#127 – Helyi hullám | Rejtélyes járat | Folytatódó tárgyalás

#127 – Helyi hullám | Rejtélyes járat | Folytatódó tárgyalás
Ez nem az.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Nyilván nem sejtettem, hogy mi fog történni a hétvégén, amikor legutóbb szórakoztatóbb tartalmakat ígértem az e heti hírlevélbe. Ez van.

Üdv, 
Ervin

Ui.: Folyamatosan várjuk a témajavaslatokat, amik közül az előfizetők kiválasztják, hogy melyiket dolgozzuk fel alaposabb cikkben, sorozatban, podcastban. Küldj pécsi témát!


#kispont

A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb közéleti botránya ki tudja meddig vet hullámokat még. Novák Katalin és Varga Judit lemondásának – és Balog Zoltán maradásának – pécsi vonatkozásai is vannak, ezeket nézzük sorban.

  • A botrány kirobbanása a 444 pécsi újságírójának – és egy hírügyeletben érkező olvasói levélnek – köszönhető. Kaufmann Balázs mindezt ebben a videóban részletesen el is mesélte.
  • Bár Orbán Viktor múlt heti nyilatkozata szerint nem jogászkodásra van szükség, mégiscsak egy konkrét jogi javaslatot nyújtott be, ami módosítaná a gránitszilárdságú alaptörvényt. Már megint. A szöveg annyira jól irányzott, hogy lényegében mellémegy, de legalább oda is üthet, ahova nem is köll. Például, a módosítás értelmében már nem kaphatott volna eljárási kegyelmet a személyi szabadság megsértése bűncselekménnyel vádolt Jancsula Dezső sem. A nyugdíjazás előtt álló pécsi tanárt első fokon – tárgyalás nélkül – ítélte el a bíróság és a másodfokú eljárás közben még 2022-ben Áder János mentette meg. Mivel a sértett kiskorú volt, így egy hasonló eljárást – ha a törvénymódosítás életbe lép – mindenképpen le kellene folytatni. Jancsulát egyébként az önkormányzati választáson az ÖPE indíthatja
  • Hoppál Péter legalább következetesen Novák-rajongó maradt – több egykori tanácsadótól eltérően – és még a fideszes köztársasági elnök lemondása után is kiáll politikustársa mellett. Akárcsak Balog Zoltán mellett. Hoppál, a Magyar Református Egyház Zsinati Tanácsának tagjaként minden bizonnyal megkapta Balog levelét, amiben az egykori miniszter és elnöki tanácsadó semmiféle felelősséget nem érez magáénak a botrányban, és csak saját egyházától kért bocsánatot. Nem mondott le, a szerepével kapcsolatos legfontosabb kérdésre pedig a szimpátiaszavazás után sem adott választ. 
  • „Nos, ezek után nekem semmi keresnivalóm nincs a pedofil védelmezők vezetése alatt álló Magyar Református Egyház közösségében, ezennel egyházközségi tagságomat felmondom” – írta ezzel szemben képviselői oldalára Mellár Tamás szerda délután. 
  • A botránysorozat közben figyelemelterelésként ismét összehangolt lejáratókampányba kezdett a kormánypárti Megafon Intézet. A Political Capital összesítése szerint négy nap alatt 29 hirdetést indítottak, amelyekre összesen legalább 10,5 millió forintot költöttek. Csak a legismertebb pécsi fideszes propagandista, Trombitás Kristóf bejegyzését 1,6 millió forintból hirdették. A központi üzenet: bezzeg a baloldalon nincsenek következmények.
  • Jómagam is szoktam aktuálpolitikailag viccelődni egyébként, de persze másnak is eszébe jutott Szili Katalin. Politikai pályaíve a bizonyíték, hogy államelnökként kiválóan tudná képviselni a nemzet egységét. A felvetésre – öniróniától sem mentesen – annyit reagált a Relikviák című (!!!) műsorban, hogy a feladatok elől nem szokott elugrani. Azt látjuk.
  • Bogos Csaba (Pécsi Stop) pécsi kormánypárti politikusokat kérdezett az ügyről, és bizony elég kínos percek ezek.
  • A keddi közgyűlésen a városvezető frakciók képviselői leragasztott szájú plüssmacikkal álltak ki a pedofil bűncselekmények áldozatai mellett.

#nagykötőjel

– RETÚR: Münchenbe 159 euróért, míg Máltára 79 euróért lehet majd eljutni az Universal Air Pécs–Pogányi Reptér hétfői bejegyzése szerint. Az árak azt is mutatják, hogy elsősorban nem a távolság hanem a desztináció határozza meg, hogy mennyibe kerül egy jegy. A müncheni reptér fontos európai átszállóközpont, éppen ezért nem is diszkontkategória. Helyeket foglalni, egyelőre a légitársaságnál és telefonon lehet, ami 2024-ben egészen elképesztő, de úgy tűnik ez volt a leggyorsabb megoldás. A menetrendet is egyelőre csak ebben a bejegyzésben közölte a reptér.

– HÚSZAS: A Független Demokratikus Szakszervezet elfogadta a Tüke Busz legújabb ajánlatát (is), de a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezettel (SZAKSZ) továbbra sem sikerült megegyezni. Így elképzelhető, hogy február 28-án és 29-én újabb sztrájk jön a pécsi tömegközlekedésben. Sőt, ha azt követően sincs megegyezés, már négynapos sztrájkot helyeztek kilátásba márciusban. A Tüke szerint ők mindent kitettek az asztalra, ami mindent összevetve bruttó 19,3%-os keresetfejlesztést jelent a sofőrök esetében, amiből 18% az alapórabér emelése. Azonban a SZAKSZ továbbra is elégedetlen és 20%-os alapórabér-emelést szeretnének elérni (eredetileg 25%-ot kértek).