A hekkertámadásokkal a tárhelyszolgáltatókat is el akarják riasztani az online ellenzéki újságoktól

A hekkertámadásokkal a tárhelyszolgáltatókat is el akarják riasztani az online ellenzéki újságoktól

Az elmúlt hetekben tucatnyi ellenzéki és független online magyar médiaterméket ért sorozatos túlterheléses támadás. A pécsi önkormányzati tulajdonú PécsMa.hu és a tárhelyüket biztosító cég példája megmutatja, hogy a hekkerek milyen járulékos veszteségeket tudnak okozni. Egy ilyen támadás például a szolgáltatónál lévő webáruházaknak és más profitorientált oldalaknak is károkat okoz a kieső hirdetések és bevételek miatt. Ez aztán arra késztetheti a tárhelyszolgáltatókat, hogy a saját maguk és ügyfeleik üzleti érdekében megváljanak a problémás médiatermékektől. Az egyik ilyen szolgáltató, az Elin.hu Kft. ügyvezetője részletesen beszélt a Telexnek a támadásról, a szempontjaikról és a lehetőségeikről.

Túlterheléses támadások miatt az elmúlt hetekben több magyar ellenzéki, független újság is hosszabb-rövidebb időre elérhetetlenné vált. A Media1 múlt hétfőn kilenc oldalról számolt be, majd nem sokkal később maga a médiapiaci hírekkel foglalkozó oldal is leállt. Április 19-én is újabb oldalak váltak elérhetetlenné a megsokszorozódott forgalom miatt, amire felkészülni lehet és kell, de gyakran aktív védekezésre is szükség van. Ráadásul ezek a támadások ilyenkor nemcsak egy-egy oldalra, hanem a szolgáltatók teljes infrastruktúrájára hatással lehetnek.

A Telex információi szerint az április 20-i újabb támadási hullámnak több érdekes eleme volt. A támadók az egyik szolgáltatónál az incidens közben taktikát váltottak, és az általános túlterheléses támadás helyett egy konkrét médiaterméket támadtak meg, az önkormányzati tulajdonú PécsMa nevű oldalt. Ráadásul üzenetet is hagytak a hozzáférési naplóban: megneveztek több oldalt, úgy tűnik, tudatni akarták, hogy melyek a szerintük nemkívánatos médiaszolgáltatók. Az esetről Pécs ellenzéki polgármestere is beszámolt, a politikai szálat is lebegtetve.

A támadás módja és célpontja is változott menet közben

Póré László, a PécsMa.hu-t kiadó önkormányzati cég vezetője a Telexnek elmondta: csütörtökön délután még kétkedve fogadta a hírt, hogy pont őket szemelték ki a hekkerek. Aztán kiderült, hogy az oldal visszaállítása nem lesz egyszerű, ugyanis a tartalmakat egy teljesen új tárhelyre kell költöztetni. Az átállás önmagában is hosszú órákig tartott – több mint egy évtizedes archívumról van szó – és a rendszerekhez még napokig nem tudtak teljeskörűen hozzáférni a munkatársak.

Tárhelyszolgáltatójuk, az Elin.hu Kft. ügyvezetője, Gede Zoltán a Telex megkeresésére azt mondta, hogy ők a világ legnépszerűbb tartalomkezelő szoftverére, a Wordpressre specializálódtak. Éppen ezért a különböző botnetes támadásokra (amikor fertőzött gépek tömegét hálózatba szervezve irányítanak egy oldalra nagy forgalmat) felkészültek, ezeket rutinszerűen szűrik.

„A múlt szerdai és csütörtöki teljesen más, célirányos támadás volt a terheléselosztó szerverünk ellen. A támadás módja és célpontja is változott a támadás alatt”

– mondja az ügyvezető. Ebből arra következtetnek, hogy a támadók figyelték a facebookos kommunikációjukat, ugyanis a nagyjából hatezer weboldalt kiszolgáló cég ott próbálta részletesen tájékoztatni az ügyfeleit az incidens közben. Ez a jövőben biztosan változni fog, és nyilvánosan csak minimális tájékoztatást adnak a védekezésről, míg az ügyfeleik zárt kommunikációs csatornákon kapnak majd részletes információkat – mondja.

Üzenetet is hagytak

Gede Zoltán szerint a támadásokban egyértelmű „üzenetet” is megfogalmaztak a hekkerek: négy nemkívánatos oldalt, négy médiaterméket jelöltek meg célpontként. Ezt az üzenetet a hozzáférési naplóban, vagyis a lekért webcímeket tároló fájlban vették észre, mivel ezek mintaszerűen visszatértek. A lekérések számát és ezzel együtt a támadás intenzitását jól mutatja, hogy normális esetben naponta 100-150 megabyte-os szövegfájl szokott így keletkezni, míg ez az adatállomány most fél óra alatt 9 gigabyte-ra hízott.

„Nevezhetjük üzenetnek is, de vannak ügyfeleink, akik zsarolásnak mondják. Üzleti károkat okoztak a támadók, miközben tudtunkra adták, hogy kik vannak a célkeresztben”

– mondja a cég ügyvezetője, hozzátéve, hogy technikailag egy ilyen lekérdezésforma nem jellemző és nem is véletlen következménye.

Egyelőre időhiány miatt nem tudtak feljelentést tenni, de már felvették a kapcsolatot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) munkatársaival. Az okozott kárt nehéz megbecsülni, de a cégvezető úgy látja, hogy az ügyfeleik megértők voltak.

Webáruházaknak is kárt okozhattak, a PécsMa.hu-t elköltöztették

Arányaiban nagyon sok a webáruház vagy más bevételt termelő weboldal náluk, a támadás miatt időszakosan kialakult kiesés a virtuális és dedikált szervert bérlőket is érintette. Közülük sokan weboldalakat, webáruházakat üzemeltetnek, könyvelők, fejlesztők vagy épp a vállalatirányítási rendszerüket futtatják náluk.

„Ügyfeleink visszajelzése alapján, a visszafogottabb gazdasági környezet miatt arányaiban jelentősebb lehet az okozott kár nekik, de ezt nehéz megbecsülni, mert több részből tevődhet össze. Például a hirdetések költsége, az adott napi várható bevétel egy része” – az ügyvezető hozzáteszi, néhány ügyfelük sajnos távozott az elmúlt napok támadásai miatt, de reménykednek, hogy a jövőbeni fejlesztésekkel újra elnyerhetik a bizalmukat.

Ugyanakkor a közvetlenül támadott négy weboldalt és az önkormányzati tulajdonú PécsMa.hu-t kénytelenek voltak elköltöztetni a saját hálózatukból. Gede Zoltán azt is mondta, hogy valószínűleg megszűnik majd az üzleti kapcsolat köztük és a megtámadott médiaszolgáltatók között, de mivel havi és éves előfizetésekről van szó, ezt egyelőre még nem tudják biztosan.

Az EU-n belül viszonylag kis jelentősége van annak, hogy hol tárolják egy-egy online médiatermék adatait, de a sajátos magyar médiahelyzet miatt érdemes egy analóg példán elgondolkodni. A helyzet kissé sarkítva ugyan, de mégiscsak arra hasonlít, hogy a Magyar Hang indulása óta nem talál magyarországi nyomdát, amelyik vállalná a lap nyomtatását.

Múlt pénteken megkerestük a rendőrséget a kérdéseinkkel, de egyelőre nem kaptunk válaszokat. Tavaly márciusban hasonló támadást szenvedtek el kormányközeli médiumok is. Abban az ügyben a rendőrség felfüggesztette a nyomozást, mivel „az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”.

A cikk eredetileg a Telex.hu-n jelent meg.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth