#119 – Másképp tiszta | Választási malaszt | Utolsó napok

#119 – Másképp tiszta | Választási malaszt | Utolsó napok
Dekódolható

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Nincs ez mindig így. Ha minden tartalmat mindig meg szeretnél kapni, akkor válts előfizetésre!


#aszerk.

Lásztminitbe' még péntek reggel 9-ig tudsz ajándék Mecseki Müzli előfizetést rendelni, amiről minden infó itt található.

Üdv, 
Ervin


#kispont

A volt DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia és fideszes pártemberek, aktivisták szervezetei is tízmilliós támogatást kaptak a Városi Civil Alapból. A 2021 óta minden évben meghirdetett pályázat kampányfinanszírozásnak is tekinthető: rendre azok a „civilek” kapják a legtöbb pénzt, amelyeknek valamilyen kormánypárti kötődése van. Aztán ezek a szervezetek pont kampányidőszakban közösségi eseményeket, pikniket, miegymást tartanak, amiken aztán politikusok fővédnökként, vendégként bukkanak fel. Közben nagy múltú, aktív egyesületek, alapítványok alig kapnak támogatást.

A témában több cikk is született, az egyik legjobb gyűjtést 2021-ben a Válasz Online hozta össze, ahol egyéni választókerületekre bontva elemezték, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezetek mennyi pénzt kaptak az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. A 2022-es választás után a Mecseki Müzlin is bemutattuk, hogyan épült ki ezekből a pénzekből egy alacsony hozzáadott értékkel működtetett kontentfarm a pécsi fideszes médiában. A témát az Átlátszó is alaposan feldolgozta. A pályázat és a támogatások ténye most sem meglepő, de az új szereplők megjelenése mégiscsak érdekes. 

A 2023-as támogatottak múlt héten nyilvánosságra hozott listáján összesen 46 Pécsen bejegyzett civil szervezet van. A többségük leginkább a kultúra, a sport, az oktatás területén tevékenykedik. Összességében ezek a szervezetek kapták a kevesebb pénzt. Viszont a támogatott szervezeteknek nagyjából a negyede köthető ismert fideszes aktivistákhoz, pártemberekhez, illetve a helyi fideszes média háttérszereplőihez. Ezek a szervezetek kaphatják meg a Pécsre érkező összesen 150 millió forintnyi támogatásnak több mint a felét.

 • Ilyen a kormánypárti Pécs Aktuállal szimbiózisban működő Agytörő Egyesület (10 millió forint) és a Bio Város Egyesület (10 millió forint). Ehhez a médiás körhöz tartozik még a Magyar Garabonciás Alapítvány (10,9 millió forint) és a Z Nemzedék Alapítvány (7 millió forint) is.
 • A fideszes pártemberekhez kötődő Pécsi Gamer Egyesület 4 millió forint, míg az Országos Gamer Szövetség Egyesület 3,8 millió forint támogatást kap. Előbbinek az elnöke a Fiatalok Pécsért Egyesületet is viszi, ami további 4 millió forintot nyert.
 • A támogatottakat soroló lista talán legérdekesebb fejleménye (bár meglepetésnek nem mondanám), hogy a DK egykori pécsi alpolgármestere, Bognár Szilvia két szervezete is sikeresen tudott pályázni. A 2022-ben alapított Tiszta Kezek Egyesület legalább 3 millió forintot, míg a Másképp A Közéletben Egyesület legalább 7 millió forintot fordíthat a céljaira. Előbbi szervezet neve lényegében az ellenzéki városvezetést otthagyó politikus frakcióját, míg utóbbi Bognár Szilvia 2022-es választási kampányában használt szlogent idézi. Ezek után már nagyon meglepő lenne, ha Bognár nem indulna az önkormányzati választáson.
 • Érdekesség, hogy a Kővári János-féle Összefogás Pécsért Egyesület is pályázott, de ők csak 258 ezer forintot nyertek. 
 • Ennél csak egy pécsi szervezet kapott kevesebbet: a 2019-es ellenzéki összefogás ernyőszervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület, ők 253 ezer forintot nyertek.

A teljes cikk a Telexen olvasható, míg a pécsi támogatottak listája itt található. 


#nagykötőjel

– SZÁZAS: Idén is összeállította a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Dunántúli Napló a megye és a legnagyobb vállalkozások teljesítményét elemző TOP 100 című kiadványt. A 2022-es értékesítések nettó árbevétele alapján kialakított lista szereplői lényegében nem változtak, de a sorrendben vannak meglepetések. A teljes kiadványt innen lehet letölteni: pdf.

– HÁRMAS: Három évvel azután, hogy a Füzes-dűlőben elkészült három közcélú naperőmű már használatba is lehetett venni azokat! És, hogy miért tartott ennyi ideig az energiaválság közepén ez a folyamat? Egyrészt, már több mint 7 éve folyamatban lévő ügy ez: még Páva Zsolték idején adták be a pályázatot. Másrészt, az európai uniós beruházás támogatási szerződését, a támogatás intenzitását többször módosították és közben jelentősen változott a jogszabályi környezet, ami aztán újabb változtatásokat igényelt. Dióhéjban ennyi, de ebben a három sajtóközleményben részletesen is levezetik az illetékesek a csúszás okát. 

🔆
A szektor hektikus szabályozását – és a települések szuverenitását – jól mutatja egy minden előjel nélkül kiadott keddi kormányrendelet is: már a napelemparkok létesítésébe sem szólhatnak bele az önkormányzatok. | telex.hu

– INGYENES: Szokatlanul éles közleményt adott ki a pécsi városvezetés a Mecsek Táncegyüttes próbahelyszín-kereséséről. Az egyesület eddig a Pécsi Kulturális Központban (Szivárvány Gyermekház) használhatott 250 négyzetméteres próbatermet, öltözőt és raktárt ingyen. Az épületet a rossz állapota miatt teljesen ki kell üríteni, és az önkormányzat igyekszik minden lakónak megfelelő körülményeket máshol biztosítani. A Mecsek Táncegyüttessel több helyszínt is megtekintettek az illetékesek (Belváros, Pécsbánya, Istenkút), de egyik sem felelt meg az egyesület igényeinek (méret, ingyenes parkolás, megközelíthetőség). 

💡
A közlemény már csak azért is érdekes, mert lényegében Zag Gábor novemberi közgyűlésen elhangzott hozzászólását erősíti. Kremlinológiai tanulmányaim alapján azt gondolom, hogy megelőző csapásnak szánták a kormánypárti spin doktorok ellen. | onkormanyzati.tv

#hájper

„Olyan mintha Péterffy Attila sajátkezűleg rajzolgatta volna őket” – mondta az önkormányzati választókerületekről Barkóczi Csaba, fideszes városházi képviselő a kormánypárti Pannon Televízió kamerájába. De még több érdekes megállapítást tett, például azt, hogy a „baloldali városvezetés” nem vette figyelembe a város szerkezetét és társadalomföldrajzát a határok átrajzolásakor, és „így akarják manipulálni a 2024-es választás eredményét”. A képviselő mondatai természetesen végigszántották a kormánypárti médiát, na, de nézzük tényeket.

A választókerületeket azért kellett módosítani, mert Pécs lakossága az előző választás óta tovább csökkent. A korábbi 18 helyett már csak 17 területi képviselő kerülhet be a következő testületbe. (A töredékszavazatok alapján még heten kompenzációs listáról, valamint természetesen a polgármester.) A választókerületi határok módosítását a helyi választási iroda munkatársai (lényegében Pécs jegyzője és a hivatal) november 30-ig elvégezték, azt a helyi választási bizottság elfogadta, az erről szóló határozat itt található. Idén először térképes formában is elérhetővé tették az új körzeteket (pdf). 

Önkormányzati választókerületek vs. parlamenti választókerületek (pdf)

Ahhoz, hogy minden szavazat ugyanannyit érjen a kerületek kialakításakor arra kell törekedni, hogy az egyes választókerületekbe nagyjából ugyanannyi lakos jusson. A pécsi választók számát a kerületek számával elosztva 6901-et kapunk. Ez az átlag nyilván egy ideális szám, amit aztán a városszerkezeti valóság úgyis átír. Viszont az átlagtól 15%-kal eltérni tilos, de már az 5%-os eltérést is meg kell indokolni. Erre Pécsen most egy helyen volt szükség, ugyanis a határozat szerint csupán az 1-es választókerületben nem sikerült tartani az 5%-ot. Itt a mecsekszabolcsi városrészt csatolták Somogy-Vasas-Hird területekhez és így 7%-os lett az eltérés. A legtöbb kerületben az átlagtól való eltérés csekély és csupán két helyen haladja meg a 4%-ot. A térképet elemezve látszik, hogy nincsenek különösebben torz alakzatok. Amire jó ellenpélda a Baranya 01-et amőbaként bekebelező Baranya 02-es országgyűlési választókerület. De éppenséggel a pécsi választókerületek 2019-es kialakítása is érdekes, ahol bőven voltak 9-14% körüli eltérések (pdf) és a végső térképen is egészen furcsa alakzatokat láthattunk. Ilyesminek most nyoma sincs.

⚖️
Ahogy Szombathelyen a kétfarkúak vagy a budapesti V. kerületben a Tiéd a Belváros-frakció, úgy Pécsen a fideszes Barkóczi is bíróságon támadhatta volna meg a választókerületek kialakítását. Azonban gyurcsányozás helyett ott érvekkel és tényekkel kellett volna alátámasztani a mondandóját, így érhető, hogy nem igyekezett.

A Mecseki Müzli elsősorban a hűséges olvasóira számíthat. Remélem, hogy rád is. Ha tetszik a hírlevél, akkor segítsd a működését előfizetéssel! Már havi 1190 Ft-ért reklámmentes tartalmakat és mindig teljes hírlevelet kapsz. Bármikor lemondhatod. Részletek » ITT.


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen a Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara egykori épületének tornya látható a Perczel utca és a Kisfaludy Sándor utca sarkán. A testületnek már korábban – 1881-es megalakulása óta – itt volt a székhelye, de a ma is látható épületet Kirstein Ágoston tervei alapján (építőmester: Schlauch Imre) 1895-ben adták át. A kamara tevékenysége igen sokrétű volt: éves jelentések készítése a gazdaság állapotáról, a várossal és a felsőbb szervekkel való kapcsolattartás, információk és szakvélemények szolgáltatása, cégbejegyzések, versenyellenőrzés – és érdekvédelem. 

A kamarai rendszer teljes felszámolása után került állami kézbe ez az épület is, 1947-től a Baranyai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság használta. Jelenleg üresen áll, de továbbra is a Honvédség a vagyonkezelője. 

🏛️
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta, az információk egy része a Pécs története VI. Iparosodás – polgárosodás. Pécs a dualizmus korában (1867–1918) című kötetből származnak. 

#idézett

Nem több százezres tüntetések döntik meg Orbán hatalmát, ebben biztos vagyok. Az egyre gyengébben és rosszabbul működő rendszer miatt a fő kedvezményezettek, a hatalmi elit fogja majd elkezdeni belülről lebontani a rendszert. 

Mellár Tamás, országgyűlési képviselő | pecsma.hu


#gyűjtő

 • Változik a buszok menetrendje december 23. és január 5. között. | tukebusz.hu
 • Szokásos menetrend szerint zajlik a hulladékszállítás, azaz dec. 25-én, 26-án és január 1-jén is járnak a kukásautók. | delkom.hu
 • Ingyenes lesz idén is a parkolás a két ünnep között, ami nem jelenti azt, hogy a szabálytalan parkolást nem szankcionálják. | biokom.hu
 • Csúszik a Hungária utca – Nagy Jenő utca közötti terület megújulása, arról nincs hír, hogy Doktor Sándor szobra visszakerül-e. Nem véletlenül. | pecsma.hu
 • Elkezdődhetnek a kisajátítások a Pécs és Bicsérd közötti beruházási célterületnél, ugyanis Nagy Csaba szerint megvan 450-500 hektáros felvásárlás fedezete. | bama.hu
 • Költözik a gyermekjóléti szolgálat központja és kertvárosi telephelye: mindkettő az Anikó utcában lesz. | pecsma.hu
 • Aprólékos fact check helyett: megalapozott visszaszólás a városvezetéstől a fideszes propagandának. Megint lehetett miből válogatni. | pecsistop.hu
 • Tovább bővül a Hanon Systems, bár az egyelőre nem derült ki, hogy Pécsen pontosan hány fővel. | bama.hu
 • Másfél év alatt 12 ezer tagos kedvezménycsoporttá alakult a Közösség a Pedagógusokért (KAP), amiről éppen a Mecseki Müzli számolt be először. | pecsma.hu
 • Zsolnay-cserepek kerülnek majd a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tetejére. | octogon.hu
 • Zsolnay-felirat kerül majd az új pécsi vásárcsarnok bejárata fölé. | pecs.hu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon, Twitteren vagy ahol szeretnéd!
 3. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT

+ Válts előfizetésre és segítsd a Mecseki Müzli működését! » ITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth