#67 – Lezárt szavazásokba | Ajándékok kariba | Cenzúrázott cenzorokba

#67  – Lezárt szavazásokba | Ajándékok kariba | Cenzúrázott cenzorokba
Nem győzöm hangsúlyozni: ha felveszed a feladót a névjegyzékbe, akkor hírlevél sose kerül a levélszemétbe!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal is csak az előfizetők és a tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

1, Az előfizetők és a tagok döntöttek: 2023-ban is a Pécsi Közösségi Alapítvány kapja a hírlevél bevételének 10%-át. A másik két finalista a Diverse Youth Network és a Mosolymanó Egyesület volt. Egyébként: a szavazásra jogosultak 43%-os részvétele mellett a szavazatok 53%-ával PKA nyert.

2, Látszik, hogy nem vagyok jó sales-es, mivel egy olvasói megkeresés döbbentett rá, hogy éves mecseki müzli előfizetés is kerülhetne a fa alá. Szóval, ha ajándékoznál valakinek (esetleg magadnak) 2023-as előfizetést, tagságot, akkor ezeket most kedvezményesen, 10 hónap áráért december 20-ig begyűjtheted. Ez egy nagyon exkluzív, kézműves dolog, és kinyomtatható ajándékkártya is jár hozzá. Ha érdekel, akkor írj egy válasz e-mailt!

Üdv,
Ervin


#közgyűlés

Mindössze három napirendi pontot tárgyaltak a szerdai rendkívüli közgyűlésen, ami így is nettó három órásra sikerült. A közvetítést elolvasni itt, míg visszanézni itt lehet.

  • A hétfőn beharangozott építményadó-csökkentési program kapcsán a városvezetés is elismerte, hogy szimbolikus, gesztus értékű döntésről van szó, de a jelenlegi helyzetben ezekre is szükség van. A 2012-ben behozott adótípusra vonatkozó kedvezmények rendszerét az elmúlt tíz évben többször bővítették, de most az 50 négyzetméter alatti magántulajonban és -használatban lévő ingatlanokra el is törölték ezt az adófizetési kötelezettséget. Az ötven négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok továbbra is sávosan adóznak, ezeket most tovább szabdalták. Érdemes a jelenleg hatályos (pdf) és január 1-jétől hatályba lépő (pdf) rendelet táblázatait (megfejetőkulcsát) összehasonlítani. Összességében a pécsi lakóingatlanok 95%-a jut valamilyen kedvezményhez, 122 millió forint fog így kiesni a költségvetésből, de ezt az iparűzési adóból származó bevételek kompenzálják. Az intézkedéssel az adózóknak nem lesz dolga (adatbejelentés), csak a városi adóirodának. Ami mégiscsak 57 ezer ügyet és – ahogy az előterjesztés is említi –  57 ezer határozat kiküldésének előállítási és postaköltségét jelenti.
🤷🏻‍♂️
Bár a fideszesek baloldali szemfényvesztésnek, kommunikációs blöffnek minősítették a rezsicsökkentést, mégis megszavazták.
  • Rendkívüli lakásfenntartási támogatást vezet be (pdf) a város, amit a pécsi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló, egyszemélyes háztartásban élő és gyermeküket egyedül nevelők igényelhetnek. A 2023. január 20. és 2023. március 31. között egyszeri 50 000 forint pénzbeli támogatásra jogosultak azok a pécsiek, akik egyszemélyes háztartásában a havi jövedelem nem haladja meg 71 250 Ft-ot, továbbá azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy gyámok, akik háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 62 700 Ft-nál alacsonyabb.
👬
A városházi ellenzék legnagyobb kritikája a rendelet kapcsán: nem elég széleskörű, illetve ki kellene terjeszteni a munkájukat elvesztő családosokra is. Itt többen is felemlegették, hogy az álláskeresési járadék Magyarországon csak három hónapig jár, ez az amit első körben és kormányzati szinten kezelni kellene. És az is felmerült, hogy az egyedülálló szülőket a magyar állam eleve hátrányosan különbözteti meg.
  • Visszavásárolná az egykori Áper-laktanyát a városvezetés, amihez 1 milliárd forint rendelkezésre álló hitelkeretet kell igénybe venni. Kicsit úgy tűnt mintha meglepetésként érte volna a városházi ellenzéket – köztük a megyei városfejlesztési biztost – az előterjesztés, pedig lényegében már nyáron tárgyalta a közgyűlés, hogy ipari parkot lehetne itt létrehozni. Sőt, a visszavásárlás módjáról is érdemben esett szó: 23 hektárt tud megszerezni a város egy csődeljárásban. Ruzsa Csaba alpolgármester érvelése szerint ez a befektetés bőven meg fog térülni, ráadásul a vásárlás feltételes: csak akkor valósul meg, ha a telek rekultivációjára nem kell költeni. De ennél egy még fontosabb kulcsmondat is elhangzott: a gödi példát el kell kerülni. Vagyis azt, hogy olyan aggályos beruházás valósuljon meg, amit a kormányzat erőszakol rá a városra. Az indoklás szerint a terület visszavásárlásról most kellett dönteni, mert egyébként bizonytalan, hogy az 500 milliós követeléséből bármit be tud majd hajtani a város az összességében 5 milliárdos tartozást felhalmozó cégen.
👨🏻‍🎓
A fideszes képviselők azt is nehezményezték, hogy miért nem az egyetemmel egyeztetve, pályázati forrásokból valósul meg a korábban ide tervezett a Science Park. Ennek egyébként viszonylag ismert oka van: az a beruházás már elkezdődött a Nyár utcában, egyetemi területen belül.

