#36 – Képviselő fánki | Civil kontentfarm | Kurázsis tanoda

#36 – Képviselő fánki | Civil kontentfarm | Kurázsis tanoda
Eskü, egyszer abbahagyom ezt a képsorozatot...

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Ha régóta olvasod a mecseki müzlit, akkor biztos nem ér meglepetésként a következő információ: lesznek kihagyások. Az idei évre 48 hírlevelet vállaltam, havonta átlagosan négyet. Kihagyások pedig azért lesznek, mert – egyelőre – egyedül csinálom a hírlevelet és valamikor én is pihennék egy kicsit. Plusz, lehetnek előre nem látható körülmények is. Aztán lesznek olyan hetek is, amikor előre tudom, hogy nem tudom a szokásos hírlevelet szállítani, ilyenkor egy kicsit más lesz a csomag. Na, ez lesz jövő héten.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

VÉLETLENEK: Bánki Eriket, baranyai fideszes országgyűlési képviselőt, a gazdasági bizottság szinte örökös elnökét is meghallgatta a bíróság a Volvo-botrány néven elhíresült korrupciógyanús pécsi buszbeszerzés sokadik tárgyalásán. Bár előzetesen – pláne Páva Zsolt és Csizi Péter korábbi vallomása tükrében – itt sem lehetett hatalmas fordulatra számítani, de a politikus azt elismerte, hogy pont a kérdéses buszvásárlási folyamat idején utazott Hollandiába Csizi Péterrel. Erről a tényről egyébként bizonyítékokat már a bírósági szakaszban, az azóta elhunyt elsőrendű vádlott védőjének indítványára gyűjtöttek be, mivel úgy tűnik, hogy a pécsi politikusok érintettségének vizsgálata nem volt a magyarországi nyomozóhatóságok prioritása.

Mindenesetre Bánki szerint a közös utazás pusztán véletlen, neki semmi köze nem volt a buszbeszerzéshez. Ahogy az is csupán véletlen, hogy a harmadrendű vádlott, aki ezúttal sem jelent meg és aki korábban már elismerte bűnösségét (pénzmosás), pont a politikus egyik cégének volt az ügyvezetője.

A tárgyaláson jelen volt Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is, aki a Szabad Pécsnek adott interjúban is elmondta, hogy feljelentést tesz Bánki hatperces meghallgatása alapján, ami finoman szólva életszerűtlennek tűnik.

📸
LINKELHETETLEN: Az is a véletlenek sorát gyarapítja, hogy egyelőre sem a bama.hu, sem pecsiujsag.hu, és a pecsaktual.hu sem számolt be Bánki Erik kis funky villámfellépéséről.

– ZÖLDPÉNZ: Külön sajtótájékoztatót tartott a városvezetés arról, hogy az Európai Bizottság Pécset is beválogatta a 100 város misszióba. A klímasemlegességi mintaprojektben egyelőre várhatóan nem sok pénz jut a városra. Viszont a résztvevők arra számítanak, hogy a közvetlen európai uniós forrásból komolyabb, strukturális beruházások alapjait lehet megteremteni. Amik szintén a nemzeti kormányok kihagyásával jutnának a kedvezményezetthez. Ennek esélyeiről Pálné Kovács Ilonával beszélgettünk a mecseki müzli első podcastjában.

🇪🇺
Múlt csütörtökön egy másik EU-s pályázat sikeréről is beszámoltak Péterffyék: 60 ezer eurós (22,8 millió forintos) támogatást nyert a város. Ezt a teljes buszpark cseréjéhez, a várható további e-buszok töltésére szolgáló napelemparknak és a kapcsolódó infrastruktúrához szükséges műszaki tervek kidolgozására fordítják.

– KÖZÜGYEK: Egészen 21. századira sikerült a legutóbbi, elsősorban a pécsi közlekedésről szóló közmeghallgatás. És nem csak azért, mert a városvezetés nem hallgatta el, mint Debrecenben. Technikailag és tartalmilag is sikerült továbblépni a korábbi évek gyakorlatához képest, ez jól látszik a közvetítésen. A pecsma.hu részletes beszámolót közölt az eseményről, és azt is leírták, hogy mivel a lakhatási kérdések kapcsán rengeteg információ, nézet, probléma merült fel, így azokkal egy külön cikkben foglalkoznak.


#csak1kérdés

A Gyárvárosban működő Élmény Tár több mint egy évtizede foglalkozik hátrányos helyzetű diákokkal. Mentorokkal segítenek nekik a tanulásban, programokat, táborokat szerveznek nekik. Közösséget építenek. Most viszont egy elég borús hangvételű támogatói felhívást tettek közzé. Ennek okairól Tasnádi Zsófit, az Élmény Tár alapító-vezetőjét kérdeztem.

Bajban van a tanoda?

Igen, tizenkét éves fennállásunk óta eddig még nem állt elő ilyen helyzet. Az évek során egy olyan finanszírozási modellt építettünk ki, amiben a kiegészítő programokra szervezünk gyűjtéseket, adományozói akciókat, míg az alaptevékenységeket (például munkatársak bére, gyerekek uzsonnája) különböző pályázatokból, nagyobb, elsősorban külföldi támogatók segítségével tudjuk előteremteni. Viszont, most annyira erős lett a verseny, olyan sokan jelentkeztek, hogy ezekből egyik pályázatunk sem nyert.

Egyébként teljesen tudatosan távolítottuk el magunkat a magyar központi forrásoktól, mert felesleges erőfeszítésnek éreztük ezekre pályázni. Folyamatosan azt éreztük, hogy nem szakmai alapon születtek meg a döntések.

A teljes éves költségvetésünk évente 15 millió forint, ebből 38 hátrányos helyzetű gyerekkel tudunk napi szinten, de sokszor hétvégén is foglalkozni, uzsonnát adni nekik, és persze logisztikázni – és még harmincat érünk el a különböző programjainkkal. Most ennek a harmadát, azaz 5 millió forintot szeretnénk összegyűjteni.

A teljes beszélgetést meghallgathatod a mecseki müzli podcastjában.


#hájper

Két héttel ezelőtt mutattam be, hogy hogyan néz ki a Pécs Aktuál-közeli, civil pénzeket behúzó fideszes kontentfarm. Közben mások is alaposabban utánanéztek a Városi Civil Alap furcsaságainak. Az Átlátszó cikke többek között arra is rámutat, hogy pecsaktual.hu-t kiadó cég vezetőjének, Fodor Józsefnek a Magyar Garabonciás Alapítvány néven futó szervezete a tavalyi VCA-os pályázaton 15 millió forintot, míg idén 11 millió forintot kapott. A K-Monitor által kikért információkból pedig az is kiderül, hogy a nyertes pályázat céljaként 2021-ben „Az alapítvány helyi társadalmi beágyazottságának növelése" volt megjelölve. Ezt pedig médiavásárlásokkal próbáltak elérni, ráadásul bevallottan éppen Fodor érdekeltségeinél (Pécs Aktuál, Rádió 1 Pécs, 101.7 Pécs FM), illetve közösségi médiás hirdetésekre szándékoztak elkölteni a pénzt. Érdekesség, hogy a pecsaktual.hu domainen belüli kereséssel egyetlen tartalmat sem találtam, amiben szerepelt volna a „garabonciás" kifejezés. Ami valahol érthető is, mivel az alapítvány egyik kiemelt tevékenysége a Csabai Garabonciás Napok szervezése, Békéscsabán.


Tetszik, amit olvasol? Szerintem támogatnod kellene havi 1990 Ft-tal, hogy legyen még több és jobb!

Ráadásul a bevétel 10%-a 2022-ben a Pécsi Közösségi Alapítványnak megy!

Támogatom!

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Az intarziás padlót ábrázoló fotó a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban készült, ahol az egyházmegyéhez tartozó települések (Abaligettől Zombáig) plébániáinak az anyakönyveit őrzik. A legrégebbi bejegyzés 1688-as és a pécsi belvárosi templomból van. A rekordok között több éve már online is lehet kutatni. Itt.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

A fotográfia határait feszegető, a művészeti formára reagáló, újrakeretező alkotások mutatkoznak be a Művészetek és Irodalom Házában május 13-án 18 órától. Eiter Tamás egy ismeretlen fotográfus képeit, valamint erre a célra beexponált fotópapírokat erodáltat muslincákkal. Dobokay Máté munkái a fixírfolyadékból kinyert ezüstöt hordozzák. Elektrolízissel és cinkkel való reagáltatással nyeri ki a korábban fotópapírokból kioldódott ezüstöt. Boldvai Balázs alkotásai negatív filmekről lemosott színes fényelnyelő, fényudvar-mentesítő réteg redukcióit mutatják be. Nyersen, kémcsőben, mintha még folyna a kísérlet, ami reagál a tárlat tematikájára, experimentális mivoltára is. A kiállítás a ház nyitvatartási idejében június 5-ig tekinthető meg. | pecsigaleriak.hu


#idézett1

A 2022-es választáson az emberek a kényszereik és a vélt érdekeik alapján voksoltak, és nem az alapján, hogy mi az ország valós, hosszú távú érdeke.

Mellár Tamás, Baranya 01. országgyűlési képviselője, közgazdász professzor | szabadeuropa.hu

#idézett2

A kulturális alapellátás új, általam hozott irányában a vidék kiemelt helyen szerepelt, így a körzetem településein, köztük Komlón is hozzám kötötték a kulturális beruházásokat.

Hoppál Péter, Baranya 02. országgyűlési képviselője, karnagy, adjunktus | magyarnemzet.hu


#gyűjtő

  • Ráhangolódásként készítettem egy nagyon önkényes összeállítást három szimbolikusnak tekinthető pécsi beruházásról egy mai (csütörtök esti) rendezvényéhez. | mecsekimuzli.com
  • Közgyűlés lesz május 17-én, azaz jövő kedden, várhatóan a linkelt napirendi pontokkal. A változtatás jogát az utolsó pillanatig fenntartják! | gov.pecs.hu
  • Szavazhattak a hirdiek, hogy a volt kenderfonó átalakításával vagy egy új építésével legyen új közösségi házuk. A teljes beszámolót érdemes elolvasni. | pecsma.hu
  • Ha tizenegy pécsi intézményben dolgozik iskolaőr, kettőben ráadásul ketten is, akkor az elmúlt másfél évben hányszor intézkedtek garázdaság és kábítószerbirtoklás miatt Baranyában? | pecsiujsag.hu
  • Beütött a gombaszezon, amihez idén is alkalmazkodik a vásárcsarnok gombavizsgálói szolgáltatása. Azaz a hét bármely napján elhangozhat a szakértői kérdés: „Csak fosni szeretnének vagy meg is akarnak halni?" | pvh.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!