Böszörményi? Problémás. – A pécsi szobrász festményeiből nyílt kiállítás a Nick Galériában

Böszörményi? Problémás. – A pécsi szobrász festményeiből nyílt kiállítás a Nick Galériában
Fotók: Gűth Ervin

Egy felkavaró téma, következetes, fegyelmezett, aprólékos feldolgozásának útjára lépett 15 évvel ezelőtt Böszörményi István, pécsi szobrászművész. Alkotásai most a pécsi Nick Galériában (Király utca 1.) május 6-ig láthatóak. A kiállítás címe: Problémás képek.

A pécsi szobrász rendszeresen vesz részt nemzetközi szimpóziumokon, Pécsen több köztéri szobra is látható. Közéleti megnyilvánulásai, szókimondó természete mellett sem lehet elmenni. Most csak három emblematikus pillanatot említek.

  1. Lovasi András szerint Böszörményi miatt lett a Kispál és a borznak rendőrségi aktája a Kádár-rendszerben: a zenekar második fellépésén 1956-ról vetített diákat.
  2. A botrányos, korrupciógyanús körülmények között, EU-s támogatásból a Király utcában felállított Kligl-féle zsánerszobrot tiltakozásként liszttel öntötte le.
  3. Egyértelmű üzenetet hagyott a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kapuján, amikor az intézmény elhatárolódott saját diákjától, Pankotai Lilitől.

Több mint egy évtized után nyílt most olyan önálló kiállítása, amihez elsősorban az öngyilkosság témakörét feldolgozó alkotásaiból válogattak. A megnyitón Borza Endre, építész mondott beszédet. Elhangzott: Böszörményi István 2007 óta foglalkozik a témával, első vázlatait Bencsik Istvánnak és Keserü Ilonának mutatta meg, az ő biztatásukra folytatta a munkát. A kiállított képek fotók alapján, raszterezés és nagyítás után kapnak tűpontos kontúrokat, ezeket aprólékos munkával tölti ki az élénk színekkel. Fotográfia, grafika, ábrázoló geometria, festészet.

Borza Endre azt is elmondta, ebben a szuicid-gondolatkörben készülő alkotásoknak az alkotó esetében nincs köze traumákhoz. Kísérletek ezek, amik a történelem során a Bibliától a modern filmművészetig mindenhol felbukkanak. Ráadásul az alkotót, az életműből kiragadott egy-egy alkotás vagy megnyilvánulás alapján nem szabad megítélni.

A lincshangulat, gyűlölet szítása művészeti kérdésekben ön és közveszélyes, progresszióellenes és ténylegesen kultúraellenes. Alantas ösztönöket felszabadító, álságos, demokratikusnak látszó agresszió. Bízzunk abban, hogy ezeket a civilizált világ kiveti magából.

A megnyitó teljes szövege itt meghallgatható:

audio-thumbnail
Böszörményi István + Borza Endre @ Nick Galéria, 2023.04.14.
0:00
/7:45

A kiállítás május 6-ig (Sze-Szo: 14.00-18.00) látható a Nick Galériában (Pécs, Király utca 1.)

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, akkor kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni. 
A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg hirdetéseket.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth