6 min read

#41 – Meglepő menesztés | Váratlan visszatérés | Stratégiai stratégiagyártás

#41 – Meglepő menesztés | Váratlan visszatérés | Stratégiai stratégiagyártás
Csak akkor mi? 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Ahogy a múlt heti számban jeleztem: tegnaptól csak simán támogatni is lehet a mecseki müzlit. Mindenféle elköteleződés nélkül. Ezt igazából azoknak ajánlom, akik elégedettek az ingyenes feliratkozással járó hírlevéllel, de azért díjazni szeretnék, amit csinálok.

Elneveztem kávétámogatásnak, úgyis mindig kávéra van a legnagyobb szükségem a hírlevél írása közben. Már 500 Ft is adományozható, ami a levonások után igazából kevesebb, mint manapság egy jó presszó ára egy jó kávézóban. Ennek többszörösét is be lehet állítani, nyilván én sem egy kávét iszom szerdánként.

Köszi,
Ervin


#kispont

A rekordhosszúságú, bruttó 11 óra 37 perces keddi közgyűlés 46 napirendi pontját sokkal szerencsésebb lett volna több ülésen tárgyalni. A dömping nyilván a minőség rovására megy, ráadásul így sok fajsúlyos téma nem fogja megkapni a kellő figyelmet. De legalább közgyűlés tárgyalta a döntéseket és nem a nyári szünetben, teljesen radar alatt hozták meg azokat „átruházott bizottsági hatáskörben”. A PécsMa írásban is közvetítette a vitákat, amikből bőven akadt. Én most csak három témával foglalkozok részletesebben:

  • Bleszity Pétert menesztik a Zsolnay Örökségkezelő éléről. Ő már az ötödik vezető volt a majdnem 2 milliárd forint éves költségvetésű, kulturális megaholding alig tízéves fennállása alatt – és az egyetlen, akit nyílt pályázaton választottak ki. (Bár annak a pályázatnak a botrányos körülményeit itt most nem tárgyalnám…) A hivatalos indoklás szerint azért hívják vissza Péterffyék, mert a város szeretné újratárgyalni a város és a kormány között érvényben lévő a ZSÖK finanszírozási szerződését. Erre pedig azért van szükség, mert a szerződés szerint a finanszírozás Pécsre eső része lépcsőzetesen, évről-évre emelkedik, amit a várható helyzetben nem tud a város majd kigazdálkodni. Erről tárgyalna Péterffy a kormánnyal, de ezekhez a tárgyalásokhoz szerintük városi oldalon egységes álláspontra van szükség pénzügyi és kulturális-stratégiai célok tekintetében is. A hétfőn, azaz a közgyűlés előtt mindössze egy nappal kiadott közlemény szerint a ZSÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok-Pécs NKft. menedzsmentje között feszültség van. Ezt Bleszity menesztésével kívánják feloldani, míg a másik cégvezető, vagyis a PFZ-t már 19 éve irányító Horváth Zsolt marad. A Fidesz-közeli Pécs Aktuál szerint (aminek a szerzője Bleszityet korábban az „autó-bizniszből átejtőernyőzött”, de „megbízható szakemberként” jellemezte, most pedig hirtelen már „pénzügyi területről érkező"-ként hivatkozza) viszont a cégvezetőnek azért kell mennie, mert nem volt hajlandó mindent aláírni és telefonon érkező utasításokat követni. Konkrétumokat, példákat azonban nem említ a cikk.

Ez a bejegyzés itt nem ért véget, de csak előfizetők olvashatják tovább