#nagykötőjel

– CENZÚRAGÉT: Biztos volt már durva bulijuk, de talán sose kavart még akkora botrányt a hirdi Napsugaras Ősz Asszonyklub Egyesület hagyományos karácsonyi ünnepsége, mint múlt vasárnap! A Fidesz-közeli Pécs Aktuál cikke szerint az önkormányzati média és a polgármester „„kicenzúrázta”” a terület érintett képviselőjét. Erről maga az érintett képviselő számolt be a lapnak. A cikk egyik szépséghibája, hogy az önkormányzati újság képein szerepel az érintett képviselő. Igaz, a 20-ból csak 3-on azonosítható be, de nyomokban más képeken is látszik. A Pécs Aktuál és az érintett képviselő azt is nehezményezi, hogy a három mondatból álló szövegbe nem fért bele, a legendásan terjengős felszólalásairól is ismert érintett képviselő mondandója, valamint az, hogy az érintett képviselő is támogatta a rendezvényt. A cikk másik szépséghibája, hogy összemossa Péterffy Attila posztját az eseményről, aminél öt képből egy képen látszik az érintett képviselő. A Pécs Aktuál cikkének viszont erénye, hogy azt azért megemlítik: az érintett képviselő közösségi médiás képein nem látszik az eseményen résztvevő alpolgármester.

📸
Egyébként az ügy a klasszikus fától az erdőt esete. A legnagyobb probléma az önkormányzati tulajdonú média és a polgármester közösségi médiás posztjai között viszony: ugyanazok a képek előbb bukkantak fel Péterffy Attila Facebook-oldalán, mint a PécsMa.hu-n.

– OTTSEVOLT: Bár múlt csütörtökön országos tanár/diáksztrájk volt, ennek a helyi médiában nem igazán volt reprezentációja. A tudósítást persze nehezítette, hogy tiltakozásokat nyilvánosan nem is jelentik be előre a pedagógusok, így aktívan keresni kellett a szakmájuk becsülete mellett kiálló pécsieket is. De azért a PécsMa.hu-nak sikerült. És azok a napi 10-20 cikket is megjelentető újságok, ahol nem volt semmilyen beszámoló a tiltakozásokról: bama.hu, pecsiujsag.hu, pecsaktual.hu, pecsistop.hu, bahir.hu.

🗞️
A Telexen két rövid, kapcsolódó pécsi anyag jelent meg: a művészeti gimi polgári engedetlenkedőiről és az ülősztrájkoló diákokról. Ezen kívül még például egy pécsi tanárnő tankerületnek címzett nyílt levelét, a kodályosok nyílt levelét, a Babits tanárainak videóját, a Janusosok fotóit lehetett volna újságíróként – akár a fotelből – feldolgozni.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth