#63 – Közgyűlési trashkontent | Diákgrundos tüntetés | Konzultációs agyrombolás

#63 – Közgyűlési trashkontent | Diákgrundos tüntetés | Konzultációs agyrombolás
Nagyon sok varjú jött vissza a városba (frissítés: de ez egy csóka, ahogy több olvasó is jelezte), bizony mondom, hideg lesz!!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény: búcsúzni kell a mecseki müzlit színesítő gifektől. Például az ilyenektől. Ugyan csak néha, és csakis nyitóképként szoktam mozgóképeket betenni, de így is nehéz az elválás. Sajnos meg kell tenni, mert egyértelmű, hogy sokkal nagyobb eséllyel kerülnek a spam (esetleg promóció) mappába a hírlevelek, ha giffel indulnak. Szóval, viszlát gif-coverek! Az viszont elképzelhető, hogy a hírlevélen belül még találkozhatsz velük…

Üdv,
Ervin


#kispont

A novemberi közgyűlés (PécsMa, YouTube) átlagosra sikeredett: nem csak nettó 5,5 (bruttó 7,5) órás hosszával, de mérsékelt habzásával is. Voltak persze villongások és színvonaltalan hozzászólások szép számmal, de előbb a lényeg, aztán a jutalom:

1. Az egyik elfogadott előterjesztés (pdf) szerint a Tüke Busz dolgozói célzott rezsitámogatást (80-140 ezer Ft/hó) kapnak novemberben és decemberben, ahogy korábban a Biokom és a Délkom dolgozói. Más önkormányzati cégeknél is ez várható, de ott a társaságok ki tudják gazdálkodni ezt a juttatást.

🚌
Változik a buszmenetrend: Ezt ugyan csak bizottsági szinten tárgyalták, de a közgyűlésen is szóba került. A szokásos őszi menetrendet a kevés buszsofőr (csak 2022-ben 278-ból 36-an hagyták el a céget) és a magas üzemeltetési költségek (energiaárak), na, meg az állami normatív támogatás hiánya miatt nem lehetett visszaállítani iskolakezdéskor. Ahogy azt a csökkentett menetrend szeptemberi bevezetésekor jelezték is, az elmúlt hónapok tapasztalatai, lakossági visszajelzések tükrében módosítottak szerdától. Ez vajon tarthatóbb lesz?
🤷🏻‍♂️
EX-EK: A buszos előterjesztésnél megszületett az ülés legformabontóbb javaslata is. Bognár Szilvia, ex-dékás ex-alpolgármester szerint a Tüke Busz vezetésére fel kellene kérni Vitézy Dávidot, a fideszes közlekedési megfejtőt, hétfő óta már ex-államtitkárt.

2. Kerékpáros fejleményekről is szó volt a közgyűlésen. Egyrészt: tovább bővülhet az elektromos közösségi kerékpározási hálózat, dehhez felül kell vizsgálni az eddigi terveket, amire megszavazták (pdf) a 2,5 millió forrást. Valójában nem is biztos, hogy csak elektromos biciklikről (PécsiKe) van szó, a mikromobilitás más formái (rollerek) is szóba jöhetnek, de ez kormányzati döntésektől (kresz-módosítás) is függ. Másrészt: még egy korábbi közgyűlésen el kellett kaszálni a Kertváros – Belváros kerékpárút projektet, mivel a korábbi közbeszerzési eljárásokra nagyon magas ajánlatok érkeztek, és a pályázati forrást nem sikerült időben megnöveltetni (nem érkezett válasz a kormányzattól). Azonban így is voltak a projektnek lebonyolítási költségei, ezt a 2,5 millió forintot pedig ki kell fizetni (pdf) a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-nek városi büdzséből, mivel a pályázati pénzt vissza kellett utalni. Harmadrészt: a város sikeresen pályázott a Megyeri út kerékpáros fejlesztése projektre, 875 millió forint lesz (pdf) az Expo Center és Megyeri tér összekötésére. A Mártírok úti kereszteződésben (vagyis a vasúti átjárónál) jelzőlámpa irányítja majd a forgalmat. A fejlesztésnek elvileg 2023. június 30-ig kell elkészülnie.

3. Tovább tarthat és már biztosan drágább lesz (pdf) a Cella Septichora jelenleg zajló felújítása – és megnyitása óta esedékes javítása. A létesítmény szinte az elkészülte óta beázott, most ezt is orvosolják, azonban a kivitelezés során további problémák merültek fel. Az eredeti szerződéshez képest így már majdnem másfélszeresére drágult a projekt, ami ugyan 100%-osan pályázati forrásból valósul meg, viszont az emelést, egyelőre pont az ilyen célokat szolgáló hitelkeretből oldja meg a város. A teljes beruházás így már nettó 476 millió forintnál tart.

Trashkontent

  • Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) hat kérdéssel, interpellációval fordult Péterffy Attilához, ami fél órás kitérőt eredményezett a napirendi pontok között. A vasasi képviselőnek visszatérő témája – több közgyűlés óta –, hogy nem kapta meg a helyi „nyugdíjas bányász szakszervezet” a vasasi óvoda egyik helyiségét egy bulira, pedig korábban de. A hosszas huzavona végén a polgármester felolvasott egy részletet a 2019-ben felújított óvoda támogatási szerződéséből, mely szerint csak nevelő-oktató tevékenységre lehet használni az óvodát, ingyen sem lehet odaadni másra, különben vissza kellene fizetni a támogatást. A felvételt visszanézve, nem vagyok biztos benne, hogy a képviselő ezzel lezártnak tekinti az ügyet.
  • Határozatképtelen lett a testület az ülés vége előtt 20 perccel, ugyanis a képviselők jelentős része – az összes ellenzéki és független – elhagyta a termet. Csak 12-en maradtak, tehát, a városvezető frakciók soraiból is hiányoztak néhányan. Ezzel együtt a Fidesz frakcióvezetője – mivel nem volt ott – nem tudta benyújtani a korábban bejelentett, a polgármesteri hivatal belső ellenőrzési rendjét érintő módosítóját sem, amit pedig a városvezetés is támogatott volna. Rövid technikai szünetet követően visszatért pl. Sajgó György, momentumos képviselő, aki ezzel már bizonyította is, hogy volt értelme azt a bizonyos megállapodást megkötni.
  • A legcsodásabb gyöngyszemet, a fideszes Hári „Pántlikás” József – egyébként a városvezetés által befogadott – módosítójának TŰPONTOS megfogalmazását a végére tartogattam. Ha idáig elolvastad, akkor mindenképpen megérdemled ezt a 30 másodperces jelenetet, a képviselőről, aki egy kisebb kihagyással már legalább 12 éve a pécsi rendeletalkotás motorja. Videó itt.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth