#68 – Csökkentett üzemmódok | Ingyenes ajándékok | Menesztett pedagógusok

#68 – Csökkentett üzemmódok | Ingyenes ajándékok | Menesztett pedagógusok
Lokális multikulti I. (2022), digitális vegyes technika – 12 000 EUR

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők, a támogató tagok és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Nincs ez mindig így! Mindig a teljes hírlevelet szeretnéd? Válts támogató tagságra vagy előfizetésre!


#aszerk.

A témák nem túl ünnepiek, de a közelgő karácsony alkalmából mindenki a teljes verziót kapja az e heti müzliből. Ez az idei utolsó rendes hírlevél, mivel jövő héten csökkentett üzemmódban jelentkezem. Megpróbálok egy kicsit pihenni és visszavenni a hírlevél írásából is, ami nem lesz könnyű, mert – be kell ismerni – függőséget okoz. Remélem, az olvasása is!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– NYITNIZÖLD: A bezárt tíz pécsi postahivatalból három újranyitásáról egyezett meg a városvezetés az állami tulajdonú szolgáltatóval. A pontos nyitást még nem közölték, de 18 hónapos üzemeltetés 81 millió forinttal dobja meg a városi költségvetést. Ennek köszönhetően a Puskin téri és Illyés Gyula utcai hivatalok mellett a hirdi posta is újra várja majd a csekkfeladókat. Vagyis valamikor jövőre megint lesz postahivatal a keleti városrészben.

💌
Nem csak Pécsen nyitnak hasonló konstrukcióban újra postahivatalok. Ami ennek tükrében még érthetetlenebb: előzetesen miért nem konzultált az érintett településekkel a Magyar Posta?
🤷🏻‍♂️
A keleti városrész, konteóterjesztő, ex-jobbikos képviselője, Hencsei Zsolt 2-in-1 bejegyzésében Péterffy Attilára hivatkozik, de egy mesteri csavarral Hoppál Péternek köszöni a közbenjárást. Aki ugyan nem válaszolt a levelére, de egy rendezvényen beszélt vele.

– NARANCSSZAPPAN: Eddig csak budapesti tanárokat rúgtak ki, de most a pécsi művészeti középiskola határozatlan idejű polgári engedetlenségben részt vevő dolgozói közül Tölgyfa Gergely közalkalmazotti jogviszonyát szüntette meg a Pécsi Tankerület. Ezt viszonylag egyszerűen és jogszerűen tudták megtenni, mert a dráma- és színjátékot oktató tanár – és osztályfőnök – még a próbaidejét töltötte az intézményben. Megkerestem a tankerület vezetőjét is, aki küldött egy válaszlevelet, és érdemi válasz nem érkezett a kérdéseimre, de a telexes cikket azért frissítettük. Ugyanakkor a még tiltakozók – most már csak öten – folytatják a polgári engedetlenséget.

🟠
Tölgyfa Gergely, aki az egyik legnagyobb őszi tüntetés arca is volt, minden egyes polgári engedetlensége alatt egy-egy miniakciót is összehozott. Ezúttal búcsúajándékot adott: egy színházpedagógia-könyvet Szabadságprojekt az iskolában címmel, míg a tankerület vezetőjének egy házi készítésű natúr szappant, amin egy darab szárított narancshéj volt.
👨🏻‍🎓
Nyílt levélben álltak ki pedagógustársaik, az oktatás ügye mellett a pécsi Leőwey Klára Gimnázaium tanárai, legalábbis a levelet 60-an írták alá. | pecsma.hu

– VÁLTÁSKA: A város Paris Hiltonja, vagyis Hoppál Péter is új kihívások elé néz, ugyanis a hivatalos verzió szerint Csák János miniszter kezdeményezésére kormánybiztos lehet a kulturális államtitkárból. Hogy pontosan mi lesz a feladata, Orbán Viktor szerdai meglepetés stand-upja során még nem derült ki, pedig az Index rákérdezett. Aztán csak született egy közlemény, mely szerint olyan fontos feladatok kapcsolódnak majd a 24. kormánybiztosi pozícióhoz, mint „a 200 éve született Petőfi Sándor költőre emlékező Petőfi 200, a Kölcsey Ferenc által 200 éve írt Himnuszról szóló megemlékezés, vagy a százéves modern török államiság előtt tisztelgő magyar–török évad.” Nem is értem, hogy miért nem több biztost neveznek ki erre a sok feladatra?!?!

🗞️
Nem mondom, hogy derült égből érhette Hoppált a váltás, de hétfőn még nagyon optimista kisugárzású, a kormányzati propagandát példaértékűen felmondó interjú jelenhetett meg a politikussal. | magyarhirlap.hu

– MÉGERŐSEBB: Két év csökkentett üzemmód után nagyot bővülve folytatódik az Erősödő Civil Közösség (ECK) program. Hamarosan új pályázatokat hirdetnek meg, várhatóan februártól. A teljes program ezúttal is három évre szól, viszont változás, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a civileknek szóló képzésekre és fejlesztésekre. Újdonság még, hogy nemcsak Baranya, Tolna és Somogy megyében megvalósuló kezdeményezésekkel lehet majd pályázni, a program nyitott lesz minden magyarországi civil közösség számára. De a legnagyobb újdonság, hogy a támogató és együttműködő partner nem az elsősorban Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány, hanem a The German Marshall Fund of the US lesz.

🙊
Az ECK miatt a pécsi alapítvány 2017 óta folyamatosan kormánypárti támadások célkeresztjében találja magát. Az egyik legemlékezetesebb sajtótájékoztatón a három helyi fideszes Péter (Hoppál, Csizi és Csizmadia) migrációt koordináló kampányközpont (?) létrehozásával vádolták meg az Emberség Erejével Alapítványt. Ennek az állításnak a zéróhoz közelítő valóságtartalma azóta talán még egyértelműbb, ráadásul a civilek pert is nyertek a méltatlan nyilatkozatot elfogadó önkormányzat ellen.

Tetszik, amit olvasol?
Kérsz még mecseki müzlit? Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

– SZÁLLIDE: Négycsillagos szálloda lesz az egykori Aranyhajó Fogadóból. A beruházásnak eredetileg egy évvel ezelőtt kellett volna elkészülnie (sőt, elhangzott a 2019-es céldátum is), de a kivitelezés nem várt akadályokba ütközött. Ebből a legismertebb – bár biztosan nem a legnagyobb – a viharos, az állványzatot a Király utcára döntő szél volt. A kétszáz éves épület 29 szobásra és összesen 800 négyzetméteresre bővült most.

A szálloda Palatinus Boutique Hotel néven üzemel, és a névből is sejteni lehet, hogy nem önálló projektről, hanem a hamarosan szintén megújuló, szomszédos Palatinus Grand Hotel kistestvéréről van szó.

Azt pedig a valaszonline.hu nemrég listázta, hogy a Czéh-Tóth Márk érdekeltségébe tartozó projektek összesen 4,5 milliárd forint állami támogatást kaptak. A nagyobb falat, azaz a Palatinus Grand Hotel felújításáról, bővítéséről szóló közbeszerzést eredménytelenül zárták le még idén nyáron. A beérkezett legjobb ajánlat is meghaladta a rendelkezésre álló összeget, de ezek nincsenek részletezve a nyilvános dokumentumokban. Viszont egy feladatrészre nem sokkal később sikerült nyertest találni. A meghívásos eljárásban nyertes kivitelező pedig a korábbi eljárásban is szereplő cég volt, akik meglehetősen szűk határidő (7 nap) mellett is tudtak egy jó ajánlatot a bontási feladatokra.

