#58 – Grundos tüntetések | Para rezsihírek | Vitatható vélemények

#58  – Grundos tüntetések | Para rezsihírek | Vitatható vélemények

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

432 - 445 - 446.

Üdv,
Ervin


#kispont

A PTE is meghozta a saját intézkedéscsomagját, összhangban a szeptember végén kiadott kormányrendelettel. Ezek szerint például:

  • legfeljebb 20 fok lehet az oktatási és irodahelyiségekben, valamint a kollégiumi szobákban, és nem lehet hősugárzót, egyedi melegítőket használni,
  • tilos lesz az elektromos bicikliket, rollereket, saját gépkocsikat az egyetemi hálózatról tölteni, csak a PTE flottájához tartozó járművek jelentenek kivételt,
  • elmarad az őszi szünet, a szorgalmi időszak december 2-án ér véget,
  • viszont a Klinikai Központ azon egységeire nem vonatkoznak a korlátozások, amelyek tevékenysége nélkülözhetetlen a folyamatos betegellátás biztosításához

Az intézkedések között szerepel az új szabályok betartásának ellenőrzése is, aminek a kivitelezhetőségével kapcsolatban vannak kétségeim.

Több mint 100 pontos javaslatcsomagot állított össze az önkormányzat, amivel megpróbálják megfogni a rezsiköltségeket. A tudósítások szerint azonban ezekből csak néhány a valóban kézzelfogható, rövid távon is eredményeket hozó döntés. A legtöbb egyelőre csak terv, például milliárdos hitelből indítanának közvilágítás-korszerűsítési programot. A konkrétumokról még politikai vita is várható, talán már a következő közgyűlésen, ami jövő kedden lesz.

  • Sajnos viszont az azért egyértelműen kiderült, hogy az aktuális kép borúsabb. Csak egy példa: egy hónappal ezelőtt még „csak” 3,5 milliárd forintos növekedésről volt szó a 2023-as áramszámla tekintetében. Most erre az új, körültekintőbb becslésre ez felkúszott 5,3 milliárd forintra.
  • Az egyik első bejelentett rezsiáldozat egyébként a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtára, ami november 11-én lesz nyitva utoljára.
  • Nemzeti energiacsúcsot szeretnének összehívni az ellenzéki városok vezetői, kérdés persze, hogy erre mennyire lesz nyitott a kormány. Tippelni persze tudok.

#nagykötőjel

– KIDOBVA: Bár a törvények nem korlátozzák annyira a tiltakozásban a szemétszállítókat, mint például a pedagógusokat, Pécsen is vadsztrájkot tartottak. Budapesti kollégáik többnapos akcióján felbuzdulva a Biokom 77 dolgozója nem vette fel csütörtök reggel a munkát. Egy erős hangvételű polgármesteri közlemény, és egy személyes találkozó után ideiglenes egyeszség született már aznap délutánra, így a közszolgáltatásban minimális volt a fennakadás. Azonban a szemétszállítók által követelt nettó 350-400 ezer forintos fizetés messze lehet. Az újabb egyeztetések egyelőre nem hoztak eredményt.

👷🏻
A hír legérdekesebb része számomra a Biokomnál is működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 tájékoztatása volt, mely szerint a szakszervezet nem tud segíteni a sztrájkban, mert a tavasszal megkötött bérmegállapodás (ami cafeteriát, juttatásokat is tartalmaz) tiltja nekik az ebben való részvételt, szervezést.

– KIMENNEK: A héten már nem csak az iskolák falai között, de a pécsi utcákon is tüntetni fognak tanárok közoktatásért. Csütörtök délután 15.30-ra a Leőwey Klára Gimnázium tanárai hirdettek közös flashmobot a Színház térre, vagyis a Pécsi Tankerületi Központ irodája elé.

A művészeti gimnázium tanárai élőláncot szerveznek a reggeli csúcsba, 7.15-re . A tervek szerint a forgalmat nem szeretnék akadályozni, de látványos lehet a megmozdulás a Petőfi utca és Kodály utca körforgalmánál.

Szintén péntek reggelre a Babits diákjai is egy élőláncot terveznek az iskolájuk elé. Az első és az utolsó akciónak központi eleme a mostani tüntetések himnuszává váló Mi vagyunk a grund c. dal lesz.

🤷🏻‍♂️
Bár hivatalos bejelentésnek nem találtam nyomát: már nem Páva Péter, a Pécsi Tankerület igazgatója. Pécs fideszes expolgármesterének, Páva Zsoltnak a testvére és több mint egy évtizeden át tartotta a pozícióját – minden kritika ellenére. A tankerület új vezetője szeptembertől már Tóth László Ákos, és egyelőre az ő elérhetősége megtalálható az kk.gov.hu aloldalán. Nem úgy, mint budapesti tankerületek esetében.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth