#96 – Hamisított cenzúrázás | Ellenzéki kihívás | Fenntartható növekedés

#96 – Hamisított cenzúrázás | Ellenzéki kihívás | Fenntartható növekedés
Kézműves kézbesítés by MM

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Ahogy néhány hónapja is jeleztem: az előfizetőknek köszönhetően jelenlegi formájában már fenntartható a hírlevél. Azt is sejtem egy ideje, hogy merre lenne érdemes növekedni. Az irányt pedig a legutóbbi felmérésre adott válaszaitok is megerősítették. Szóval, most azon leszek, hogy egy (fizetett) gyakornok segítségével bővítsem a Mecseki Müzlit. Ha te olyasvalaki vagy (esetleg tudsz valakit), aki

 1. nappali tagozatos hallgató a PTE-n,
 2. érdekli az újságírás,
 3. szerinted passzolna a Mecseki Müzlihez,

akkor jelentkezz (illetve, továbbítsd neki ezt az e-mailt)! Jelentkezni az info@mecsekimuzli.com címre küldött saját szövegekkel és egy kísérőlevéllel lehet július 30-ig.

Üdv, 
Ervin


#közgyűlés

Rendkívüli, de már júniusban bejelentett közgyűlésen fogadták el az új lakásrendeletet, ami – nem meglepő módon – az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, használatáról és elidegenítéséről rendelkezik. Szakmai és politikai vita is kerekedett: ezekről a PécsMa részletesen beszámolt, de a teljes közvetítés itt is visszanézhető. A lényeg:

 • Az előterjesztő témafelelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos szerint az új lakásrendelet nem tökéletes, de egy jó irányba tett fontos lépés.
 • Szerinte hosszú társadalmi egyeztetés előzte meg és a korábban elfogadott lakáskoncepcióra épül.
 • Sok gyakorlati változást hoz: például a bérlőktől az önkormányzat tulajdonába kerülnek a mérőórák, így már követni lehet a közüzemi tartozásokat.
 • Minimális jövedelmi feltételei lesznek a bérbeadásnak (pl. szociális bérlakás esetében a nettó minimálbér 30%-a), mert a nemzeti vagyon védelméről szóló szabályozás szerint nem lehet olyan szerződést kötni, ami az önkormányzatnak kintlévőséget okoz.
 • Az alpolgármester szerint akiknek ennyire alacsony a jövedelme azok önálló életvitelre is képtelenek, az ő segítésük összetett szociálpolitikai beavatkozást igényel.
 • Nyőgéri szerint nagyon sokan jogcím nélküliek a korábbi városvezetés mulasztásai miatt, így ha nincs az új lakásrendelet, akkor ezeket bérlőket a hatályos törvények szerint ki kellene lakoltatni. Ezt mindenképpen el akarják kerülni.
 • Az egyeztetések hiányáról szóló kritikákra Nyőgéri azt is elmondta, hogy a kritizálók egy része (fideszes politikusok, jelenleg tanácsadóként tevékenykedő egykori képviselő) döntési pozícióban egyáltalán nem egyeztettek az érintettekkel, de még az illetékes bizottságok tagjaival sem. Az alpolgármester szerint nem csak a minimumfeltételek teljesültek, de annál szélesebb társadalmi egyeztetés zajlott.
 • A Város Mindenkié és a Pécs Civil Lakhatási Szövetség nevében szót kért és kapott Konkoly-Thege Júlia is, aki a képviselőkhöz eljuttatott nyílt levelüket olvasta fel. (Ezt a szituációt mondjuk elég nehéz elképzelni egy fideszes többségű önkormányzat ülésén…)
 • Az AVM szerint a lakhatási problémák orvoslására létrehozott négy munkacsoportból három lényegében nem is működött, a rendelet tervezetét későn kapták meg, így a javaslataik közül nem mindegyiket tudták előterjeszteni. De azt is elismerik, hogy megjelentek a rendeletben olyan módosítások, amiket ők szorgalmaztak. 
 • Szerintük továbbra sem átlátható a terület, visszaélésekre ad lehetőséget és hatályos jogszabályokkal is ütközik a rendelet, ezért törvényességi észrevételek sokasága várható.
 • A fideszeses politikusok szerint bérlakásépítés, -felújítás kellene, hogy a piaci bevételekből fenntarthatóak legyenek a szociális szolgáltatások.
 • A városvezető frakciókból felhívták a fideszesek figyelmét, hogy erre kormányzati stratégia és források kellenének. Ráadásul a megyei városok szövetsége készített erre vonatkozó javaslatot, de nem fogadta be azt a kormány. 

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth