#131 – Friss bejelentések | Visszavont fejlemények | Külön vélemények

#131 – Friss bejelentések | Visszavont fejlemények | Külön vélemények
Új média, régi postaláda

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Utolsó figyelmeztetés: ma délután nyitott szerkesztőségi ülést tartunk. Ha előfizető vagy, akkor minden részletről innen értesülhetsz. Az ingyenes feliratkozóknak jelezném: még most sem késő előfizetésre váltani. Véleményeddel, meglátásaiddal, kéréseiddel együtt várunk!

Üdv,
Ervin


#2024

Péterffy Attila egy sajtóreggelin, Csizmadia Péter egy esti bejegyzésben mutatta be az egyéni választókerületekben induló képviselőjelölteket. 

Kedden délelőtt a városvezetés egy listát is kiosztott, ezen három új név van csupán, ami annak tükrében nem csoda, hogy 2019 óta az ellenzéki frakciószövetséget lényegében hárman hagyták el. A beszélgetésen Péterffy azt is elmondta, hogy lesz program, amit ezúttal a szövetségben résztvevő pártok, civilek közösen írnak. Újabb csatlakozókat is várnak, bár kérdéses, hogy például a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért Egyesületnek mit tudnak ajánlani a támogatásért cserébe. A polgármester szerint a most indulókban feltétlen bizalom van egymás iránt, összeszokot csapatról van szó és az újak is valójában régóta segítik a városvezetést. A polgármester szerint a belső feszültségek nagy tanulsága, hogy a kompromisszumkeresést a végsőkig folytatni kell.

Lista és jelöltek – Fotó: Gűth Ervin

A Fidesz–KDNP–ÖPE-szövetség szerdán sajtóközleményben erősítette meg az indulók névsorát. Az egyik nagy meglepetés Marsalkó Péter fotóművész (Halott Pénz/Marsalkó Dávid édesapja) indulása. Meglepetésnek nem mondható, de akad még néhány érdekes név a listán: a korábbihoz képest most több egyetemi, klinikai szakember látni. Előbbire Háber István Ervin a példa, míg utóbbira dr. Cziráki Attila a szívklinika vezetője. A társaság azért több, mint vegyes: élen az Uránvárosi Lokálpatrióta néven kampányoló B-közepes lemezlovassal.

  • Az ellenzéki összefogás jelöltjei között eggyel több, míg a kormánypárti csapatban ugyanannyi nő kapott helyet, mint 2019-ben. Egyik szám sem erős, de ez most 4:3 az ellenzék javára.
  • A kérdésemre a Mi Hazánk megerősítette, hogy minden kerületben megpróbálnak elindulni (ez legutóbb nem sikerült), és polgármesterjelöltjük is lesz. Egy kompenzációs listáról befutó helyre az országos trendek alapján itt is esélyesek.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Pártról – az elmúlt napok csóválásai tükrében – kicsit később érdemes beszélni. Az LMP-vel és a Tiszta Kezek Frakcióval kapcsolatban pedig ugyanez a helyzet.
  • A frissen kinevezett köztársasági elnök hivatalosan is kitűzte az önkormányzati és európai választás dátumát. A választási törvény átírása és az uniós szabályok miatt tudjuk, hogy rendhagyó módon a két választás egy napra fog esni. A kormánypártoknak kedvező módosítás egy furcsa átmeneti időszakot hoz majd: hiszen június 9-én már tudni lehet, hogy ki lesz a polgármester, de aztán fél évig még a jelenlegi testület irányítja majd a várost. 
  • Felkerült a Helyi Választási Iroda oldalára az utcák pontos választókerületi besorolása (pdf), illetve az egyes szavazóhelyiségek sorszáma és címe (pdf). Nagy változások nincsenek, minderről pedig tájékoztatót is kapnak a választók.

#nagykötőjel

– BARÁTI: Árak és a Pogányból induló járatok pontos menetrendje is látható már az Universal Air új oldalán, és az online jegyértékesítés is elindult. A máltai székhelyű légitársaság ügyvezetője a személyszállításban újoncnak számító cég hosszabb távú terveiről is mesélt a helyi médiának. Simon Cook szerint a fapados és a hagyományos légitársaságok közé próbálnak árban és szolgáltatásaikkal is beférkőzni, és jelenleg kevésbé jó összeköttetésekkel rendelkező kisebb repterekre koncentrálnak. A cég március végétől heti három járatot indít Máltáról Athénba, Korfura, Ibizára, Münchenbe, Palermóba és Pécsre. A munkavállalói létszámát nemrég megduplázó légitársaság egyébként állatbarát.

– NYIHAO: Kínai autógyár lehet a bicsérdi kiemelt beruházás az mfor.hu értesülése szerint, kár, hogy az erről szóló cikket néhány órával a megjelenése után törölték is. A mentett változat itt érhető el. Érdekes módon az Mfor írását – illetve annak feltupírozott változatát – a Fidesz-közeli Pécs Aktuál és a Téma Baranya is átvette, majd indoklás nélkül töröltek ezeket az anyagokat. Nem tudhatjuk, hogy ki hívott fel kit, de a Pécs mellé tervezett beruházásról eddig sem lehetett semmi biztosat tudni. Pedig sokan, kitartóan kérdezték a kormányt, de végül az egyik parlamenti bizottsági meghallgatásán Szijjártó Péter csak azt tagadta, hogy akkumulátorgyárról volna szó.

A pécsi vízbázis közelében – innen jön a város ivóvizének 90%-a – még tavaly júliusban nyilvánított 600 hektárnyi termőföldet és erdőt beruházási célterületté a kormány. Az Mfor törölt cikke beruházóként Kína nyolcadik legnagyobb autógyártóját, a Great Wall Motor Co.-t említette, ami a Reuters szerdai cikke szerint valóban európai gyárat tervez. Nem csak Németországban és Közép-Európában, de Olaszországban is tárgyalták, konkrét döntésről azonban még senki nem nyilatkozott. 

😂
A Pécs Aktuál és Téma Baranya közötti szinergiákat jól mutatja, hogy ugyanaz a szerző jegyzi mindkét cikket, bár kétségtelen, hogy utóbbinak jobb címet adott. Itt örökítettem meg.
🍊
A cikkek törlése után nem sokkal később megjelent cikk alapján nem nehéz kitalálni, hogy kinek lesz köszönhető, ha ipar költözik Baranyába! | bama.hu