⚖️
Az Aranyhajó megvásárlását nem egy furcsaság övezte, de a legsúlyosabb, hogy a vételár soha nem is érkezett meg az eladóhoz, vagyis a Pécsi Vagyonhasznosítóhoz. A Bánki Erik ügyvédjeként számon tartott, a PVH-nak akkoriban dolgozó jogász letéti számláján landolt a pénz, de évekig nem is igazán kereste az önkormányzati cég vezetése. Az ügyben még nem zárult le (információim szerint érdemben el se indult) a pécsi ügyvédi kamara vizsgálata, de egy pótmagánvádas eljárás hamarosan elkezdődik. Köztük több ismerős vádlottal.

#közszolg

 • Így változik a buszok menetrendje január 9-ig. | tukebusz.hu
 • Így lehet a két ünnep között elérni a víziközmű-szolgáltatót, aminek szép csendben megújult a weboldala. | tettyeforrashaz.hu
 • Így néz ki a Szőnyi Ottó utca 10 millió forintból megújult útburkolata. | biokom.hu
 • Így nem változik a hulladékszállítási menetrend az ünnepek alatt, de az ügyfélszolgálatokkal, hulladékudvarokkal kár próbálkozni. | delkom.hu
 • Így néz ki a 2023-as vásárnaptár. | pvh.hu

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón a PEAC készülő kézilabdacsarnokának a szerkezeti elemei láthatóak a Stadion utcában, a PMFC-stadion és az egy éve átadott műfüves gyakorlópályák között. A teljes terület már évek óta a PTE-hez tartozik, és a „Sportsziget” néven futó intézményfejlesztési projekt része az új csarnok is. Ami jelentősen módosult az eredeti, precovidián tervekhez képest – például a 2019-es városi sportkoncepció szerint – már a stadiont is le kellett volna bontani. Ehhez persze a PMFC-nek is költöznie kellene egy új helyre, de azt a beruházást tavaly karácsonykor elkaszálták.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

A mecseki müzli csak akkor lesz fenntartható, ha lesz elég előfizető (1190 Ft/hó) és támogató tag (1990 Ft/hó). Egyelőre nincs. Ha tetszik, amit olvasol, akkor segíts! Részletek itt.


#idézett1

A szelet megállítani nem tudjuk, de szélmalmot tudunk építeni

Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára a 2022-es Baranya TOP100 kiadványban


#idézett2

Nálunk 2011 óta nem épült új szélerőmű. Sőt, 2016-től már csak a településhatártól számított 12 kilométeren kívül létesülhetne. Ilyen terület viszont Magyarországon nincs. Az építkezés tehát gyakorlatilag lehetetlen.

Méhes Martina, az Energiaklub környezetvédő szervezet szakmai és ügyvezető igazgatója egy néhány nappal ezelőtti konferencián


#gyűjtő

 • Meggyújtották a Széchenyi téren a negyedik adventi gyertyát is, ezt már a megyéspüspök. | pecsiegyhazmegye.hu
 • Robot segítségével végeztek mellkassebészeti beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, az országban először. | univpecs.hu
 • Kulturális turizmusának elismeréseként kapott díjat Pécs városa az Art is Business magazintól és közösségtől. | artisbusiness.hu
 • 2012, kulturális emlékezet, Pécs, Hallgatói Hálózat, Jelenkor, tárca. | jelenkor.net
 • Abszurd árverésen jártam, a legtöbb esetben lefelé száguldottak az árak, és 175 Ft-ért szereztem egy napszemüveget! | telex.hu

Tetszett, amit️ olvastál? Segíts!

 • Oszd meg a hírlevelet és mesélj róla másoknak! Mondd el nekik, hogy bármikor feliratkozhatnak! Itt.
 • Legyél te is támogató tag vagy előfizető! De csak akkor, ha tetszik és még sok mecseki müzlit szeretnél a postafiókodba. Több infó itt.
 • Véleményed van a hírlevélről? Valamit rosszul írtam, esetleg valami fontos kimaradt? Írd meg egy válaszlevélben!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth