#47 – Nyári szünet | Erdélyi faszabász | Tahini vallásháború

#47 – Nyári szünet | Erdélyi faszabász | Tahini vallásháború
Waves of Crete≠Kreténség hullámai /2022, Carena Focus Free + Agfa APX 400/

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Lesz nyári szünet. Jó, nem mondom, hogy egyáltalán nem lesz jövő csütörtökön hírlevél, mivel lehet, hogy én sem bírnám ki nélküle. Idén ugyanis eddig minden héten volt. De, ha lesz is, nem olyan lesz, mint máskor. Kíváncsian várom!

Köszi,
Ervin


#kispont

Fergeteges beszédet olvasott fel Magyarország miniszterelnöke a múlt hétvégén. A hullámok a szokásosnál is nagyobbak, de van is mit eltakarni, betemetni velük. Csak mi fogja a hullámok hullámait betemetni? Ezt a könnyedén mémesíthető képzavart inkább nem folytatom, inkább nézzük meg, hogy a rengeteg hazugságot, rasszista, primitív mondatokat felvvonultató, részben lopott szövegnek milyen hatása volt a pécsi közéleti-politikai közegre:

  • Messsziről kezdem: a fideszes Pécs Aktuál kreatív munkatársa, akit a szegediek a SzegedMa főszerkesztőjeként ismerhetnek, reagált elsőként a szekértáborból. Azzal próbálta védeni Orbán rasszista mondatait, hogy aki szerint ezek alapján a miniszterelnök egy rasszista náci, az komplett idióta vagy szándékosan játssza az ostobát. Mindenesetre a leidiótázottak listája napról napra bővül.
  • Az ÖPE–KDNP városházi frakcióvezetője azért érezhette, hogy forró téma ez, nem is a saját politikusi oldalán nyilvánult meg hosszabban, de csak nem bírta elengedni, hogy bántsák a miniszterelnököt. Kővári János egy szolnoki (!) jobbikos posztjához írt hozzászólása elég felemásra sikeredett, mert mégiscsak úgy védte meg Orbánt, hogy kritizálta. Nehéz Kővári mondatait máshogy értelmezni: „Ez nem faji hanem kulturális, civilizációs kérdés. Hagyjuk már a fajozást, csak félreértelmezésre ad okot…” Kár, hogy Kővári nem került be a parlamentbe, ott is megoszthatta volna kommunikációs tanácsait a miniszterelnökkel!
  • Kellett négy nap mire a városvezető frakciók kapcsoltak és arra szólították fel a helyi fideszes, kereszténydemokrata és öpés politikusokat, hogy határolódjanak el Orbán rasszista mondataitól, ízléstelen megnyilvánulásaitól. A fentiek tükrében erre azért nem sok esélyt látok.

#nagykötőjel

– KINYÍLOTT: A Kossuth tér térkövezése ismét megadta magát. Erre ezúttal a bama(.)hu is felhívta a figyelmet, illetve arra, hogy VALAKI virágot ültetett egy hiányzó térkő helyére. Nem tudom, hogy a szándékosság vagy a restség számlájára írható a nyomozás hiánya, de azért sejthető, hogy egy ilyen cselekmény mögött kik is állhatnak. The Usual Suspects, ugye. Szóval katt ide, és máris kiderül, hogy melyik Soros-párt passzivistája volt az elkövető.

– NEMSZÜNET: Normális esetben nyáron nincs közgyűlés, így rengeteg döntés bizottsági hatáskörbe kerül. Ilyenkor érdemes ezekre kiemelten odafigyelni, mert kiváló alkalom, hogy fű alatt mehessenek át kényesebb ügyek. Első ránézésre a heti ülések napirendi pontjai között ilyet nem találtam, de a KESMA azért írt egy leleplező cikket, hogy Péterffyék már megint pénzért kuncsorognak. Na, de az érdekesebb előterjesztéseket azért csak megnéztem:

  • Közbeszerzést ír ki a város a nagyárpádi kereszteződés átalakítására, ami az előterjesztésben (pdf) szereplő előzetes becslés szerint bruttó 156 millió forintos kiadást jelent majd. Meglátjuk, és még azt is, hogy mikorra lesz kész, amit civilek még 2018-ban kezdeményeztek. (Bár több helyen az jelent meg, hogy már kiírták közbeszerzést, a hírlevél írásakor még nem érhető el a dokumentáció, de majd itt lesz.)

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth