Így néz ki egy civil pénzeket behúzó fideszes kontentfarm

A negyedik kétharmad okait kutatva rendre felmerül a helyi beágyazottság, a helyi közösségek szerepe. Illetve az, hogy melyik helyi közösségek, szervezetek részesülnek a Fidesz által irányított központi forrásokból. Klientúraépítés a gyakorlatban, ugye. Erre pedig szépen rímel, hogy másodszor is többségében egyértelműen Fidesz-közeli szervezeteket szórt meg támogatással a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Városi Civil Alap (VCA) keretében.

A korrupciófigyeléssel is foglalkozó K-Monitor szerint: a VCA-t a Norvég Alap civilek számára megpályázható 4 milliárd forintos forrásainak pótlására hozta létre a Miniszterelnökség. Az első pénzosztási körben rögtön ki is derült, hogy nagyon sok kedvezményezett szervezetnek közvetlen pártkötődése van – civil múltja pedig nem feltétlenül. A témában több cikk is született, a legjobb gyűjtést a Válasz Online hozta össze, ahol egyéni választókerületekre bontva mutatták be, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező civilek mennyi pénzt kaptak a BGA Zrt.-től. Több 1-3 millió forintot behúzó pécsi, Fidesz-közeli nyertes is van (Pécsi Polgári Szalon, Mecsek Polgári Egyesület, Pécsi Értékközösség Alapítvány, Országos Gamer Szövetség Egyesület stb.), azonban most csak a legérdekesebb és legnagyobbat nyerő formációkkal foglalkozom.

A korábbi nyertesek közül most ismét felkerült a listára a Bio Város Egyesület, akik üstökösként tűntek fel a pécsi civil szektorban. Míg az alapítás évében, azaz 2019-re, majd 2020-ban szinte semmilyen pénzmozgásuk nem volt, 2021-ben mégis megkapták a maximálisan igényelhető 15 millió forintot a VCA keretében. A tavalyi évről szóló beszámolójuk szerint a teljes támogatásnak kb. harmadát használták csak fel. Azóta persze változhatott a helyzet, de úgy tűnik, nem kell aggódniuk az anyagiak miatt, hiszen az új körben is 11 millió forintot sikerült behúzniuk a BGA-tól.

Ha a szárnyaláson csodálkozunk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy az egyesület alelnöke Vezér Tamás Dániel egy ideig a pécsi városi Fidesz-frakció politikai munkatársaként küldött ki sajtóközleményeket. És talán az sem volt baj, hogy sikerült egy olyan együttműködést összehozniuk, aminek a keretében a tartalmaik helyet kapnak a Fidesz-közeli Pécs Aktuál címlapján. Erre a népszerűsítésre vélhetően szükségük is lehet, már amennyiben az oldaluk látogatottságára, ismertségükre, a helyi civil életbe való beágyazottságukra a YouTube-os videóik nézettsége alapján próbálunk következtetni.

Ráadásul, egy nagyon hasonló sémát látni a most először VCA-pénzekhez jutó Agytörő Egyesületnél is. A szervezet 11 millió Ft támogatásban részesült, úgy hogy csupán 2021 nyarán alapították, ráadásul a székhelyük is megegyezik.

De, ami ennél is érdekesebb, hogy az ő tartalmaik is a Pécs Aktuál oldalain találtak otthonra. Az együttműködés részletei nem ismertek, de a hasonló mintázaton és a fideszes híroldalon túl további kapcsolat is van a két egyesület között. Raics Teréz, ismert aktivista (aki korábban fideszes delegált felügyelő bizottsági tag is volt városi cégeknél, intézményeknél) nem csak a Bio Város Egyesület alelnöke, de az Agytörő állandó szerzője is. És az impresszumokat (1, 2) már csak ezért is érdemes összehasonlítani, mert megdöbbentő az átfedés. Ami a P1-médiauniverzumban nem is annyira megdöbbentő.

Képernyőmentések a pecsaktual.hu-ról - Farmként termelik az alacsony hozzáadott értékű kontentet

Közben mások is alaposabban utánanéztek a Városi Civil Alap furcsaságainak. Az Átlátszó cikke többek között arra is rámutat, hogy pecsaktual.hu-t kiadó cég vezetőjének, Fodor Józsefnek a Magyar Garabonciás Alapítvány néven futó szervezete a tavalyi VCA-os pályázaton 15 millió forintot, míg idén 11 millió forintot kapott. A K-Monitor által kikért információkból pedig az is kiderül, hogy a nyertes pályázat céljaként 2021-ben „Az alapítvány helyi társadalmi beágyazottságának növelése" volt megjelölve. Ezt pedig médiavásárlásokkal próbáltak elérni, ráadásul bevallottan éppen Fodor érdekeltségeinél (Pécs Aktuál, Rádió 1 Pécs, 101.7 Pécs FM), illetve közösségi médiás hirdetésekre szándékoztak elkölteni a pénzt. Érdekesség, hogy a pecsaktual.hu domainen belüli kereséssel egyetlen tartalmat sem találtam, amiben szerepelt volna a „garabonciás" kifejezés. Ami valahol érthető is, mivel az alapítvány egyik kiemelt tevékenysége a Csabai Garabonciás Napok szervezése, Békéscsabán.

Médiasárkány

Természetesen az is érdekes, ami kimaradt a pénzosztásból. Az első, azaz a 2021-es körben a Kővári János kampánymotorjának számító Vörös Sárkány Egyesület 5 millió forintot kapott a VCA-ból. Ennek az egyesületnek a volt vezetője Tóth Róbert, aki a 2019-es önkormányzati választáson fideszes-öpés színekben bukott el az egyéni választókerületében. A parlamenti választási kampányban – ami gyakorlatilag 2021 nyarán indult – aztán már Kővári átadásainak, fellépéseinek megörökítője, aki még a Pesti TV stúdiójába is elkísérte kommunikációs munkatársként.

A pályázatuk céljaként azt írták, hogy: „Az egyesület a projekt során infokommunikációs médiatartalmak gyártásához szükséges eszközöket kíván beszerezni, illetve 1 fő médiafelületet kezelő és 1 fő hír- és médiatartalmat készítő személy bevonásával magas elérésű, színvonalas kommunikációs tevékenységet kifejteni, amely hozzájárul az álhírek terjedésének megakadályozásához, valamint a helyi identitás és lokálpatriotizmus erősítéséhez is. A médiagyártási tevékenységhez marketingtevékenység is társulna, melynek célja a minden pécsi lakos értesüljön az objektív tényeken alapuló hírekről és értékalapú közösségszervezésről.”

Itt vélhetően az egyesület által bejegyzett, üres impresszummal rendelkező pecsiertek.hu-ra kell gondolni, amivel kapcsolatban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy: Na, de sikerült? (Az oldal lényegében Kővári-propagandát tolt, illetve néha kitesznek innen-onnan kopipésztelt híreket is.)

Mindenestre, az első VCA pályázat sikere után nem sokkal később még 7 millió forintot kapott a Vörös Sárkány a Kővári fővédnökségével, a parlamenti választás előtti napra megszervezett Kertváros Napra is az EMET-től.

A VCA friss körében már nem találtam a Vörös Sárkányt, de ennek oka valószínűleg örök rejtély marad, tehát nem lehet kijelenteni, hogy Kőváriék kiestek a pikszisből.

Azért nem, mert bár a K-Monitor megpróbálta tavaly is megszerezni a pályázatok értékelőlapjait, de akkor is csak a nyertesekét adta ki a Bethlen Gábor Alapkezelő, mert a veszteseké döntéselőkészítő adatnak minősül – és így közérdekűadat-igénylésre sem nyilvánosak. Ezért az sem derült ki, hogy hányan pályáztak, kik és miért nem nyertek.


Disclaimer: A szövegben az április 28-án és a május 12-én megjelent hírlevelek VCA-val foglalkozó részeit foglaltam össze.

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Szuper! Most nézd meg az e-mailjeidet (ha kell, akkor a spam mappát is), és a kattints a megerősítő linkre. Ezután pedig add hozzá a feladót a névjegyzékedhez, hogy biztosan ne kerüljön a levélszemétbe a következő hírlevél.

Hmmm, valami nem okés. Próbáld újra.