Gyertyás felvonulással követeltek valódi gyermekvédelmet Pécsen

Gyertyás felvonulással követeltek valódi gyermekvédelmet Pécsen
Gyertyagyújtással tiltakoztak a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Gűth Ervin

A bicskei áldozatok melletti kiállásként, és a gyermekvédelemben becsületesen dolgozók támogatásáért szerveztek civilek tüntetést péntek kora este a pécsi belvárosban.

A Kossuth térről a város főterére nagyjából 150-en vonultak fel gyertyákkal és plüssmacikkal. Először Papp István családsegítő, aktivista szólalt fel. Szerinte a szociális, lakhatási krízis miatt állami védelembe vett gyermeke útja sokszor önmagában is tragikus, de tüntetés azért van, mert a családból való kiemelésnél is van lejjebb. „Bicskén, a védelem rendszerében váltak áldozattá gyerekek, és a társadalom felnőtt tagjaként bocsánatot kell kérnem tőlük” – zárta beszédét.

„Valódi gyermekvédelmet követelünk, nem könyvek lefóliázását és melegek elleni uszítást” – mondta a legerősebb felszólalásban Martos G. Csongor pécsi pedagógus, passzivista, aki először a pedofília áldozatairól szóló statisztikákat sorolt. Majd kiemelte: „hiába van törvénybe iktatva a gyermekvédelem, ha a hatalomban ahhoz vannak szokva, hogy a mi kutyánk kölkének bármit lehet.”

„Mit tud egy olyan gyerekvédelem, egy olyan kormány, amitől védeni kell a gyerekeket?” – tette fel az egyik központi kérdést slamjében Nemes Márk.

„Egyetlen könyvet kellene lefóliázni, az alaptörvényt, mert olyan, mint egy vendégkönyv és minden arra járó hülye beleír valamit” – mondta Turbuk István mielőtt személyes hangvételű slamet olvasott fel.

„Az állam cserben hagyja a gyerekeket. Az én gyerekeimet a ti gyerekeiteket. Akkor is, amikor nem biztosítja a megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást és nem törődik a leginkább kiszolgáltatokkal”

– kezdte Brumecz Viktória a Társaság A Szabadságjogokért pécsi munkatársa, jogász. „A családokból sokszor jogtalanul kiemelt gyerekek nem kapnak kellő védelmet és segítséget a traumáik feldolgozásához. Sőt, nagyon gyakran azok élnek vissza a kiszolgáltatottságukkal, akiktől védelmet várnak. Az kell, hogy az állam végre lássa el a feladatait.”

Tölgyfa Gergely színész, az első vidéki elbocsátott tanár saját szerkesztésű Hamvas Béla szöveget adott elő az igazságtalanság megtorlásánák hiányáról, és annak romboló hatásáról.

Horváth Genovéva a pénteki tüntetés egyik főszervezője, háromgyermekes anya és aktivista megköszönte a gyermekotthonokban, kórházakban, iskolákban becsületesen dolgozók munkáját. A tüntetés végén felajánlásként begyűjtötték a plüssmacikat, amiket rászorulókhoz juttatnak el.

A cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth