#148 – Zöld költözés | Kockás festés | Mellé rúgás

#148 – Zöld költözés | Kockás festés | Mellé rúgás
A Mecseki Müzli-feliratkozóknak nyáron sem pókhálósodik be a postaládája!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény: azt terveztem, hogy idén nyáron is – ahogy a korábbi években – több hírlevél kimarad és lesz, amelyik csökkentett üzemmódban jelenik csak meg, de most úgy tűnik, hogy csupán egyszer (augusztus 22-én) kell majd nélkülözni a Mecseki Müzlit.

Üdv,
Ervin


#kispont

Közösségi kert a Király utcában – Fotó: Ruprech Judit

Költöznie kell a Zöld Folt Közösségi kertnek a Király utcából, ugyanis egy részét építési területnek nyilvánították a Palatinus Hotel tavaly októberben megkezdett felújítása miatt. Az azóta eltelt több mint nyolc hónapban nem volt konfliktus a belvárosi hobbikertészek és az építkezők között, de az önkormányzati Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. – a terület tulajdonosa – idén már nem hosszabbította meg a 2018 óta itt működő szervezet bérleti szerződését. Ennek azonban következménye csak június elején lett: lényegében azonnali hatállyal ki kellett volna költözniük a területről. A fenntarthatóság és közösségépítés szempontjából is különleges kert körül kialakult helyzetről egy elkeseredett egyesületi tag értesített minket, aki nem csak az időzítést érezte problémásnak, de az eljárást is. 

Azóta a közösségi kert egyik alapítója, Hajba Gergő tárgyalt a PVH igazgatójával, Jedlicska Zsófia Melindával és Zag Gábor alpolgármesterrel. Az eredmény: a közösségi kert a Szabadság utca 58. telekre költözhet, de ennek a határideje, menetrendje még csak most fog kiderülni.

A kertészeti szezon közepén zajló költöztetés során az egyesület nem mindent tud majd megmenteni. A paradicsom, a paprika és a perui földicseresznye mind odavesznek majd. Azonban költöztethetőek a hagymás virágok, amik nagyrészt dísznövények. Ilyen a jácint, a nárcisz, a medvehagyma és a gyöngyvirág. 

Kapás Réka teljes cikke itt olvasható és hallgatható meg


#2024

A PTE rektora szokatlan lépésre szánta el magát: politikai szereplőknek címzett nyílt levelt írt. Bár Miseta Attila is szkeptikus, de a helyi erőket összefogásra szólítja fel a város érdekében. „A felesleges feljelentgetéseket és a sajtó involválását a másik fél befeketítésére csökkenteni kellene, helyette az eredmények és tervek bemutatására kellene koncentrálni” – írja a PTE jelenlegi rektora. Az sajnos nem derül ki, hogy a felesleges feljelentgetést és a befeketítést kinek – vagy éppen mindenkinek? – rója fel, de a további célozgatásokat is bárki – és mindenki is – magára vagy az ellenfelére vetítheti (fizetett és/vagy küldetéstudatos pártkatonák, gátlástalan szerencselovagok). 

A dodonai részeket leszámítva a lényegi mondandóval nem nehéz egyetérteni, és szerintem egyáltalán nem probléma, ha politikai, közéleti véleményének ad hangot egy egyetem rektora, sőt megtehetné ezt gyakrabban is! Például, amikor a közoktatás, az egészségügy problémáiról, esetleg kutatásfinanszírozási, külkapcsolatokat erősítő nemzetközi programok szétveréséről van szó. Vagy egyetemi autonómiáról. Azt viszont mindenképpen el kellene kerülnie egy közpénzből finanszírozott intézmény vezetőjének, hogy pártpolitikai érdekből, esetleg lavírozgatásból megfogalmazott üzenetnek tűnjön egy-egy megszólalása. Vagy hallgatása.


#nagykötőjel

– ÁTRUHÁZVA: A nyári közgyűlési szünet idején átruházott hatáskörben a halasztást nem tűrő kérdésekben a bizottságok döntenek. Szerdán például arról, hogy 

  • további két évre, legfeljebb 6 millió forintos keretösszeggel bízzák meg a Bodnár és társai ügyvédi irodát, hogy az átvilágítások következményeként indított pótmagánvádas eljárások során képviseljék az önkormányzati cégeket, intézményeket (előterjesztés),
  • további másfél évre átvállalja a város három postahivatal (Zsolnay Vilmos út, Illyés Gyula utca, Zengő utca) üzemeltetési költségeit, ami csak idén újabb bruttó 60 millió forintos tételt jelent a költségvetésben (előterjesztés), 
  • újra beadja a város a pályázatot három elektromos buszra, mivel az előző körben nem volt elég forrás minden nyertes számára, így Pécs is tartaléklistára került (előterjesztés).

– FOCSI: NB II.-es kiesése után tulajdonost válthat a PMFC a csakafoci.hu értesülése szerint. Az információt a kormányközeli Nemzeti Sportnak már meg is erősítette György Tamás, Fidesz-közeli vállalkozó. A Györgyhöz kötődő Hungast-cégcsoport néhány év alatt lett a hazai közétkeztetési piac meghatározó szereplője, és hosszas előkészítés, törvénymódosítás után szerezhetett többségi tulajdont – szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt – a gyengélkedő PMFC-ben. 

Azóta a szurkolók sokat bírálták a tulajdonos hozzáállását a pécsi focihoz – a kiesés őket igazolta. A Csakafoci szerint szerint több támogatóval, szponzorral, valamint két nagyobb cégcsoporttal is folynak tárgyalások az eladásról. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a 2021-ben aláírt adásvételi szerződés értelmében a PMFC-ben Pécs városának és a Pécsi Sport Nzrt.-nek is tulajdonrésze van. A Fidesz-közeli Pécsi Újság egyenesen azt írja, hogy egy olyan cégcsoport vállalhat szerepet a pécsi futballban, amely az előző idényben még egy fővárosi NB II-es klubot támogatott.

  • A Hungast hirtelen sikerét sokan Bánki Eriknek tulajdonítják. A fideszes politikus korábban tagadta a kapcsolatot, azonban az rtl.hu most kiderítette, hogy a parlamenti gazdasági bizottság elnöke (illetve az egyik vállalkozása) a cégcsoport flottakezelőjétől bérli sport BMW-jét.
  • #bezzeg: A Haladás lényegében meg is szűnt, ugyanis nincs hivatalos képviselőjük, sem igazolt focistájuk, ezért visszavonták az NB III.-as nevezésüket is. Bezzeg nekik még szipi-szupi stadionjuk is van, 2017-ben adták át a 15 milliárd forintból felhúzott létesítményt. Aminek az üzemeltetésével azóta is csak a baj volt.
  • Lazán kapcsolódó írás a témában: Mi lesz a focival ott, ahol nyert az ellenzék? | hvg.hu