#122 – Folyó ügy | Zötyögő busztársaság | Kétcímes ház

#122 – Folyó ügy | Zötyögő busztársaság | Kétcímes ház
A Mecseki Müzli biztosan nem ebbe a postaládába való

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A hírlevél indítását tucatnyi beszélgetés előzte meg 2021 nyarán. Azóta is nyitottak vagyunk a véleményetekre, visszajelzésekre. Hogy még jobb legyen a Mecseki Müzli, most ismét a segítségeteket szeretnénk kérni: töltsd ki a kérdőívünket!

1. A kitöltők között a Reggeli 10 ezer forintos utalványát sorsoljuk ki. 

2. Ezúttal keresünk tíz olyan feliratkozót is, akik a jövő héten részt tudnak venni egy rövid (telefonos/online/személyes) beszélgetésen. Hírfogyasztással kapcsolatos kérdéseink vannak és a jelentkezők közül mi választunk. A nagyjából húsz perces beszélgetésért cserébe egy 2000 Ft-os utalványt tudunk adni, amit a Block Coffee Roomban lehet felhasználni.

Minden részlet a kérdőívben, amit vasárnap estig lehet kitölteni. Itt: 

Köszi, 
Ervin


#kispont 

A Tüke Busznak nincs egyszerű feladata egyetlen tömegközlekedési opcióként egy 140 ezer fős városban. De milyen folyamatok zajlanak az önkormányzati cégnél, amik aztán megosztó véleményekhez és rossz tapasztalatokhoz vezetnek? Olvasóink kérésére ezúttal a nyilvános forrásokból elérhető információk alapján elsősorban a pénzügyeknek jártunk utána. A komoly anyagi- és munkaerőhiánnyal küzdő vállalatról szóló cikk öt fontos megállapítása:

  1.  A Tüke Busz bevételeinek nagyjából felét az önkormányzati támogatások teszik ki, amik nélkül csupán a jegyárak drasztikus emelésével tudna működni a pécsi tömegközlekedés.
  2. A vállalatnak az infláció miatt 8 milliárd forint bevételre lett volna szüksége 2023-ban, hogy fenntartsa a 2022-es költségvetés vásárlási erejét. Habár az önkormányzati támogatás a 2022-es évhez képest 363 millió forinttal nőtt, a pénzügyi hiány így is 1,6 milliárd forintra tehető.
  3. Péterffy Attila polgármester 2023 júliusában a vállalat 538 814 000 forint összegű adósságáról számolt be. Ez az összeg azonban csupán a vállalat partnereinek, alvállalkozóinak és beszállítóinak való tartozását jelenti, emellett a cég 3 milliárd forinttal tartozik a K&H banknak is.
  4. Az egész régióra jellemző sofőrhiány Pécsen is komoly problémát jelent. 2023 októberében még nagyjából harminc buszvezető hiányzott a rendszerből, ezért a meglévő sofőröknek havi 17 és fél órát kell túlórázniuk.
  5. Nehézséget jelent a toborzásban, hogy a Tükénél egy kezdő sofőr jelenleg havi nettó 290 ezer forintra számíthat túlóra nélkül, amelynél számos más hazai és nemzetközi tömegközlekedési cég nagyobb összeget tud felajánlani. Emellett hátráltatja a folyamatot, hogy a „B” kategóriás jogosítvány után még egy közbeeső kategóriát is el kell végezni ahhoz, hogy valaki a „D” kategória megszerzésével buszvezetővé válhasson.

Kalmár Kristóf teljes cikke a Tüke Buszról itt érhető el.


#nagykötőjel

– FOLYÁSBAN: Hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás Bognár Szilvia (Tiszta Kezek Frakció) feljelentése alapján a Magyarürögi-vízfolyás rendezése ügyében – és december óta a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik. A fideszes Pécs Aktuál cikke szerint ez már az ötödik, pécsi városvezetéshez kötődő büntetőeljárás. 

A feljelentés azért történt, mert az ex-DK-s Bognár szerint úgy fizetett ki kártérítésként 21 millió forintot a „DK-közeli vállalkozásnak” a város, hogy valójában nem történt munkavégzés. 

Érdemes feleleveníteni, hogy a projekt még 2016-ban indult. Péterffyék szerint pedig azért kellett a patak rendezésére kiírt közbeszerzés nyertesével 2023-ban szerződést bontani, mert a hatályos közbeszerzési szabályok értelmében túl sok idő telt el a szerződés megkötése óta. Ráadásul a kiviteli tervek is jelentősen módosultak. A kivitelezés pedig azért csúszott és a terveket azért kellett módosítani, mert az előző városvezetés idején lényegében nem volt lakossági egyeztetés a projektről. Ami akkor derült ki, amikor elindultak volna a munkálatok. A városvezetés a kártérítés kifizetését, illetve az egyedileg legyártott betonelemek megvásárlását lehetővé tevő és összesen 21 millió forintról szóló döntést a közgyűlési vita miatt először elnapolta, és találkozót szerveztek a Baranya-Házépítő Kft.-vel. Ezen a vállalkozás álláspontját magyarázták volna el Bognáréknak, azonban a képviselő és frakciótársai nem jelentek meg az egyeztetésen. Az ügyben kiadott szakvélemények, állásfoglások teljesen nyilvánosan elérhetők az önkormányzat oldalán. A projektet azóta két szakaszra bontották, az első részt éppen decemberben adták át.

– MEGMONDTA: Parádés összefoglalót állított össze a Pécs Jövője Frakciószövetség az év első hetének fideszes csúsztatásaiból. Az egészet érdemes elolvasni, de mégiscsak ki kell emelni Hoppál Péter teljesítményét. Az előző számban mi is megemlítettük, de az országos fideszes propaganda és független médiumok is felkapták a parlamenti képviselő évindító mondatait. A képviselő szerint a világ egyik legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata, a kínai BYD először Pécset kereste meg, de „Péterffy Attiláék befektetőellenessége elriasztotta a céget” és ezért kerül az európai viszonylatban is gigaberuházás Szegedre. 

A városvezető frakciók közleménye erről lényegében annyit ír, hogy Pécs „nem kapott megkeresést semmilyen autógyár letelepedése kapcsán”, mivel nincs megfelelő méretű ipari területe a városnak. 

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth