„Ne csak mi tudjuk, hogy baj van” – mindkét elsős osztály tanítónője elmegy a hosszúhetényi suliból

„Ne csak mi tudjuk, hogy baj van” – mindkét elsős osztály tanítónője elmegy a hosszúhetényi suliból

Két elsős osztály is indulna ősszel, de mindkét kijelölt tanítónő elmegy a hosszúhetényi általános iskolából. A hír meglepte, elkeserítette a szülőket, akik dühösek és cselekedni szeretnének. A 3500 lakosú településen szokatlan módon ezért közös gondolkodást és gyertyagyújtást szerveztek az iskola udvarára. A Pécsi Tankerületi Központ a Telex kérdésére azt írta: nincs tudomásuk távozó pedagógusokról, ugyanakkor a tanítói állásra megjelent a pályázati kiírás.

A Pécs melletti Hosszúhetény szépségének köszönhetően nem csak ismert, kedvelt kirándulóhely és falusi vendéglátásban erős, de egy élhető település is. Erről árulkodik a növekedése: az elmúlt 15 évben egyre többen, 2021 óta már több mint 3500-an laknak itt. Nem kérdés, a falusi csokot itt költő fiataloknak az is vonzerőt jelent, hogy a helyi oktatási, nevelési intézményeknek jó a híre. Az óvodában nincs gond az utánpótlással, sőt. Az általános iskolába a környező kisebb településekről is járnak gyerekek, összesen több mint 300-an, így minden évfolyamon két osztályt tudnak indítani. Jövőre is.

Szóval, gyerek van elég, tanár már nem biztos.

Május 17-ig úgy tűnt, hogy nem lesz gond, de ezen a napon az iskolaigazgató e-mailben értesítette a leendő elsősök szüleit, hogy egyszerre mindkét induló osztály tanítónője bejelentette a távozási szándékát. A levél arra is kitér, hogy ennek korábban, még az iskolanyitogató alkalmak alatt sem volt előjele, és az iskola vezetése azon dolgozik, hogy megoldják a helyzetet. Ugyanakkor azt is elismeri az igazgató, hogy az oktatás jelenlegi helyzetében, és a bizonytalanságot tovább fokozó státusztörvény tervezetének tükrében döntésük érthető.

Az egyik érintett szülő elmondta, először sokkolta a levél, főleg az, hogy egyszerre ketten is elmennek. „Bizakodó vagyok, nem jutott eszembe máshová vinni a gyerekeket. Reménykedek, hogy megoldódik a helyzet, de azt is látnunk kell, hogy most elindult egy hullám és cselekednünk kell” – mondta. Egy idősebb diák anyukájaként azonnal jelezte a másik osztály szülői csoportjában a problémát.

A szülők gyertyagyújtást, beszélgetést szerveztek az iskola udvarára, a vezetőség pedig engedélyezte a csütörtöki akciót. Ezen a település méretéhez képest sokan, nagyjából negyvenen jelentek meg, nagyrészt szülők, de tanárok is. Utóbbiak többnyire kettős szerepben, hiszen az ő gyerekeik is jellemzően a hosszúhetényi általános iskolába járnak.

Az egyik szervező szülőnek, Haindrich Henriettának a legidősebb gyereke már negyedikes, a középső pedig jövőre kezd. Szerinte bizonyára meg fogják oldani a dolgot az iskolában helyettesítéssel vagy ki tudja milyen módszerekkel. „De nem csak ez a gond. A nagyfiúnk miatt látjuk a szaktanárok hiányát is. Rettenetesen le vannak terhelve a pedagógusok és a tankönyvek is borzalmasak” – mondja és sorolja a példákat is. Henrietta néhány nappal ezelőtt telefonon beszélt az országgyűlési képviselőjével, Hargitai Jánossal (Fidesz–KDNP) és elmondta neki az aggályait.

A képviselő a kormányzati kommunikációs paneleket mondta fel vagyis brüsszelezett, de megígérte, hogy „rááll az ügyre”.
Haindrich Henrietta az országgyűlési képviselője segítségét kérte, de az brüsszelezni kezdett – Fotó: Gűth Ervin / Telex - Mecseki Müzli

Egy másik szülő Kalányosné Kiss Gyöngyi is bizakodó, de nagyon mélyen elszomorodott. „Háromgyerekes anyukaként minden szipi-szupi otthon, folyamatosan pörgök, nincs időm hírekre, de most megálltam, és még jobban elszomorodtam. Mi lesz 3-6-10 év múlva?” A szülő nem szeretné, ha a gyerekeknek az iskola a nyűglődésről, kínlódásról szólna.

Kalányosné Kiss Gyöngyi aggódik és cselekedni szeretne – Fotó: Gűth Ervin / Telex - Mecseki Müzli

A szülői közösség Bári Valter mérnököt kérte fel, hogy vezesse az eseményt, szóljon a résztvevőkhöz. „Beugrással szaktanárokat sem lehet helyettesíteni, az alsósoknál a tanítónéniket pedig végképp nem” – mondja a hosszúhetényi mérnök, akinek a gyerekei ide járnak és a felesége az intézmény gyógypedagógusa. „Nem tetszik az a leszalámizás, ami az országban zajlik. A tanárok célkeresztbe állítása pedig azért is fájdalmas, mert nem egy harsány, magáért könnyen kiálló rétegről van szó.

Ráadásul, a szemétszállítókkal ellentétben, a felgyülemlett problémahalmaz nem gyorsan válik láthatóvá, de évtizedekig tartó hatása lesz.”

A rövid beszéd után a szülők is hozzászólhattak. Az iskolában a legtöbben bíznak, de az oktatási rendszerben nem, ezért arról tájékoztatták a résztvevőket, hogy mit tehetnek, kihez fordulhatnak, ha problémákat tapasztalnak. „Ne csak mi tudjuk, hogy baj van, mondjuk el mindenkinek” – javasolták. Ezután gyertyákat gyújtottak és közös fotó is készült, de majd hosszan beszélgettek az oktatás állapotáról, és a cselekvési lehetőségekről.

A beszédek után még sokáig egyeztettek a szülők, a gyertyák közben leégtek – Fotó: Gűth Ervin / Telex - Mecseki Müzli

Kerestük az iskola igazgatóját, hogy hogyan tudják átszervezni az iskola működését a tanárhiányból fakadó problémák áthidalására, de az igazgató a jelenlegi helyzetben nem kívánt nyilatkozni.

Ezzel kapcsolatban Nagy Erzsébet, a PDSZ elnökségi tagja a Telex megkeresésére azt mondta: az iskolaigazgatóknak nem tiltják kifejezetten, de „nem ajánlják” a tankerületi központok, hogy „politikai kérdésekben” nyilatkozzanak. „Sokszor mi is küzdünk ezzel, hiszen az intézményvezetők nekünk sem nagyon szeretnek válaszolni. Ugyanakkor, úgy gondolom, hogy ezek elsősorban szakmai, szakpolitikai, oktatáspolitikai és nem pártpolitikai kérdések” – teszi hozzá.

Megkerestük Csörnyei Lászlót, Hosszúhetény polgármesterét is, aki pletykákból értesült arról, hogy két tanítónő is otthagyja az iskolát, ezután tájékozódott az ügyben. A települést 2010 óta vezető Csörnyei is úgy látja, hogy a falu egyik vonzereje a jó oktatás, fontos témának tartja, éppen ezért egy bölcsőde építése is zajlik. Ugyanakkor, úgy tudja, a két tanítónő pótlása már folyamatban van, és nagyon bízik benne, hogy megnyugtatóan rendeződik az ügy.

Megkerestük a Pécsi Tankerületet is. Tóth László Ákos, tankerületi igazgató péntek reggel kérdésünkre annyit írt: „értesülései tévesek, ugyanis a hosszúhetényi iskolából a Pécsi Tankerületi Központhoz egyetlen pedagógus sem jelentette be a távozási szándékát”. Illetve, azt is hozzátette, hogy amennyiben ez megtörténik, a megüresedett álláshelyeket a nyár folyamán meghirdetik. Ugyanakkor, a közszolgálati állásokat hirdető portálon már megtalálható egy felhívás a hosszúhetényi általános iskola tanítói pozíciójára, aminél ott szerepel a pécsi tankerület neve és logója is. És, aminél a publikálás tervezett időpontjaként május 18. szerepel, vagyis az azt követő nap, hogy a szülőket értesítették a tanítók távozásáról.

Ezzel kapcsolatban tisztázó kérdéseket küldtünk a tankerületnek, ha válaszolnak, akkor beszámolunk róla. Információink szerint az egyik tanítónő a tegnapi napon hivatalosan is kezdeményezte a szerződésének a közös megegyezéssel való megszüntetését, míg a másik ezt várhatóan jövő héten teszi meg.

A cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth