#112 – Közbenső döntés | Stigmatizáló segítség | Szomszédos roller

#112 – Közbenső döntés | Stigmatizáló segítség | Szomszédos roller
Rétegek

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Megnyitjuk a szerkesztőséget. Hozzáférhetőbbé tesszük. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 1. Mostantól minden feliratkozótól várjuk az ötleteket, javaslatokat, hogy milyen témákat dolgozzunk fel alaposabban a Mecseki Müzli felületein.
 2. Ezeket a témákat a szerkesztőség előválogatja, azaz megnézzük, hogy a javaslatok közül mit és hogyan tudnánk újságírói eszközökkel jól körbejárni, bemutatni.
 3. A továbbjutó témákat ezután az előfizetők átbeszélhetik velünk és szavazhatnak egy csak nekik szóló programon. (Erről az előfizetők külön levelet kaptak.) Vagyis ők hozzák meg a végső döntést, hogy mire fordítsuk az újságírói kapacitásainkat.
 4. Az így elkészült cikkeket, tartalmakat pedig szabadon elérhető formában publikáljuk, és az előfizetőkkel közösen értékeljük.

Ez számunkra is egy tanulási folyamat, kísérletezés lesz – és már nagyon várjuk. Az ötleteket első körben november 23-ig küldhetitek be egy egyszerű válaszlevélben vagy ezen az űrlapon keresztül.

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– MINDEKÖZBEN: A következő közgyűlés ugyan csak két hét múlva lesz, de a bizottságok döntéseire addig is érdemes odafigyelni. Például ezek miatt:

 • A Misina tető fejlesztése projekt (volt Misina étterem a tévétorony mellett) költségvetése nettó 150 millió forinttal a kivitelező jelzései alapján megugrott, ami 14,77%-os növekedés. Ez azt is jelenti, hogy éppenhogy nem kell új közbeszerzést kiírni, mert a 15%-os emelkedést már a jelenleg hatályos törvény sem tolerálja. A pénz egyébként megvan, nem kell minisztériumoknál emelésért kuncsorogni hónapokig, így várhatóan határidőre befejeződhetnek a munkák.
 • Nettó 35 millió forinttal megnőtt a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai korszerűsítésének költségvetése is, így már 1 milliárd forint felett jár a projekt. A fedezet itt is megvan.
 • Már 2022-ben döntött a városvezetés, hogy a Lánc utcai problémahalmazt egy huszárvágással emelt szintű nyugdíjasházzá alakítanák. A legális és illegális bérlők átköltöztetése már megtörtént, most pedig koncepciótanulmány készülhet a nyugdíjasház megvalósítására. A várossal már régóta dolgozó pályázatíró cégeket (Ex Ante, MSB, Euro Raptor) hívtak versenybe, mivel a feladat a közbeszerzési értékhatár alatt van, bruttó 18,4 millió forintot szánnak rá.
 • Sportegyesületek támogatására írt ki pályázatot 40 millió forintos keretösszeggel október elején a város. Összesen 83 millió forintot igényeltek a klubok, így nyilván nem mindenki kapta meg a teljes támogatást. A programokat április 30-ig kell megvalósítani.
 • Pénteken (nov. 3.) tárgyalja az illetékes bizottság a Hotel Palatinus felújítási munkáit, ugyanis a belváros rendjét néhány hónapig biztosan befolyásolja, hogy teherautók közlekedhetnek majd a Király utcában és a Széchenyi téren. Sőt, toronydarut is telepítenek, ennek az alkatrészeit több körben, a városháza közön keresztül szállítják a helyszínre.
🏨
A patinás szálloda felújításában komoly állami támogatás van (a valaszonline.hu gyűjtése szerint a Czéh-Tóth Márk érdekeltségébe tartozó Palatinus-projektek nagyjából 4,5 milliárd forintot kaptak), így erre közbeszerzési eljárást kellett kiírnia a tulajdonos Hotel Palatinus Kft.-nek. Az első körben sikertelen eljárást részekre szedve (bontás, építés) ismét elindították, és a napokban megjelent hirdetmény szerint a legutóbbi körben három ajánlat érkezett. Ebből is az Ypsilon került ki győztesen, ami a korábbi munkákat is végezte, és a legelső körben még egyedüliként nyújtott be ajánlatot. 

– SZAVAK: Irodalomszervezői tevékenységéért Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője vehette át a Szépírók Társaságának Kéri Piroska díját. Csordás Gábor laudációja itt olvasható, többek között ilyen mondatokkal: „színvonal és szellemi integritás tekintetében soha nem tapasztaltam megingást. Fontos szerzőt (főszerkesztősége során) egyet sem veszített a lap, ellenben sok új, izgalmas színnel gyarapodott.”

✍️
Alig két nappal a díjak kihirdetése után ismét médiafigyelem övezi a Szépírók Társaságát: a négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító szervezet 2024-es évre vonatkozó támogatását fellebbezési lehetőség és indoklás nélkül megszünteti a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma. | hvg.hu

– RASSZOK: Nem mondom, hogy csak a már régóta teljesen szürreális hazai közállapotokban születhet egy ilyen történet, de mégiscsak elképesztő, ami a Mellékszereplők című film pécsi közönségtalálkozója után lezajlott. A bemutatót követően a főszereplő, Farkas Franciska volt az Uránia mozi vendége, azonban a moderálásra felkért Balogh Robert, író, újságíró elkésett. Ráadásul a színésznő szerint a felkészületlen kérdező sértegette, sőt rasszista jelzőkkel dobálózott. Farkas Franciska mindezt egy bejegyzésben osztotta meg, amit rengeteg komment, megosztás után lényegében a másik fél álláspontja nélkül, alig pár óra alatt a magyar sajtó egy része át is vett. Balogh Robert – akivel több sajtóterméknél is kollégák voltunk – csak este írhatta le a saját verzióját. A legsúlyosabb állítást (rasszizmus) határozottan visszautasította, de elismerte, hogy hibázott (benézte a dátumot). Az egészet talán a Telex foglalta össze a legérthetőbben, de még másnap is több cikk született a témában. Az esetből sok-sok tanulmány születhetne, a tanulságokkal kapcsolatban vannak kétségeim, és én csak három linket tennék még mindehhez:

 • Balogh Robert 2020-as írása A kínai lány címmel, amiben a rasszizmus ellen emelt szót. | szabadpecs.hu  
 • Legtökéletesebb helyzetértékelést megírták helyettem, szintén Facebookon. | @juliaszederkenyi
 • Fülöp Péter, a PTE kulturális főtanácsadója, egykori helyettes államtitkár – akinek a karrierje régóta elég érdekesen kanyarog – felettébb ízlésesen megragadta az alkalmat, hogy pártpolitikai síkra terelje mindezt és a Fidesznek kedves keretet adjon a történetnek, Pécs kulturális életét és a városvezetést szapulva. | pecsaktual.hu

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth