Az emberek segíteni akarnak – Akadálymentes turizmusról szerveznek konferenciát Pécsen

Az emberek segíteni akarnak – Akadálymentes turizmusról szerveznek konferenciát Pécsen
Photo by Paul Green / Unsplash

Akadálymentes turizmusról szervez konferenciát november 10-én, a Civil Közösségek Házában a People First Egyesület. Három éve kezdtek közösségi tereket, üzleteket a saját módszertanuk szerint vizsgálni, és a valóban akadálymentes helyeket adatbázisba gyűjteni. Amit aztán frissítenek is, ha kell. Erről a munkáról Pataki Veronikát, az egyesület elnökét kérdeztem.

Vissza kellett már vonni valakitől az akadálymentes minősítést?

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Általában, ha egy hely tulajdonost vált. Az gyakoribb, hogy eleve nem adunk matricát. De legtöbbször pozitív megerősítést kapunk. Volt, aki azt sajnálta csak, hogy nem mentünk korábban, mert akkor az átalakítás során jobban tudta volna alkalmazni az általunk ismertetett szempontokat.

A magyar és angol nyelven elérhető online adatbázisunkban jelenleg 71 helyszín található, ezeket kategóriánként is lehet szűrni például szállodákra, éttermekre, kávézókra, nyilvános wc-ékre. A felmérést többfajta fogyatékossággal élő egyesületi tagjaink közösen végzik, egy általunk kidolgozott módszertan alapján. Mindent fotókkal is dokumentálunk, annak érdekében, hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani, amikor valaki eltervezi a programját.

Ezzel a munkával nem csak az itt élőket szeretnénk segíteni, az akadálymentes turizmus a szívügyünk. És itt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a fogyatékossággal élőkre kell gondolni, amikor akadálymentesítésről van szó, hanem idősekre, vagy éppen babakocsival közlekedőkre is. Vagy akár olyanokra, akik például egy sérülés miatt ideiglenesen nehezen mozognak. Azt tapasztaljuk, hogy óriási információhiány van arról, hogy mi az, hogy akadálymentes. Pedig, és ezt szintén tapasztaljuk, az emberek segíteni akarnak.


A cikk először ebben a hírlevélben jelent meg:

#10 – Támogatás | Gyűjtés | Szlogenek
Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. #aszerk.Mivel egyik hétről a másikra elég nagyot ugrott a feliratkozók száma, így köszöntök mindenkit, és elmondom a legfo…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli