#50 – Kiszáradt vizek | Vizes ügyek | Ügyes civilek

#50 – Kiszáradt vizek | Vizes ügyek | Ügyes civilek

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#szerk.

  1. Az előfizetők és a támogató tagok számára bekapcsoltam a hozzászólási lehetőséget az oldalon a bejegyzések alatt. A kommentekre érkezett válaszokról értesítést küld a rendszer. Moderációs alapelvek nincsenek, legyetek jók!
  2. A mecseki müzli is megtalálható a publikáláshoz használt Ghost-platform „könyvtárában", ami havi bevétel, feliratkozók száma, látogatottság stb. alapján rangsorolja is a hírleveleket, blogokat. Egyelőre egyetlen magyar tartalomgyártóként nem is rossz a középmezőnyben szerepelni. Itt.

Köszi,
Ervin


#kispont

Pénzügyi segítségért cserébe vinné az állam a még önkormányzati tulajdonban maradt vízműveket, így vélhetően a Tettye Forrásházat is, amiről Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége honlapján közzétett körlevélben számolt be. Az ötlet egyáltalán nem új, a törvényi alapjait már tavaly nyáron letette az előző Orbán-kormány. A 24.hu friss cikke szerint a Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásai után a polgármester arról is írt, hogy a rezsicsökkentés kifejezetten az önkormányzati társulásokat hozta hátrányos helyzetbe. Ami megintcsak nem egy új felismerés. A tabi fideszes polgármester levele ráadásul arra is utal, hogy a privatizációtól is tartani lehet.

A helyi viszonyokra lefordítva ez elég érdekes kanyart jelentene a Tettye Forrásház életében, hiszen 2009-ben, az időközi önkormányzati választás után éppen Páva Zsolték első botrányos húzása a Pécsi Vízmű erőszakos elfoglalása volt a céget irányító kisebbségi tulajdonostól. A francia hátterű Suez-csoporttal Pécs vezetése egy bécsi választott bíróság előtt egyezett meg a 3 milliárd forintos kompenzációban, amit az akkori Orbán-kormány csengetett ki a közösből. Szívesen, mert az egész illeszkedett a retorikájukba, mely szerint a közszolgáltatások jobb, ha állami, önkormányzati tulajdonban vannak. Bár, ebbe a retorikába elférnek a szinte gátlástalan koncessziók is, amiknek a nyertesei általában NER-közeli szereplők. (ld. hulladékgazdálkodás, autópályák.)

Na, de vissza az állami szerepvállaláshoz. A vízművek átadásának legnagyobb problémáját a Telex így foglalta össze: „A baj csak az, hogy az érintettek azt nem tudják, hogy az állam mennyi tulajdont kér mindezért cserébe a szolgáltatóktól. Az egyeztetéseken állítólag az önkormányzati szövetség azt akarta, hogy az állam akkor vigye a csöveket, de vigye az üzemeltető cégeket is, vagyis legyen övé a szolgáltatás teljes felelőssége." Vagyis a vagyont és a tényleges irányítást szívesen elvenné a Fidesz az önkormányzatoktól, viszont a fogyasztókkal inkább nem bajlódna. A I. Solymári Vízhiányos Napok azt is mutatják, hogy miért nem.

Az önkormányzatoknak az elkövetkező hetekben kell jelezni a kormányzat felé, hogy mik a „terveik” a vízműveikkel: behódolnak vagy szenvednek tovább?


#nagykötőjel

– ERDŐÉGETÉS: A 444.hu összeszedte, hogy a vagyonnyilatkozataik szerint melyik parlamenti képviselőnek van erdője, azaz áram- és/vagy gázhiány esetén ki tudná saját erőforrásokból megoldani a családi vityilló fűtését. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb erdőtulajdonos a fideszes padsorokban található, de van egy szem ellenzéki is: a pécsi Tóth Bertalan (MSZP).

A pécsi képviselőtestületben egyetlen potenciális erdőégetőt találtam: a fideszes Barkóczi Csabát, akinek a gov.pecs.hu-ról letölthető vagyonnyilatkozata szerint Kishajmás környékén van 1,9 hektáros erdőterülete.

  • Megszólalt Vicze Csilla az egykori Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője is a tűzifatörvény kapcsán: nem ért egyet a tarvágások engedélyezésével és szerinte az elégetendő fákat inkább a rászorulóknak kellene adni és nem az erőműveknek. | PannonTV
  • Kővári János nem pont ezeket a gondolatokat emelte ki volt frakciótársától, de szerinte szakmailag rendben mentek és rendben lesznek a Mecsekerdő Zrt.-nél a dolgok. Kérdés, hogy akkor eddig mi problémája volt az erdőégetéssel? | KJ/Facebook
  • Az aktuális helyzet legjobb gyorstalpalóját itt találtam. | lakmusz.hu

– PANELPROGRAM: Tavasszal megírtam, hogy milyen szép kis szövevényes hálón keresztül csorog a civileknek szánt támogatás pécsi Fidesz-közeli szervezetekhez is. Illetve a protoorbánista Összefogás Pécsért Egyesület környékére is csurrant-cseppent némi támogatás, amiből aztán Kővári János kampánya profitálhatott. Igaz, nem eleget, hiszen Kővári csak kikapott Mellár Tamással szemben. Ez jelentős részben a kertvárosi szavazókon múlott. Talán nem véletlen, hogy éppen itt lesz egy rendezvény a hétvégén az évtizedek óta polgármesteri ambíciókat dédelgető Kővári fővédnöksége mellett. A szervező pedig a Panelépületek Tagsága Egyesület, aminek a vezetője Varga Péter József, ÖPÉ-s, fideszes politikus.

A 2019-ben alapított egyesület eddig három beszámolót nyújtott be, ezek alapján csupán 28-30 ezer forint tagdíjakból származó bevételük volt a lezárt három üzleti évben. Ez most jócskán meg fog ugrani, ugyanis a Bethlen Gábor Alapkezelőtől 9 millió forint támogatásban részesültek áprilisban. Úgy tűnik, ebből már tellett a néhány napja létrehozott Facebook-oldalra és a szombati rendezvény ingyenpogácsájára is. Kíváncsian várom, hogy milyen további közösségi aktivitásokat terveznek!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth