Böszörményi? Problémás. – A pécsi szobrász festményeiből nyílt kiállítás a Nick Galériában

Böszörményi? Problémás. – A pécsi szobrász festményeiből nyílt kiállítás a Nick Galériában
Fotók: Gűth Ervin

Egy felkavaró téma, következetes, fegyelmezett, aprólékos feldolgozásának útjára lépett 15 évvel ezelőtt Böszörményi István, pécsi szobrászművész. Alkotásai most a pécsi Nick Galériában (Király utca 1.) május 6-ig láthatóak. A kiállítás címe: Problémás képek.

A pécsi szobrász rendszeresen vesz részt nemzetközi szimpóziumokon, Pécsen több köztéri szobra is látható. Közéleti megnyilvánulásai, szókimondó természete mellett sem lehet elmenni. Most csak három emblematikus pillanatot említek.

  1. Lovasi András szerint Böszörményi miatt lett a Kispál és a borznak rendőrségi aktája a Kádár-rendszerben: a zenekar második fellépésén 1956-ról vetített diákat.
  2. A botrányos, korrupciógyanús körülmények között, EU-s támogatásból a Király utcában felállított Kligl-féle zsánerszobrot tiltakozásként liszttel öntötte le.
  3. Egyértelmű üzenetet hagyott a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kapuján, amikor az intézmény elhatárolódott saját diákjától, Pankotai Lilitől.

Több mint egy évtized után nyílt most olyan önálló kiállítása, amihez elsősorban az öngyilkosság témakörét feldolgozó alkotásaiból válogattak. A megnyitón Borza Endre, építész mondott beszédet. Elhangzott: Böszörményi István 2007 óta foglalkozik a témával, első vázlatait Bencsik Istvánnak és Keserü Ilonának mutatta meg, az ő biztatásukra folytatta a munkát. A kiállított képek fotók alapján, raszterezés és nagyítás után kapnak tűpontos kontúrokat, ezeket aprólékos munkával tölti ki az élénk színekkel. Fotográfia, grafika, ábrázoló geometria, festészet.

Borza Endre azt is elmondta, ebben a szuicid-gondolatkörben készülő alkotásoknak az alkotó esetében nincs köze traumákhoz. Kísérletek ezek, amik a történelem során a Bibliától a modern filmművészetig mindenhol felbukkanak. Ráadásul az alkotót, az életműből kiragadott egy-egy alkotás vagy megnyilvánulás alapján nem szabad megítélni.

A lincshangulat, gyűlölet szítása művészeti kérdésekben ön és közveszélyes, progresszióellenes és ténylegesen kultúraellenes. Alantas ösztönöket felszabadító, álságos, demokratikusnak látszó agresszió. Bízzunk abban, hogy ezeket a civilizált világ kiveti magából.

A megnyitó teljes szövege itt meghallgatható:

audio-thumbnail
Böszörményi István + Borza Endre @ Nick Galéria, 2023.04.14.
0:00
/7:45

A kiállítás május 6-ig (Sze-Szo: 14.00-18.00) látható a Nick Galériában (Pécs, Király utca 1.)

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, akkor kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni. 
A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg hirdetéseket.

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth