló Vivat Bacchus alapemberétől az istenért sem vitatnám el a viralitásérzéket. Ezért jeleztem már augusztusban (#101), hogy a dubájozós videója akár politikai kampánynyitánynak is elmenne. Talán az se véletlen, hogy influenszerkedő profilján nemrég a „polgármesterek borával” szelfizgetett.

Bár, most még nem tűnik valószínűnek, de azért mégsem lenne meglepő, ha a helyi Fidesz – alapos mérlegelés, mérés, illetve a mindent is felülíró központi akarat feltétlen elfogadása után – ismét párton kívüli szereplővel futna neki egy fontos választásnak. Legkésőbb január-február környékén kiderül, hogy stílszerű lesz-e a folytatás, azaz Vári (2019) és Kővári (2022) után Szentgyörgyváry jön-e majd. 


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A pécsi zsinagóga és a Pécsi Zsidó Hitközség hátsó kapuinál két-két A. P. monogrammal és Dávid-csillaggal ellátott, mélyítésben domború pecsétes tégla található. A Goldmark Károly utcai falakba épített díszes darabok eredete nem teljesen egyértelmű, sőt a pecsétestégla-gyűjtők egyes fórumain, boltokban ráadásul AB monogramot írnak. Nem bizonyított elmélet szerint az áporkai Promberger család jelzéséről van szó, de az Egyházi Pecsétes Téglák Magángyűjtemény gondozója, Fodor Gusztáv is csak feltételesen hivatkozik a téglák eredetére.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a Mecseki Müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz október 17-én a Tudásközpontban. A meghatározó kortárs magyar író lírai életművét átfogó Hadd legyek hűs címmel megjelent könyvről a Jelenkor főszerkesztője, Ágoston Zoltán beszélget Parti Nagy Lajossal. Az eseményt a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat szervezi, ami azért is érdekes helyzet, mert a szerző korábban a Csorba Győző Könyvtár elődjének, a Baranya Megyei Könyvtárnak volt munkatársa. | jelenkor.net

 • Sörfőzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint a sörfajták sokszínűségéről szóló előadás lesz ma (okt. 12.) 18 órakor, a Művészetek és Irodalom Házában. | FB  
 • Zártkert-Magyarország című könyv bemutatója ma (okt. 12.) 18 órakor kezdődik a Nappaliban. A kötet a külterületi zártkertek benépesülésével, mint a hazai lakhatási válságra adott alulról jövő kezdeményezéssel foglalkozik. | FB
 • Ezerszínű fa címmel látható kiállítás október 19-ig (H–P: 14–19) a Nádor Galériában. Magyar tervezők alkotásain keresztül a fát, mint alapanyagot és a felhasználhatóságának lehetőségeit mutatja be a tárlat. | FB

#gyűjtő

 • Megjelent az októberi Jelenkor, a lapszámot ezúttal is az egyik szerkesztő ajánlja. | jelenkor.net
 • Elhunyt a pécsi születésű Sólyom László, volt alkotmánybíró és köztársasági elnök, a temetése jövő szerdán lesz. | telex.hu
 • Színes falakat is ad a Nevetnikék Alapítvány kórházi gyerekosztályoknak, a következő projekt 400-500 négyzetméteres lesz. | Deutsche Welle/YT
 • Előbányászott fotókon elevenednek meg a mecseki szénbányászat végnapjai. |nlc.hu
 • Motorospride lesz szombaton, ezért sávokat kell lezárni és megbénul a fél város az ideiglenes forgalomkorlátozások miatt! | @BaranyaiRendőrség
 • Velős mondatokkal jelentkezett megint a városvezetés álhírleleplező rovata, az egyiket irigylem is. | pecsma.hu
 • Javítani kell megint a 2010-ben átalakított Kossuth teret, 200 négyzetméteren újul meg a térkövezés. | biokom.hu
 • Karlovecz Zoltánnal, Pécs volt főépítészével készített podcastot a Greenfo, a beszélgetésben nem csak általános fenntarthatósági szempontok, de a Pécsi víz, és Kertváros is szóba kerül. | greenfo.hu
 • Ebösszeírás van folyamatban, a kutyatulajdonosoknak év végéig vallani kell! | gov.pecs.hu
 • Promóvideó készült a legújabb, budapesti Zsolnay-kiállításról, nem is akárhol jelent meg. | @MagyarországKormánya

Tetszett, amit olvastál? Segíts!

 1. Továbbítsd ezt a hírlevelet egy ismerősödnek, de csak annak, aki értékelné!
 2. Írd meg egy válaszlevélben, ha szerinted kimaradt valami!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth