#122 – Folyó ügy | Zötyögő busztársaság | Kétcímes ház

#122 – Folyó ügy | Zötyögő busztársaság | Kétcímes ház
A Mecseki Müzli biztosan nem ebbe a postaládába való

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A hírlevél indítását tucatnyi beszélgetés előzte meg 2021 nyarán. Azóta is nyitottak vagyunk a véleményetekre, visszajelzésekre. Hogy még jobb legyen a Mecseki Müzli, most ismét a segítségeteket szeretnénk kérni: töltsd ki a kérdőívünket!

1. A kitöltők között a Reggeli 10 ezer forintos utalványát sorsoljuk ki. 

2. Ezúttal keresünk tíz olyan feliratkozót is, akik a jövő héten részt tudnak venni egy rövid (telefonos/online/személyes) beszélgetésen. Hírfogyasztással kapcsolatos kérdéseink vannak és a jelentkezők közül mi választunk. A nagyjából húsz perces beszélgetésért cserébe egy 2000 Ft-os utalványt tudunk adni, amit a Block Coffee Roomban lehet felhasználni.

Minden részlet a kérdőívben, amit vasárnap estig lehet kitölteni. Itt: 

Köszi, 
Ervin


#kispont 

A Tüke Busznak nincs egyszerű feladata egyetlen tömegközlekedési opcióként egy 140 ezer fős városban. De milyen folyamatok zajlanak az önkormányzati cégnél, amik aztán megosztó véleményekhez és rossz tapasztalatokhoz vezetnek? Olvasóink kérésére ezúttal a nyilvános forrásokból elérhető információk alapján elsősorban a pénzügyeknek jártunk utána. A komoly anyagi- és munkaerőhiánnyal küzdő vállalatról szóló cikk öt fontos megállapítása:

  1.  A Tüke Busz bevételeinek nagyjából felét az önkormányzati támogatások teszik ki, amik nélkül csupán a jegyárak drasztikus emelésével tudna működni a pécsi tömegközlekedés.
  2. A vállalatnak az infláció miatt 8 milliárd forint bevételre lett volna szüksége 2023-ban, hogy fenntartsa a 2022-es költségvetés vásárlási erejét. Habár az önkormányzati támogatás a 2022-es évhez képest 363 millió forinttal nőtt, a pénzügyi hiány így is 1,6 milliárd forintra tehető.
  3. Péterffy Attila polgármester 2023 júliusában a vállalat 538 814 000 forint összegű adósságáról számolt be. Ez az összeg azonban csupán a vállalat partnereinek, alvállalkozóinak és beszállítóinak való tartozását jelenti, emellett a cég 3 milliárd forinttal tartozik a K&H banknak is.
  4. Az egész régióra jellemző sofőrhiány Pécsen is komoly problémát jelent. 2023 októberében még nagyjából harminc buszvezető hiányzott a rendszerből, ezért a meglévő sofőröknek havi 17 és fél órát kell túlórázniuk.
  5. Nehézséget jelent a toborzásban, hogy a Tükénél egy kezdő sofőr jelenleg havi nettó 290 ezer forintra számíthat túlóra nélkül, amelynél számos más hazai és nemzetközi tömegközlekedési cég nagyobb összeget tud felajánlani. Emellett hátráltatja a folyamatot, hogy a „B” kategóriás jogosítvány után még egy közbeeső kategóriát is el kell végezni ahhoz, hogy valaki a „D” kategória megszerzésével buszvezetővé válhasson.

Kalmár Kristóf teljes cikke a Tüke Buszról itt érhető el.


#nagykötőjel

– FOLYÁSBAN: Hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás Bognár Szilvia (Tiszta Kezek Frakció) feljelentése alapján a Magyarürögi-vízfolyás rendezése ügyében – és december óta a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik. A fideszes Pécs Aktuál cikke szerint ez már az ötödik, pécsi városvezetéshez kötődő büntetőeljárás. 

A feljelentés azért történt, mert az ex-DK-s Bognár szerint úgy fizetett ki kártérítésként 21 millió forintot a „DK-közeli vállalkozásnak” a város, hogy valójában nem történt munkavégzés. 

Érdemes feleleveníteni, hogy a projekt még 2016-ban indult. Péterffyék szerint pedig azért kellett a patak rendezésére kiírt közbeszerzés nyertesével 2023-ban szerződést bontani, mert a hatályos közbeszerzési szabályok értelmében túl sok idő telt el a szerződés megkötése óta. Ráadásul a kiviteli tervek is jelentősen módosultak. A kivitelezés pedig azért csúszott és a terveket azért kellett módosítani, mert az előző városvezetés idején lényegében nem volt lakossági egyeztetés a projektről. Ami akkor derült ki, amikor elindultak volna a munkálatok. A városvezetés a kártérítés kifizetését, illetve az egyedileg legyártott betonelemek megvásárlását lehetővé tevő és összesen 21 millió forintról szóló döntést a közgyűlési vita miatt először elnapolta, és találkozót szerveztek a Baranya-Házépítő Kft.-vel. Ezen a vállalkozás álláspontját magyarázták volna el Bognáréknak, azonban a képviselő és frakciótársai nem jelentek meg az egyeztetésen. Az ügyben kiadott szakvélemények, állásfoglások teljesen nyilvánosan elérhetők az önkormányzat oldalán. A projektet azóta két szakaszra bontották, az első részt éppen decemberben adták át.

– MEGMONDTA: Parádés összefoglalót állított össze a Pécs Jövője Frakciószövetség az év első hetének fideszes csúsztatásaiból. Az egészet érdemes elolvasni, de mégiscsak ki kell emelni Hoppál Péter teljesítményét. Az előző számban mi is megemlítettük, de az országos fideszes propaganda és független médiumok is felkapták a parlamenti képviselő évindító mondatait. A képviselő szerint a világ egyik legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata, a kínai BYD először Pécset kereste meg, de „Péterffy Attiláék befektetőellenessége elriasztotta a céget” és ezért kerül az európai viszonylatban is gigaberuházás Szegedre. 

A városvezető frakciók közleménye erről lényegében annyit ír, hogy Pécs „nem kapott megkeresést semmilyen autógyár letelepedése kapcsán”, mivel nincs megfelelő méretű ipari területe a városnak. 

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli