Matolcsy-rokonok csatáznak egy kicsit a Pécsi Sörfőzdéért

A korábban csúnya bukóban lévő sörfőzde most már felfelé ível, amiben egy törvénymódosítás is sokat segített.

Matolcsy-rokonok csatáznak egy kicsit a Pécsi Sörfőzdéért

Perre mennek a Pécsi Sörfőzde tulajdonosai, Matolcsy György unokatestvérei az mfor.hu beszámolója szerint.

A Szemerey testvérek közötti, látható konfliktus egy részvénykibocsátás körül bukott ki, amivel Szemerey Zoltáné lett volna a döntő szó a cég irányításában. Egyelőre kétséges, hogy ez tényleg össze fog jönni, hiszen Szemerey Tamás, a másik testvér, a Pécsi Törvényszék elé vitte az ügyet, mivel annak jogszerűtlenségét feltételezi. Az érintettek nem reagáltak az újság megkeresésére.

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán cégeiken keresztül 2017-ben vették át a korábban lefelé ívelő pályán lévő, ámde mégiscsak szépmúltú sörfőzdét. Azóta a cég látványosan stabilizálódott – a termékek minősége is javult – ehhez pedig komoly változások kellettek. A 2020-as árbevétel ugyan csak kevesebb mint fele a 2016-osnak (6,5 milliárd helyett 3 milliárd forint), de a többi mutató tekintetében folyamatosan javítanak, most már erősen pluszos a sörgyár.

A stratégiaváltás lényege a kisüzemi minősítés, ami azzal is jár, hogy fele annyi jövedéki adót kell fizetni, mint a „nagyoknak". Érdekesség, hogy a kisüzemi minősítés felső határát éppen akkor emelte meg a fideszes törvényhozás 8 ezerről 200 ezer hektoliter/évre, amikor a Szemerey testvérek megvették a Pécsi Sörfőzdét.

A termékek száma azóta folyamatosan növekszik, és két, elég friss domainnév-bejegyzésből arra lehet következtetni, hogy a sörkínálat nemsokára tovább nő. Vagyis egy kóser pécsi sörrel és a sörgyár alapítójáról (Hirschfeld Lipót) elnevezett sörrel bővülhet a paletta.

Azt pedig már csak nagyon mellékesen teszem hozzá, hogy Szemerey Zoltán – úgy tűnik – eléggé otthonosan érzi már magát Pécsen. Nem csak a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány felügyelő bizottságának elnöke lett, de a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ Zrt. vezetője is, ráadásul vendéglátóhelyet üzemeltetnek a Széchenyi téren.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#15 – Tartalomkísérletekbe’ | Óralap a pincében | Láthatatlan szabadságharcosok
A mecseki müzliben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudnod érdemes a héten. Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább a barátodnak, aki azt se tudja, hogy mi került idén a pécsi értéktárba! #aszerk.Nagyon köszönöm a segítséget a múlt heti kérdőív 21 kitöltőjének. Ez majd…