#22 – Tűrt tiltakozás | Tiltott áremelés | Támogatott müzli

#22 – Tűrt tiltakozás | Tiltott áremelés | Támogatott müzli

Ez az első csak az előfizetőknek és a tagoknak szóló mecseki müzli, benne minden, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A „csak" feliratkozók ezen a héten a kevésbé tartalmas müzli lightot kapják.    


#aszerk.

Az a megtiszteltetés érte a mecseki müzlit, hogy 1000 USD támogatást kap a The German Marshall Fund of the United States-től. A magyarországi helyi média számára indított projektet a Mérték Médiaelemző Műhely bonyolítja le, és ezt a hírlevelet azért találták támogatásra érdemesnek, mert „újszerű formátum, nehéz körülmények között is fenntartható, az illiberális médiarendszerek egyik fontos helyi média modellje lehet". Innen is nagyon köszönöm a bizalmat és a lehetőséget!

Azt is elmondom, hogy mire fogom ezt a kb. 315 ezer forintot használni. A pénz legnagyobb része az oldal technikai költségeit fedezi, a második legnagyobb részt egy tisztességes logóra szeretném költeni, a fennmaradó összeget pedig promócióra.

Tehát, innen már csak az én munkámat kell valahogy kigazdálkodni az előfizetési díjakból, tagsági támogatásokból. Köszi, hogy segítesz!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– BEVALLATÁS: Vagyonkájukról vallottak a pécsi, baranyai országgyűlési képviselők is a törvényi határidőre, de azt már nagyon sokan leírták, elmondták, hogy máshogy talán lenne, de ennek az egésznek ebben a formában nincs túl sok értelme. Éppen ezért nem is nagyon böngésztem végig a bevallásokat, szerencsére a PécsMa megtette.

Viszont nem csak a parlamenti, hanem az önkormányzati képviselőknek is február 1-ig kell nyilvánosan vallaniuk. Bár arról eltérnek a vélemények, hogy ennek mennyire kell hozzáférhetőnek lennie. A pécsi képviselők, a három alpolgármester és a polgármester vagyonnyilatkozata itt található. Végig is néztem, és néhány érdekességet azért mégiscsak találni.

Például azt, hogy Ruzsa Csaba alpolgármester és Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető is havonta bruttó 200-200 ezer forintot kap a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt.-től, a Pécs Város Tőkealap bizottsági tagjaként.

Ugyancsak pusztán érdekesség, jogi következménye nem nagyon lesz, hogy az országgyűlési választáson fideszes jelöltként induló Kővári János valamiért nem tüntette fel a nyilatkozatában, hogy a fideszes vezetésű baranyai önkormányzattól kapott még 2021 nyarán fenntartható városfejlesztésért felelős biztosi posztot. És az ebből származó havi bruttó 350 ezer forint bevételt.

Viszont a legérdekesebb bevallási tétel egyértelműen a jobbikos Fogarasi Gábornál található, aki 900 0000 Ft-os sérelemdíjat tüntetett fel, amit a fideszes Pécs Aktuál (és kiadója a P1 Media Group) ellen indított perben ítéltek meg neki. Ez valószínűleg egy szofisztikált trollkodás is a képviselő részéről: ha esetleg a tavalyihoz hasonló cikkben a „legcsóróbb képviselők" egyikének nevezné  a végtelenül tisztességes, buborékokon túli magazin, akkor ezt az apróságot is szemlézni kell majd a vagyonnyilatkozatból.

– NEM: Cameron Carpenter február 14-i pécsi koncertje sokkal jobb helyen lenne a programajánlók között. Hogy mégsem ott van, az a mai magyar közállapotok miatt alakult így. Az orgonaművésznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fentartott pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország Nkft. szervezett koncertsorozatot, és természetesen plakátokon, videóban is hirdetik a „különc világsztárt". A biszexualitását nyíltan vállaló zenész koncertjeiről a Blikk érdeklődött a szervezőnél, akik aztán megnyugtatták az újságot, hogy helyszínváltozás miatt Carpenter mégsem a pécsi székesegyházban fog fellépni hanem a Pécsi Nemzeti Színházban. És Szegeden sem a dóm lesz a helyszín. Külföldön nem nehéz egyházi létesítményt találni, ahol Carpenter előadhat egy kis Bachot.

– KÉKAHAJA: Nagyon régen zajlott olyan ágazati sztrájk Magyarországon, amilyet hétfőn a pedagógusok a hatalmas, és sokszor megtévesztő kormányzati ellenszélben összehoztak. A kormányzati propaganda hivatalos fele először inkább nem vett tudomást a megmozdulásról, majd a lejáratásra fordultak rá. A heccelésre épülő propagandafegyverek pedig konkrét személyeket is becéloztak. A Telex cikkében fotóval is szereplő pécsi tanárnőt, Vatai Évát többek között azzal próbálták lejáratni, hogy a haja is milyenmár, ráadásul 2021-ben az Emberség Erejével Alapítványtól (EEA) Emberség-díjat kapott. Tehát a Soros-hálózat tagja. Diákjai elég egyértelműen szolidaritást vállaltak a tanárnővel, akárcsak Pécs polgármestere.

+ Ha már Emberség-díjasok: idén is itt az ideje a jelölésnek. Az EEA február 28-ig várja a javaslatokat a dél-dunántúli régióból. Tehát Baranya, Tolna és Somogy megyéből, olyan magánszemélyt és/vagy civil szervezetet jelölhetsz, akiről úgy gondolod, hogy a közösségért tett példaértékű munkája elismerésre érdemes. Itt.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth