Benyújtott számlák, iskolafront, szalonnaküldetés – itt a mecseki müzli -2. száma

Benyújtott számlák, iskolafront, szalonnaküldetés – itt a mecseki müzli -2.  száma
A kép csak illusztráció, ilyen elvárásokkal állok neki a szalonnakeresésnek | Fotó: Gűth Ervin

Ez itt a mecseki müzli hírlevél, ami minden csütörtök reggel érkezik. Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És fel is iratkozhatsz.

#aszerk.

Az elmúlt pár napban nyilvános tesztfázisba jutott a hírlevél, mivel olyanok is feliratkoztak, akiket személyesen nem is ismerek. Vagyis, nem én meséltem nekik a mecseki müzliről, hanem ti továbbítottátok valamelyik számot, vagy linket. Köszi, innen tényleg szabad. És persze, üdv az újaknak!

Bár, még továbbra is alakul, hogy mivel és hogyan foglalkozok majd. Ezzel kapcsolatban is minden javaslat jöhet. Mire volna igény, ugye. De azt is írjátok meg, hogy az eddigi hírlevelekben mi nem tetszett, és mi volt az, amit valamiért el sem olvastatok? Több ilyen jelzés jött eddig is, ezeket természetesen átgondolom.

Egyébként, az e heti müzli nem szándékosan lett oktatáshangsúlyos, egész egyszerűen ezek voltak szerintem a legfontosabb, figyelemre méltó hírek a héten. Nem kizárt, hogy a jövőben egy-egy számnak szándékosan lesz majd valamilyen fő témája, fókusza. Van is néhány ötletem. A felépítésük egyébként a mostanihoz hasonló lenne, talán csak egy kicsit rendezettebb. De majd meglátjuk.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– BENYÚJTOTTÁK A Tüke Busz előző vezetése csúnya taposóaknát hagyott az új vezetésnek az MSZP-közeli Pécsi Stopon megjelent, szerző nélküli cikk szerint. Röviden: korábban az önkormányzati cég egyik vezetőjéhez köthető vállalkozással kötött gumiabroncs-beszerzési és szervizszerződést a Tüke Busz. Az átvilágítás után ezért mennie kellett, sőt feljelentés is lett az ügyből. Csakhogy a számlákat rendszerint késve fizette ki a Tüke Busz az említett vállalkozásnak. A fizetési késedelemért pedig egy uniós irányelvnek köszönhetően 40 eur/számla pótdíjat lehet követelni. Ennek az egyébként jogos igénynek behajtására addig nem került sor, amíg a „családi kapcsolat" működött, de most „valamiért" és évekre visszamenőleg mégis. A Tüke kénytelen volt kifizetni 6 millió forintot, és most az új cégvezetés azt is vizsgálta, hogy amúgy miért nem fizetett időben a Tüke Busz, hiszen a pénz rendelkezésre állt. A cikk megfogalmazása szerint úgy tűnik, hogy „vezetői döntések alapján nem fizették ki ezeket a számlákat időben".

– DASMODELL Sajnos az országos sajtó radara alatt maradt, hogy Bódis József, a PTE volt rektora gyakorlatilag magára vállalta a modellváltás szellemi anyjának szerepét. Na jó, kicsit úgy tűnt, hogy menőzik, de azért azt is elmondta, hogy a gondolat, mely szerint az egyetemek stabil működésének, fejlődésének a saját vagyon a záloga, konkrétan a PTE egyik tanárától van. A jelenlegi felsőoktatásért is felelős államtitkár megint hazai pályán mozgott a sajtótájékoztatón, ugyanis ő a pécsi egyetemet augusztus 1-je óta már fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnöke is. Mindenesetre érdekes lesz nézni, hogy mi és hogyan valósul meg az ígéretekből, hiszen az 1500 milliárd forintnyi EU-s mézesmadzag már nem fog valószínűleg bejönni. Ugyanis ez volt az egyik első célkitűzés, amiről lemondott a magyar kormány, hogy könnyebben juthasson pénzhez. Mondjuk egyelőre így sem sikerült, kicsit még csuklóztatják ezzel a jogállamiság dologgal Orbánékat. Bódis azért bizakodó, hogy lesz uniós forrás a fejlesztésekre. Azt pedig Palkovics miniszter ígérte meg, hogy az előzőhöz képest a következő tanévben megduplázódik a felsőoktatásra szánt hazai költségvetési forrás, és ebből telik majd a beígért 2x15% béremelésre is.

– MENÜ Répatalléros, margarinos kenyér. A Hungast signature uzsonnája ez, egyike azoknak az ételeknek, amikre nem csak a gasztrobubusok vonják fel a szemöldöküket, amikor a gyerek óvodai-iskolai menüjében meglátják. A NER-rel terhelt közétkeztetési piac csillaga, az említett Hungast-csoport 2012-ben vetette meg a lábát – meglehetősen vitatott körülmények között – Pécsen, egy 5+5 éves közbeszerzés befutójaként. Könnyen kiszámolható a jubileum, vagyis a szerződés jövőre lejár. Egy városházi előterjesztés pedig arról tanúskodik, hogy az önkormányzatnál elkezdték előkészíteni a következő, azaz 2022–2027 közötti évekre szóló közétkeztetési közbeszerzést. Nem kis falatról van szó, ugyanis a városi fenntartású iskolák, óvodák, szociális intézményi étkezésekre az első teljes évre bruttó 2,75 milliárd forintot fizetne ki a jövendőbeli nyertesnek a város. Aztán ez az összeg persze növekszik. Öt év alatt így több mint 14 milliárd forint stabil bevétel keletkezik a nyertesnél, ami már egy messziről is látható összeg. Így a politikai viták is  garantáltak. Ráadásul azért is érdemes figyelni a pályázat sorsát, mert néhány hete éppen a Hungast-csoport egyik cége és így a mögötte álló egyik NER-lovag egy másik lábát vetette meg a városban, amikor a PMFC többségi tulajdonosa lett.


#csak1kérdés

A nyári szünidő egybe esik az iskolakezdési nyugtatgatás időszakával is. Minden évben ekkor nyilatkozza le valamelyik szakember, hogy milyen „jó minőségűek" az idei tankönyvek, és valójában „nem drámai" a tanárhiány. Idén sem történt ez máshogy, a köznevelési intézményeket irányító állami hivatal, a Klebelsberg Központ elnöke szerint: nem az üres álláshelyeket kell feltölteni, hanem a „szakos ellátottságot kell biztosítani". Azaz nem is biztos, hogy minden iskolába kell például kémiatanár. Azért ez minimum fenntartásokkal kezelendő, és a helyzetről megkérdeztem Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális ügyvivőjét is.

Pécsen, Baranyában van tanárhiány?
Aki iskolában dolgozik, akinek a gyerekei, unokái iskolába járnak, azok pontosan látják, hogy mi a helyzet. Az az állítás, hogy nincs tanárhiány egész egyszerűen nem igaz. Ugyan nem baranyai tapasztalat, de nemrég egy középiskolás azt mondta nekem, hogy még nem volt fizika szakos fizikatanára. Amúgy jó órái voltak, az énekszakos kolléga tartotta például a legjobb fizika órákat. A kémiaoktatás pedig kifejezetten nem jó példa az iskolák közötti hatékony ingázásra. Már, ha kísérleteket szeretnénk bemutatni, azokra felkészülni elpakolni és így tovább. Azt látom, hogy most már bármilyen szakos tanárt is keresnek a megyében. Van olyan pécsi iskola, ahol a 34 fős tantestületből csak az idei évvel nyolcan távoznak. Ebben persze vannak hárman nyugdíjba vonulók, de pályaelhagyók is. Van, aki már pincérként dolgozik, és ebben a nyolcban nincs is benne az a kolléga, aki hidegburkolónak tanul és készül a pályaelhagyásra.


#köz.ügy

Nem csak az oktatási intézmények, pedagógusok készülnek az új tanévre, hanem a családok is. Illetve sokan készülnének, ha lenne miből. Hátrányos helyzetű családból pedig akad néhány Pécsen is, szerencsére segítő civil szervezetek is vannak. Az egyik a Pécs Bike Maffia, akik már a Covid előtt is házhoz szállították a segítséget. Főként ételt, de a tanévkezdés előtt iskolaszereket szeretnének a velük kapcsolatban lévő rászorulóknak eljuttatni. A felajánlott iskolaszereket pedig három helyen várják: Reggeli (Király utca 23–25.); Zöld Blokk (Nagy Imre út 25.); Nomád Túrabolt (Jókai utca 13.)


#ingyenreklám

Bőközi Mini - Évek óta keresek egy olyan füstöltáru-lelőhelyet, ahol az ár-érték arány rendben van, a termékek minősége állandó és az ízek megfelelnek az ízlésemnek. Nem egyszerű dolog ez, párszor végigkóstoltam már a termelői piacokat, a vásárcsarnok kínálatát, húsboltokat – és sajnos valami mindig hiányzik. Pedig teljesen alapvető dolgokról beszélek: kolbászról, sonkáról, ún. kolozsvári szalonnáról, szalámiról. A mezőny összességében kiábrándító. Volt már pár jó versenyző is, de hosszabb távon rendre azok is elvéreztek az említett szempontok valamelyikén. A Bőközi Legendás termékei sem most jöttek először szembe, és eddig különösebb hiba nélkül teljesítettek. És mivel tavasszal boltot is nyitottak a belvárosban, reméltem, hogy a kapcsolatunkat sikerül szorosabbra fűzni.

Nagyon hasonló profilú üzletek voltak már Pécsen (például a Jovánczai Hétpecsétes a Hunyadi utcában), egyik sem bírta sokáig, ami azért lehet, mert önmagában a füstöltáru-kínálat nem valószínű, hogy elvisz egy boltot. A Bőközi Minibe talán ezért is vettek be más termelőtől, szociális szövetkezettől mézet, tésztát, savanyúságot, lekvárt, így meg már tényleg kisboltról beszélhetünk. Azért belépve a fő profil rögtön látszik. A pult fölötti kolbászon, szalonnán túl pedig vákuumcsomagolva találunk friss húsokat, sütni való kolbászt, de üveges töpörtyűkrémet is.

Árban, főleg a minőséggel együtt nézve, abszolút versenyképes minden még szeletelve és csomagolva is. Nem gyorspácolt bacon ez, így a 4000 Ft/kg feletti ár is simán érthető. Csak a felhasznált csomagólóanyag mennyisége tűnik irdatlan pazarlásnak, így inkább termékmintának nézem a 10 dekás csomagokat és akkor nem annyira felháborító. Próbaképpen egy sütnivaló kolbászt is vettem. Vastagsága közepes – valahol a grillkolbász és a hurka között van. A 25%-os zsírtartalom az én ízlésemnek kicsit sok, de tudom, hogy az ilyesmire van igény. A fűszerezés nem rossz, de a használt paprika már egy kicsit fáradt volt. Viszont összességében így is simán az ajánlott kategóriába kerül. Venném bármikor. De nem ezért leszek rendszeres vásárló, hanem a füstöltáruk miatt, amik viszont maradéktalanul teljesítik az elvárásaimat. Legalábbis egyelőre. Bőközi Mini | Pécs, Mátyás király u. 1.


Tetszett amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth