Ágoston Zoltán: A Jelenkor szövegeinek jó része túlélte a korábbi párttitkárokat, és a mostaniakat is túl fogja élni

Ágoston Zoltán: A Jelenkor szövegeinek jó része túlélte a korábbi párttitkárokat, és a mostaniakat is túl fogja élni

A kortárs irodalom mintha hangsúlyosabban lenne jelen a város életében. Elsősorban az idén ősszel bemutatkozó PécsLit fesztiválra gondolok, de a most alapított Bertók László Költészeti Díjat is meg kell említeni. Nyilván nem véletlen, hogy mindkettőhöz köze van a Jelenkornak, ezért Ágoston Zoltánt, a folyóirat főszerkesztőjét kérdeztem.

Minek köszönhető, hogy újra éledezőben van a pécsi irodalmi élet?

Köze lehet ahhoz, hogy az utóbbi időszakban jobban meg van becsülve a Jelenkor. Az idei város napján Pro Communitate-díjat kapott a folyóirat, míg például 2018-ban, amikor alapításának 60. évfordulóját ünnepeltük, semmilyen városi elismerés nem talált meg minket. Szeptemberben első ízben rendeztük meg nagy sikerrel Pécs irodalmi fesztiválját, a PécsLIT-et. Közben azt is látjuk, hogy az online tevékenységünk iránt is fokozódik az érdeklődés. És ehhez nincs szükség bulvárra meg botrányokra, egész egyszerűen tartjuk magunkat az értékrendünkhöz. Ahhoz, amit mi fontosnak tartunk.

A Jelenkor Online-on azzal próbálkozunk, milyen az, ha Pécs mint kulturális decentrum felől közelítjük meg a világot – és ez nem provincialitást jelent. Arról szól, az a tétje, hogy mit tudunk mi hozzátenni az egyetemes magyar kultúrához. Mi szövegekkel, írásokkal dolgozunk. Ezekkel pedig nem rövidtávon gondolkodunk, mert a Jelenkor szövegeinek jó része túlélte a korábbi párttitkárokat, és a mostaniakat is túl fogja élni. Sem olvasókat, sem írókat nem lehet parancsszóra előrántani a fiókból.

Ami pedig a Bertók László Költészeti Díjat illeti, rögtön a tavaly szeptemberi halála után tudtam, hogy komoly díjat kell létrehozni az emlékére. Ennek a szakmai hátterét a Jelenkor adja, az anyagi hátteret pedig Bertók Attila, a költő fia örökösként biztosítja. Sokat gondolkodtunk a kritériumokon, ám igazából nincs sok megkötés. Összefoglalva annyi, hogy Bertókhoz mérhetően független szellemű, már jelentős életművel rendelkező, eredeti hangú költőknek szánjuk. Később egy kuratórium fog választani, de az első évben alapítói döntéssel ítéljük oda a díjat. Ha a vírushelyzet engedi, és ebben reménykedünk, akkor december 6-án a Kodály Központban egy egész estés program keretében adjuk át.


A szöveg először ebben a hírlevélben jelent meg:

#11 – Kiment | Nem jött be | Eldőlt
Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit. Ha valaki továbbította neked ezt a levelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez. #aszerk.Ha már múlt héten is…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli