#13 – Levelek | Fák | Gyökerek

#13 – Levelek | Fák | Gyökerek


Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit.

Ha valaki továbbította neked ezt a levelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.


#aszerk.

Vannak könnyebben és vannak nehezebben összeálló hírlevelek. Ez most az utóbbi. Nyilván szerettem ezzel is foglalkozni, mint eddig mindegyikkel. Különben nem csinálnám. Közben azért remélem, hogy elolvasni sem fáj majd.

Viszont munkaszervezés-ügyileg valamit még alakítanom kell a folyamatokon, mert az egyéb munkáim, projektjeim mellett ez így hosszú távon túl feszes lesz. Ami viszont fontos, hogy ezen az egy-két bekezdésnyi nyavajgáson kívül, vagyis a mecseki müzli lényegi részéből, ez ne jöjjön át, te ne vegyél észre semmit. Na, de sikerül?  

Üdv,
Ervin

u.i.: A véleményedet továbbra is bármikor elmondhatod a hírlevéllel kapcsolatban, a legegyszerűbb, ha válaszolsz erre az e-mailre.


#nagykötőjel

– ÉGETÉS: Két hete Péterffy Attila nyertes peréről (#11), most egy egyelőre vesztésre álló ügyről tudok beszámolni. A polgármester Vicze Csillát, az Összefogás Pécsért Egyesület egykori önkormányzati képviselőjét, és a ma már inaktív Civilek a Mecsekért Mozgalom egykori szóvivőjét azért perelte be, mert a 2019-es választás kampányában 3 millió tonna, a hőerőműben elégetett fáról beszélt. Péterffy szerint, aki korábban a hőerőmű vezetője volt, ez az információ nem volt megalapozott, ámde a lejáratására nagyon is alkalmas, és a választási ígéretéhez hűen, a közbeszéd megtisztításának érdekében indított pert. A pécsi bíróság első fokon, azaz nem jogerősen úgy látta, hogy ez még belefért a véleménynyilvánítás szabadságába és felmentette Vicze Csillát. Péterffy a tárgyalás után bejelentette, hogy fellebbez.

– ILLETÉKES: A Pécsen is aktív, de alapvetően budapesti Utcajogász Egyesület a Szabadkikötőbe szervezett az igazságos bérlakásrendszerről egy beszélgetést, amit én Facebookon néztem vissza. És, amire az önkormányzat Kunszt Mártát, mint civil tanácsnokot delegálta. Nem feltétlenül a legilletékesebb politikust, hiszen akár Nyőgéri Lajos, témafelelős alpolgármester vagy éppen a népjóléti és sportbizottság elnöke, azaz Fogarasi Gábor is illetékesebb lett volna. Mindezt egyébként pont Kunszt Márta szögezte le az elején. Az egyórás beszélgetés többször fordult egészen őszinte szembenézésbe, és reménykeltő pillanatai is voltak. Viszont, ha azt vesszük, hogy ez a folyamat már két éve egy pozitív pályán lehetne, akkor inkább elkeserítő a dolgok állása. Főleg, annak tükrében, hogy a korábbi fideszes városvezetést az ellenzék rendre pont a bérlakásrendszer igazságtalansága, és átláthatatlansága miatt (is) kritizálta.

Mindenesetre, az egyik gyöngyszem az 59. perctől kezdődik, itt Kunszt Márta arról beszél, hogy mennyire tapasztalatlan a városvezetés, és a legtöbben csak most kezdenek ráérezni, érteni, hogy miként működik a város. Azt is hozzáteszi, hogy voltak, vannak olyan rossz döntések, amikben engedniük kellett, mert lehetetlen volt figyelmeztetni, jobb belátásra téríteni koalíciós társaikat.

– NÉGYCSAVAR: Súlyosan bántalmaztak egy dél-amerikai diákot a pécsi éjszakában. Illetve, hajnalban. A 19 éves fiú egész este nem fogyasztott alkoholt, viszont a bántalmazó és zaklató magyar csapat tagjai vélhetően igen. Az eset a nyílt utcán történt, és a PTE hallgatója akkora ütést kapott, hogy az állcsontja eltört, és később négy csavarral rögzítették. Az egészről egyébként külföldi újságcikkekből értesültem és ezek alapján vettem fel a kapcsolatot az érintett hallgatóval. Aki amúgy nagyon megkedvelte a várost, és az incidens miatt nem gondolkodik azon, hogy visszatérjen hazájába. Önmagában bűnügyi hírekről a müzlibe nem írok, de ennek az esetnek több rétege is van, amiért most mégiscsak.

A legproblémásabb rész, hogy egy Stipendium Hungaricum-os hallgatónak, miért nincs még november közepén biztosítása? És akkor, ebben az eleve súlyos szituációban további nehézségeket okozott, hogy a kollégium portáján nem igazán tudtak neki első körben segíteni. Közösségi médiás posztjai szerint a portás, nemhogy foglalkozott volna a vérző, kiabáló fiatalokkal, hanem folytatta a kávéfőzést. A PTE ezt a vonalat is kivizsgálta, de azt nem írták meg, hogy milyen következménye lett. A rendőrség az október 24-i eset után néhány nappal kihallgatott két gyanúsítottat. A sértetett pedig a héten, és arra készítették fel, hogy elhúzódó ügy lesz, amiben nagyjából havonta fogják értesíteni a fejleményekről.

– LOMBSEPRŰ: Színesebb hírt el se tudok képzelni, így az ősz vége felé. Az eszéki szobrász, Nikola Faller lehullott falevelekből készített szabadtéri installációt az amúgy is organikus szerkezetű 48-as térre. Amit leginkább felülről lehet(ett) értékelni. Az eszéki média tudósításából pedig az is kiderül, hogy egy komolyabb együttműködés része ez is.

A két város között már majdnem ötvenéves a testvérvárosi kapcsolat, így elég időszerű megújítani, megerősíteni, felpezsdíteni a viszonyt. Pécs a Zsolnay Kulturális Negyeddel, a Pannon Filharmonikusokkal vesz részt ebben a folyamatban, és a Jelenkornak is jutott szerep. Az együttműködés keretében – a feljebb linkelt horvát cikk szerint – időszakos kulturális eszéki követség is lehet még Pécsen.

– OKOSFÁSÍTÁS: „Nem elegendő, ha egy városban nagy a zöldterületek kiterjedése, azok elhelyezkedése is számít, ugyanis ennek jelentős pozitív hatása lehet a lakosság várható élettartamára" – írja cikkében a G7 nemzetközi tanulmányokra hivatkozva. A WHO-nak ajánlása is van: olyan helyen jó lakni, aminek a 300 méteres körzetében legalább fél hektárnyi zöld terület van. És, hogy ez hogyan kapcsolódik Pécshez? Úgy, hogy a tanulmány 100 ezer főnél több lakosú, összesen 866 európai várost vizsgált meg a várható élettartam és a zöldfelület viszonyát elemezve. A kutatásban Pécs, tehát ezen az európai szinten a 16. helyre került. Ami egyáltalán nem jó hír, mivel a lista elejére a rosszul teljesítőket sorolták. Vagyis azokat, ahol a WHO ajánlása nem nagyon teljesül. Pécs lakosságának 77,7%-a ebből a szempontból érintett. A tudatos zöldfelület-telepítésekkel emberéleteket lehetne megmenteni (az index szerint Pécsen évente 59 főt), de ehhez okosan kellene zöld területeket telepíteni.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth