#132 – Kínos percek | Külön ünneplések | Totális leuralások

#132 – Kínos percek | Külön ünneplések | Totális leuralások
Ha mindig meg szeretnéd kapni a hírlevelet, akkor add a feladót a címjegyzékedhez!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Ahogy a 2022-es parlamenti, úgy az idei választási kampány során sem szeretnék politikai hirdetéseket a Mecseki Müzliben. Nagyon gondolkodtam, hogy határidőre – azaz szerda délutánig – összeállítok egy rendkívüli árlistát, hírlevelenként 100 millió forintra árazva egy-egy hirdetést, de ilyesmivel még viccelni is rossz!

Üdv,
Ervin


#közgyűlés

Meglepően flottul zajlott a keddi rendes közgyűlés, utoljára talán a Páva-érában sikerült nettó 2 óra 40 perc alatt 35 napirendi pontot „megtárgyalni”. És még néhány csípős kérdés is belefért! Elképzelhető, hogy ez már a fideszesek fásultságát mutatja: inkább a kampányra koncentrálnak. A teljes közvetítést itt lehet visszanézni, míg az önkormányzati PécsMa részletes beszámolója itt olvasható. Szokás szerint itt csak a legérdekesebb, legfontosabb fejleményeket soroljuk:

  • Hosszas egyeztetési folyamat után ismét változik Pécs építési szabályzata (előterjesztés), nem minden befektetői megkeresésre bólintottak rá a hatóságok.
  • A 90%-os tanulói (1-8. osztály) bérlettámogatást ezentúl már nem 10 hónapra, hanem teljes évre lehet igényelni. Új támogatási formát is bevezetett a városvezetés: rászorulók, április 1-jétől egy alkalommal a pécsi piacokon beváltható utalványokat igényelhetnek 20 ezer forint értékben. (előterjesztés) A városi költségvetésben mindez az előzetes számítások szerint nagyjából 40-42 millió forintos kiadást jelent.
  • Újabb emlékező macskaköveket helyeznek ki a városban, ezúttal az Irgalmasok utcája 3. elé kerül ki felirat, az 1944-ben deportált Atlasz Gyula és Atlasz Gyuláné Bernstein Hermin (előterjesztés) emlékére.
  • A pécs-hirdi általános iskola megközelíthetőségének javítása érdekében a város kezdeményezni fogja, hogy a MÁV több területet adjon át Pécsnek. A már megszüntetett pécsváradi vasútvonal hirdi állomásépülete és környéke mellett összesen 14 ingatlan átadásáról tárgyalnának a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. (előterjesztés) Az iskola egy betongyár mellett van, így az udvar áthelyezése a használaton kívüli, jelenleg MÁV-os területre sokat javítana a körülményeken. Ráadásul, a használaton kívüli nyomvonalat kerékpárúttá szeretné alakítani a város, azaz a Budai vámot a Széchenyi-aknával kötnék össze. Kérdés persze, hogy a MÁV – illetve a kormány – mit reagál ezekre a javaslatokra.
  • Idén is 10 millió forint keretösszeggel lesz homlokzatfelújítási pályázat, amelyen elsőbbséget élveznek a helyi védelem alatt álló műemléki épületek. (előterjesztés)
  • Az önkormányzat 300 millió forintból korszerűsítené a Pécsi Harmadik Színház épületét, és haszonkölcsön szerződés helyett haszonbérleti szerződést köt az üzemeltető céggel. Ez lehetőséget teremt a gazdaságosabb működésre, mert így például már ki lehet adni a tereket más, nem csak színházi célra is. (előterjesztés). A felújítás előkészítésével a Pécsi Városfejlesztési Nzrt.-t bízta meg a város.
  • Hiába újították fel tavaly a Cella Septichorát pályázati forrásból, a városnak még 2023-ban 52 millió forintot kellett elkülönítenie a szarkofág megóvása érdekében. A kivitelezésre pályázatot írt ki az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő, a munkát a Pécsi Építő és Tatarozó Kft. nyerte. (előterjesztés)
  • Bérrendezés érdekében több mint 360 millió forinttal emelik meg az önkormányzati kulturális intézmények idei támogatását. (előterjesztés) Ennek fele két intézményhez a Zsolnay Örökségkezelőhöz (96mFt) és a Pannon Filharmonikusokhoz (86mFt) kerül, a harmadik legnagyobb összeget a Pécsi Nemzeti Színház (54mFt) kapja. 
  • Többletámogatást ítéltek meg a PécsTV-t is működtető Pécsi Kommunikációs Központnak, mivel idén havi 6,5 millió forintba kerül a működtetése. Ezen kívül a Pécs–Pogányi menetrendszerinti járatok marketingkampányát videókkal, online tartalmakkal tolja meg a cég, erre 7,6 millió forintot kapnak. (előterjesztés)

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth