#126 – Pénzes állítások | Elszállt politikusok | Vizes ügyek

#126 – Pénzes állítások | Elszállt politikusok | Vizes ügyek
Ha mindig meg szeretnéd kapni a hírlevelet, akkor add a névjegyzékedhez a feladót!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Földön, vízen, levegőben – nagyjából ennyi lehetne a mottója a friss hírlevélnek, ami közben egy kicsit közlekedéshangsúlyos lett. Ez sincs mindig így, jövő hétre szórakoztatóbb tartalmak készülnek. Legalábbis reméljük!

Köszi, 
Ervin

Ui.: Február 10-ig várjuk a témajavaslatokat, amik közül az előfizetők egy nyitott szerkesztőségi ülésen kiválasztják, hogy melyiket dolgozzuk fel alaposabb cikkben, sorozatban, podcastban. Küldj pécsi témát!


#kispont

A következő közgyűlésen, azaz kedden tárgyalják a város 2024-es költségvetését (előterjesztés). A legfontosabb számokat Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a városházi frakcióknak és a sajtónak külön-külön bemutatta. Az önkormányzati PécsMa összefoglalója itt olvasható, de elkértük a teljes prezentációt is, amit innen (pdf) lehet letölteni. Az öt legfontosabb megállapítás:

 1. A város idén visszafizeti az utolsó részletét a 8,5 milliárd forintos működési támogatásnak, amit még Páva Zsolték idején volt kénytelen felvenni a város. Ruzsa szerint ezért 2024 a „szabadság éve” lesz, ami viszont csak ősszel jön el, hiszen szeptember 30. az utolsó 1,75 milliárd forintos törlesztés határideje. 
 2. A kormány 2017-ben vetette ki az önkormányzatokra az „adóerőképesség alapján” jobban teljesítő településekre az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást, amit Pécsnek 2021 óta kell fizetnie. Ennek ismét nő a mértéke és most már 3,9 milliárdot von el az állam a várostól, ami 1,1 milliárd forintos növekedés 2023-hoz képest. Ez azt is jelenti, hogy a város működési bevételeinek nagyjából 10%-a (5,64 milliárd forint) az államkasszába vándorol. Ruzsa szerint ennek ellenére menedzselhető lesz a költségvetés.
 3. Az állami normatívák (önkormányzati feladatátvállalásra szánt központi költségvetési támogatások) közül eltűnt 480 millió forint: ennyivel kevesebbet kap Pécs közvilágításra.
 4. Várhatóan ismét rekordot dönt a város iparűzési adóból származó bevétele, ami az előzetes becslések szerint 13,7 milliárd forint lesz. Ez a 2019-es 9,4 milliárd forinthoz képest 45%-os növekedés, aminek a háttérében az alpolgármester szerint az áll, hogy a nyugat-európai és amerikai piacokra termelő helyi nagyvállalatoknak nőtt a bevétele.
 5. A civil pályázati alapba idén 40 millió forint kerül, míg a Dönts velünk! programra ezúttal 100 millió forintot különít el a város. (Eredetileg 2023-ban is 100 millió forintot terveztek a programra, de 20 millió forintot végül civil szervezetek rezsitámogatására csoportosítottak át.)
💰
Kedden módosítják a 2023-as költségvetést is, amiben a legmeghatározóbb változás, hogy a központi költségvetési támogatás 2,6 milliárd forinttal nőtt. | gov.pecs.hu

#nagykötőjel

Sajtótájékoztatóra érkezett a máltai Universal Air első gépe a Pécs–Pogányi Repülőtérre, de márciustól menetrend szerint közlekednek – Fotó: Gűth Ervin

– FELSZÁLLÁS: Másfél évtized kihagyás után, március 26-tól újra menetrend szerinti járatok indulnak a Pécs–Pogányi Repülőtérről. Az úticél: Málta és München, hetente kétszer. Nem hivatalos információk szerint az egyirányú jegy 130-150 euró körül alakul majd. Ezzel Pécs két nagy, nemzetközi forgalmú repülőtérrel is összekapcsolódik. 

A keddi sajtótájékoztatóra két és fél óra repülés után érkezett meg a máltai Universal Air első légcsavaros Dash-8-as gépe. Egy kis demagógia: a menetidő azt is mutatja, hogy rövidebb idő alatt lehet majd Pécsről Máltára jutni, mint Pécsről Budapestre vonattal. München pedig másfél órányira lesz.

Simon Cook, a Universal Air ügyvezetője szerint több ajánlat közül a pécsi reptérre a nemzetközi viszonylatban is különleges elhelyezkedése miatt esett a választás. Máltán sok magyar él, emellett Pécsnek komoly gazdasági kapcsolatai vannak Dél-Németországgal.

A reptér felélesztése hosszú ideje csak cél volt, sok konkrétum nem történt. Az első előrelépés 2021 végén született, amikor a város és a kormány közötti megállapodás után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő többségi tulajdonosként szállt be az addig teljesen önkormányzati tulajdonban lévő üzemeltető cégekbe. Paks 2-höz kapcsolódva szó volt a reptér bővítéséről is, de ez azóta még nem valósult meg. 

✈️
Egy bizottsági előterjesztés szerint megemelik a reptéri cégek ügyvezető igazgatójának, Dragovácz Márknak a fizetését február 1-jei hatállyal: az eddigi havi bruttó 890 ezer forint helyett 970 ezer forintot fog kapni. A döntést a többségi tulajdonos képviseletében a külgazdasági és külügyminisztérium is támogatta. | gov.pecs.hu

– CSÚSZÁS: Nem február 2-a volt a Pécs-Budapest vasútvonal fénypontja. Múlt hét pénteken a reggel 7:19-kor Pécsről induló járat Sárbogárdon lerobbant, ahonnan az utasokat a Pusztaszabolcsig közlekedő vonatra zsúfolták fel. A 9:19-kor induló IC pedig forgalomtechnikai okokból 53 perc késéssel érte el a Keleti pályaudvart. Így majdnem 5 órán át nem érkezett vonat aznap Pécsről Budapestre. 

A szakaszon jellemző a mozdonymeghibásodás, az utaslemaradás és a műszaki probléma, azonban a MÁV által kiadott adatok alapján 2023-ban a Pécs–Budapest vonal már a pontosabbak közé tartozott. Igaz, ehhez más vonalak drámai romlása is szépen hozzájárult.

– TÜKE: Bérmegállapodás hiányában újabb kétnapos sztrájkra kerülhet sor a Tüke Busznál – közölte a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Skutnik Tibor vezérigazgatónak címzett levelében. A SZAKSZ továbbra is ragaszkodik 20%-os alapbérnöveléshez, és ismét sztrájkot megelőző egyeztető tárgyalást kezdeményezett. Ha az egyeztetés a szakszervezet önhibáján kívül nem jön létre, vagy nem születik megállapodás, akkor a SZAKSZ február 27-re és 28-re munkabeszüntetést kezdeményez.

Közben egyre több buszvezető csatlakozik a SZAKSZ-hoz, január 17. óta hat új taggal bővült a szakszervezet, így összesen már 102 tükés buszvezető csatlakozott az egyébként elsősorban volános munkavállalói érdekképviselethez.

♻️
Az önkormányzat legnagyobb foglalkoztatóinál (Biokom és Dél-Kom) közben megállapodás született a szakszervezettel: a dolgozók alapbére – az inflációtól elmaradva – 15%-kal nő az idei évre. | biokom.hu

– MEGÚSZÁS: Több zűrös ügyet követően a Fidesz volt pécsi polgármesterjelöltje, Vári Attila gyakorlatilag minden közéleti szerepétől megvált. Azonban nem csak a pécsi botrányai körül vannak még mindig hullámok: a vízilabda-szövetség a kúriáig megy, hogy ne kelljen kiadni a Vári-időszak átvilágításának az eredményét. A volt vízilabdázó szerint az egyik ügyben például „kiberbiztonsági incidens” történt. Vári nem érezte magát felelősnek, hogy a szövetség, aminek 2022 őszéig elnöke volt, többször rossz számlászámokra utalt nagyjából 50 millió forintot. Az átvilágítás szerint összességében félmilliárdos problémácska részleteit a vízilabda-szövetség a jogerős ítélet ellenére sem akarja kiadni.

Érdekesség, hogy Pécsen is a digitális világgal volt gond: csak a Pécsi Sport Nzrt.-nél adatok, merevlemezek tűntek el. További párhuzam a két ügyben, hogy a rendőrtiszti főiskolát (bűnmegelőzési szervező) is megjáró volt olimpikont egyik nyomozás során sem hallgatta ki a rendőrség. #hájper

Hétfő délután a pécsi önkormányzat szűkszavú sajtómeghívót adott ki egy másnap délelőtti eseményre. Helyszín: Pécs–Pogányi Repülőtér. Ebből – és az elmúlt hónapokban elejtett információmorzsákból, a helyi vállalkozók körében végzett igényfelmérésből – már azért sejteni lehetett, hogy milyen bejelentés várható. A megerősítés és maga a hír is azonban embargós volt. Kissé naívan mondhatnánk, hogy erről a fideszes politikusoknak elfelejtettek szólni, de valójában egy érdekes gyakorlat szemtanúi lehettünk ismét. 

A városvezetés felületei – vagy a sajtó – helyett először a baranyai közgyűlés fideszes elnöke, Őri László Facebook-oldala adta először hírül: hamarosan Münchenbe indulnak járatok Pécsről. Páva Zsolt egykori alpolgármestere a kormány támogatását köszönte meg elsősorban. A kevés konkrétumot tartalmazó posztot aztán több másik kormánypárti politikus is átvette, de mégis Hoppál Péter nyújtotta a legbizarrabb teljesítményt. Még hétfő este kiment a teljesen sötét reptérre, hogy videóban köszönhesse meg a kormányzati támogatást, ami lehetővé tette az új járatok beindítását. Megkérdeztem, pontosan milyen kormányzati döntésekre, támogatásokra hivatkoztak, de nem kaptam választ.

A fideszes politikusok tájékozottságát és szerepét az is jól mutatja, hogy az egyik lehetséges polgármesterjelölt, Csizmadia Péter még a hivatalos bejelentés után is egy teljesen másik légitársaságot és fapados járatokat említett. Másnapra azért összeszedte magát és újra előadta a jólinformáltat a megyei napilapnak. 

A stratégia nem egyedi: a 2022-es kampányban hasonló próbálkozással már jelentkezett Hoppál Péter a reptérről. Lényegi és pontos információkkal akkor sem tudott szolgálni csak utalni tudott arra, hogy rendeződhet a létesítmény sorsa. Nem sokkal később pedig ki is derült, hogy városvezetés egyeztetéseinek köszönhetően az állam szerepet vállal a reptér üzemeltetésében.

A keddi sajtótájékoztatón Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy a tulajdonosi viszonyokat tükröző szokásos hozzájárulásokon túl nem kellett kormányzati segítség a járatok beindításához. Dragovácz Márk reptérvezető pedig azt is elárulta, hogy hivatalosan ők keresték meg a járatokat indító céget és tárgyalták végig a feltételeket. Kormányzati szereplőket kérdésre sem említett.


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen a 2014–2015-ben felújított pécsi főpályaudvar egy ablaka látható. A jellegzetes téglaépületet a MÁV egykori főépítésze, Pfaff Ferenc tervezte. Az építés 1898 és 1900 között zajlott, majd 1901. április 17-én adták át az új pályaudvart. Az építkezés költsége 1,8 millió korona volt. A többi pályaudvarhoz hasonlóan az emeleten az állomásfőnök és a vendéglős lakása mellett még tíz lakást alakítottak ki. A pályaudvar egyik oldalán a posta épülete volt, másik oldalán pedig raktárak. 

A menetrend szerinti vasúti forgalom Pécs és Budapest között az 1880-as évek elején indult – a gyakran jelentős késéseket nem számítva – 10 órás menetidővel. 

📸
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta. A szövegben olvasható információk egy része a Pécs története VI. Iparosodás – polgárosodás. Pécs a dualizmus korában című kötetből származik.

#köz.ügy

 • Idén is kapacitásfejlesztő támogatási programot hirdet Magyarországon működő civil szerveződések, közösségek számára az Emberség Erejével Alapítvány. A héthónapos programban 600 ezer forintos pénzügyi támogatás mellett szakmai segítséget is kaphatnak a kétlépcsős kiválasztási folyamatot sikeresen teljesítők. | emberseg.hu
 • Az Amnesty International egyik legsikeresebb kampánytípusa a levélíró maraton. Az emberi jogokért szerveződő estet ezúttal (pénteken) koncertek kísérik a Nappaliban. | @AI/FB

#gyűjtő

 • Városmarketinges videók jelentek meg a városi marketingesek videós oldalán. | @pecs_varosmarketing
 • Akolitusképzést indított még ősszel a Pécsi Egyházmegye, és aki rövid időn belül szertartásokon szeretne segíteni (rendkívüli esetben áldoztatással!) az még most is csatlakozhat a programhoz. Plébános ajánlása szükséges! | pecsiegyhazmegye.hu
 • Regionális hatáskörű szervezet lett a baranyai békéltető testület is, amihez kis értékű ügyek gyors rendezése érdekében fordulhatnak a panaszosok. | pbkik.hu
 • Elvisznek minden fát: folytatódik a karácsonyfaszállítás. Igen, a szabálytalanul kirakott fákat is elviszik elégetni. | biokom.hu
 • Schlégl Ádám, a PTE Klinikai Központjának ortopéd szakorvosa lehet a következő Farkas Berci, de ehhez még három másik magyar űrhajósjelöltet ki kell ejtenie. | @PTE1367

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon vagy ahol szeretnéd!
 3. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth