Ismét elindult a pécsi bicibusz: a gyerekek menetrend szerint, együtt tekertek be az iskolába

Ismét elindult a pécsi bicibusz: a gyerekek menetrend szerint, együtt tekertek be az iskolába

Pénteken reggel három irányból indult biciklibusz vagy egyszerűen csak bicibusz Pécs belvárosába. Annak ellenére, hogy ez még csak a második alkalom volt, a résztvevők száma megduplázódott. És a hideg ellenére is jó hangulatú volt a közös tekerés.

A bicibusz-mozgalom Spanyolországból indult és nagyon rövid idő alatt lett nagyon népszerű. Péntek reggelenként gyerekek és kísérőik közösen kerékpároznak egy adott útvonalon, megállókkal és előre egyeztetett menetrend szerint az iskolába.

Ezt a receptet alkalmazzák néhány hete Pécsen is, és a szervezők gyors, de tartós eredményekben reménykednek. Tegyük hozzá: nem alaptalanul. Az első közös járatot két héttel ezelőtt, kísérleti, igényfelmérő jelleggel hozták össze. Már arra is volt érdeklődés, de a legutóbbira már három útvonalon indítottak járatokat 7:15-kor. Ez összességében még mindig kis létszámot, nagyjából 30-35 gyereket és a kísérőiket jelenti, de az igény és a lelkesedés láthatóan megvan.

„Azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne autóval, passzívan járjanak iskolába, hanem aktívan, sportolva” – mondja Simon Wintermans, az egyik kezdeményező. De az évtizedek óta Pécsen élő, biciklizés-fanatikus holland szerint ennél is fontosabb céljuk van.

„Veszélyes a biciklizés, mert nagy a forgalom. Nagy a forgalom, mert autóval visszük a gyerekeket iskolába, mert szeretnénk a gyerekeinket biztonságban tudni”

– Wintermans szerint ezt az ördögi kört kellene megtörni.

Ebben a projektben pedig hivatalos szövetségesre talált: Helstáb Ákost, a Ciszterci Nevelési Központ igazgatóját nem kellett sokáig győzködni. „A mai alkalmat már a Facebook-csoportunkban szerveztük, ahol több mint 100-an vagyunk. Ekkor derült ki, hogy három útvonal is összejöhet” – mondja az igazgató, aki az egyik, a nyugat–kelet irányú biciklibusz vezetője lett.

Hozzájuk csatlakoztam be a Szigeti út–Magyararürögi út kereszteződésénél, így gyerekekkel és szülőkkel tekertem be a reggeli forgalmi csúcsban a pécsi belvárosba. A jelentős részben jogos kritikák ellenére ez mégiscsak egy hálás útvonal: kiépített kerékpárúttal, felfestett sávval, de azért néhány rizikósabb kereszteződéssel és kanyarral.

Az iskolaudvaron csoportképek készültek | Fotó: Gűth Ervin

A biztonság kedvéért a szervezők egy kis kitérőt is beletettek, hogy a legkockázatosabb Hungária úti szakaszt a párhuzamos Garay utcán kerüljék ki. Ez volt az egyik „állomás”, ahol a menetrendnek megfelelően újabb résztvevők csatlakoztak a menethez. Így is felnőtteknek viszonylag kényelmes tempóban, nagyon gyorsan be lehetett érni a Ciszterci Nevelési Központ és a Leőwey Klára Gimnázium közös udvarára. A másik útvonalakon indulókra egy kicsit várni is kellett, hogy közös kép készülhessen.

A tervek szerint egyelőre nem lesz szünet a szervezésben vagyis az időjárástól függetlenül péntekenként ezentúl is indulnak majd a járatok. Vagyis a szülőkre illetve a gyerekekre bízzák, hogy milyen időjárási viszonyokig vállalják be a közös tekerést.

Nem a pécsi az első „bicibusz” Magyarországon: a szervezésükhöz már egy segédletet is összeállított a Magyar Kerékpárosklub. Az első budapesti akciójukról pedig videót is készítettek.

A cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth