hestegveriförsztbéta – itt a mecseki müzli -5. száma

hestegveriförsztbéta – itt a mecseki müzli -5. száma

#szerk.

Elkészült a mecseki müzli motorja, karosszériája. Kereke is van, és remélhetőleg azt is sikerült jól eltervezni, hogy később majd magának termelje az üzemanyagát. Ez, a tőlem is teljesen távol álló, bevezető autós képzavar senkit ne zavarjon. Értékelni sem önmagában kell, hogy ez az egész működik. De, hogy mindez gyakorlatilag némi utánajárással, néhány kattintással egyáltalán lehetséges egy gazdasági és technológiai, viszonylag lassú, viszonylag gyors lefolyású forradalomnak köszönhető – ami rád is hat. És, ami a reményeim szerint a te helyimédia-fogyasztási szokásaidat is megváltoztatja majd. Legalább egy kicsit. Mert mi is történik?

Linkelgethetném a cikkeket és trendeket az ún. creator economy-ról, aminek a megjelenését és felemelkedését leginkább az internetnek köszönhetjük, és aminek az útját a tech óriások kövezték ki. Akik amúgy alaposan megszorongatták a hagyományos médiákat. Melléktermékként pedig olyasmik is megjelentek, mint a klasszikus influenszer, akinek egy-egy Instagram-bejegyzéséért milliókat perkál mondjuk egy szappanmárka. Sőt, ellenpontként, már a balos politikai influenszer sem ismeretlen, aki azzal keres pénzt, hogy internetes hírek olvasását kommenteli fennhangon, ideológiailag képzetten, röhögve, néha indulatosan és mindezt napi 8-10 órában streamelve. Millióknak. Ezeket nem követendő példaként írtam le, csak példaként.

Merthogy, ez a hírlevél ezeknek szöges ellentéte – szeretne lenni. Nem influenszerkedésről fog szólni, hanem inkább, olyan hasznos tartalmakat szeretnék összeállítani, amik rámutatnak a fontos pécsi történésekre, folyamatokra. Azokra, amiknek valóban van hatása az itt élőkre, de ez mégsem mindig egyértelmű. Közben lesz azért némi fun stuff is, amik legfeljebb kicsit hasznosak, de legalább hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat.

Visszatérve az influenszerekre, ami mégis összeköt velük: ma már tényleg adott a technikai háttér, hogy bárki tolja a kontentet. És még meg is tudjon élni belőle. A piacok, a szegmensek, a célok és így a lehetőségek is persze mások, de ott tartunk, hogy internet-hozzáféréssel mindenki csak néhány kattintásra van ettől. Legalábbis, ami technológiát illeti.

A tartalom, ami inkább kérdéses, ebben az esetben is. De erről végül úgysem én, hanem az olvasók (vagy nem olvasók) hoznak majd ítéletet. Mivel ez még bőven a tesztüzemmód, így lehetőleg senki se csak a -5. szám alapján hozza meg azt az ítéletet, mert ez még alakulni fog. Például a jövőben a #szerk. kevésbé hangsúlyos és sokkal rövidebb lesz.


#mínusz

TORZÓPÁLYA: 11 évvel az M6-os bólyi elágazásig tartó szakaszának átadása után letették a horvát határig tartó, vagyis az autópálya 20 km-es, befejező szakaszának az alapkövét. A legtöbbször bejelentett szakasz megtisztelő cím elnyerése mellett rögtön egy előkelő klubba is bekerült a Bóly–Ivándárda-viszonylat: a magyarországi autópályák történetének egyik legdrágább beruházásáról van szó, a maga kilométerenkénti 4,7 milliárd forintos költségével. Amit egyesek teljesen feleslegesnek tartanak az M6-os eddigi és várhatóan a befejezés után is alacsony kihasználtsága miatt. Ez kicsit többnek tűnik béljóslásnál, de a tervezett 2024-es befejezés után fog kiderülni, hogy mennyire volt felesleges beruházás az M6-M60. Leginkább azért, mert eddig csak torzónak számított, és csak ezután kapcsolódik majd be teljes értékűen az európai úthálózatba.

– SZBKiDNP: Az évek óta a PTE-hez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) új vezetése komoly változásokat jelentett be. Amiben nem csak az az érdekes, hogy egy kutatóintézet élére egy tudományos publikációs listával gyakorlatilag nem rendelkező KDNP-s politikus, Madaras Zoltán került. Az is, hogy a változásokhoz sikerült megnyerni az ország egyik legjobb borászát, Ipacs-Szabó Istvánt. Aki nem is olyan régen két (1, 2) fizetett hirdetésben vett könnyes búcsút korábbi munkahelyétől. A bejelentett irány, ami vállaltan piacosabb, és a borkultúra felé nyitó szemlélet egyrészt nem tűnik rossznak. De kíváncsian várjuk, hogy a tudományos, illetve a NER-rel terhelt piaci érdekek, érvek ütközésekor melyik szempont érvényesül majd a kutatóintézetben, aminek az alapvető értékét mégiscsak a kutatások adják.

– ØFAKIVÁGÁS: Indulhat a pécsi világörökségi helyszínek fejlesztése, amiben 2019-ben az előző városvezetés visszavonulót fújt. Akkor heves tiltakozások voltak, mert 15 fa kivágásával járt volna a projekt a Szent István tér–Dóm tér környékén. Most a fák kivágása már nincs benne a fejlesztésben, legalábbis a közbeszerzés ajánlati felhívásában, a projekt leírásában nem találtam.


#ingyenreklám

Stefano Pizza – Egyáltalán nem lehetetlen vállalható pizzát találni Pécsen. Ez a tételmondat 10 éve még nem így nézett ki, inkább az ellentéte volt igaz. Ott sajnos nem tartunk, hogy mindig mindenhol minden hibátlan legyen ebben a szegmensben (sem), de azért nagy biztonsággal ajánlható helyek vannak. És most van egy újabb. Néhány hónapja nyitott meg a Stefano, aminek az üzemeltetője nem titkolja, hogy az elmúlt évtizedekben (!) az Elefántos Pizzériában küzdött a kemence hőségével. Van, akinek ez jó pedigré, de én úgy próbáltam, hogy erről egyáltalán nem tudtam, így előítéleteim sem voltak. Az biztos, hogy ez egy merőben más profil, nem étterem, hanem egy„pizzaszeletes" (+ salátás) hely. De a jobb fajtából. A kerek, vékony – nevezzük mondjuk nápolyi stílusra emlékeztető – pizzákból a szelet (vagyis egy negyed) 350 Ft, míg a kicsit rómais, szögletes szeletek 500 Ft-ért vihetők, vagy fogyaszthatók helyben. A tészták tényleg jók, hozzák azt, amit ígérnek. Vagyis az előbbinél a tészta vékony, roppanós, az íze markáns, míg utóbbi egyértelműen laktatóbb. A feltétek is teljesen vállalhatóak, alapból nem prémium minőség, de a négysajtosra biztosan nem a tömlős kempingsajtból nyomnak. Láttam már olyat is. A paradicsomszósz a kevésbé fűszerezett vonal, amivel nekem semmi bajom nincs, de elfogadó vagyok, azt is megértem, ha valaki hiányolja belőle a szárított bazsalikomot. A trükkös része a kiszállítás, ami jelenleg csak Wolton keresztül működik, és rögtön megdobja az árakat. Viszont legalább előre lehet időzíteni a rendelést, és így hozzám elég pontosan és forrón érkeztek a pizzák. Stefano Pizza | Pécs, Rókus utca 3. | Helyben fogyasztás: 10:30–21:30, Wolt kiszállítás: 10:30–21:30


#korona

Az előző, vagyis a 27. héten is alacsony szinten maradt a koronavírus koncentrációja a pécsi szennyvízben, ami ráadásul nem is nagyon növekedett – derült ki az NNK heti jelentéséből. Ebből az sejthető, hogy itthon még nem indult be a leginkább a delta variánshoz köthető negyedik hullám. Ami például Hollandiában már újra szigorításokat – és a kormány önkritikáját – eredményezte. Pedig lesz 4. hullám Magyarországon is, ebben a szakértők régóta egyetértenek. Két okból is.

Egyrészt: megakadt az oltási kampány, a nyugat-európai országok („keleti vakcinák" nélkül is) sorra meg fogják előzni Magyarországot átoltottság tekintetében. A halálozási statisztikákban nem biztos... Egyébként Baranya megyében a lakosság majdnem 55% beoltatta már magát. Először adott ki a kormány ilyen adatot, amit azért jó volna járási szinten is látni. Másrészt: az említett delta variáns jóval fertőzőbb az eddigieknél.

Mindezek után viszont, jó hír, hogy az oltások többsége hatásos, azaz bár meg lehet fertőződni, betegedni, de a súlyos tünetek az esetek döntő többségében elmaradnak. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a delta kevésbé halálos, mint a korábbi variánsok, még túl kevés adat áll rendelkezésre, hogy ez biztosan kijelenthető legyen.


#hájp/hájper

A Dunántúli Napló egyik olvasója felháborodott! Nincs annyi felkiáltójel, amivel a felháborodás mértékét ki lehetne fejezni!!! Mert megint forgalomkorlátozás lesz a Mártírok útján. Kár, hogy az olvasói levelek mellé nem szolgál némi kontextussal a DN.

Ugyanis az történt, hogy garanciális javításokra kötelezték a Mártírok útján beavatkozó budapesti vállalkozást, amelyik a kivitelezést hat hónaposra ígérte. Azt a vállalkozót, amelyiket az előző városvezetés alatt a Tettye Forrásház előző vezetése választott ki egy közbeszerzésen. A kivitelezéssel több probléma is akadt, és itt elsősorban nem is a több hónapos csúszásra kell gondolni. Az átadás után alig egy évvel már garanciális javításokra volt szükség, illetve annak vizsgálatára, hogy miért van mindössze ennyi idő után ennyi probléma az úttal. A vizsgálat előzetes szakértői anyaga itt elérhető, de a lényeget jól mutatja, hogy: „a talaj tömörítést nem végezték el megfelelően". Stb. És most, alig egy évvel később, újabb garanciális javításokra van szükség. De legalább garanciális javításokról beszélhetünk, és nem olyan pótmunkákról, amit a városnak kellene kifizetnie. Mindenesetre a felháborodás valahol jogos, csak nem biztos, hogy ott csattan az ostor, ahol kellene.

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!


Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth